Майже 400 мільйонів гривень Вінниця витратить на укриття. Хто освоює ці кошти?

Майже 400 мільйонів гривень Вінниця витратить на укриття. Хто освоює ці кошти?
  • Вінниччина — четверта в Україні по витратах на ремонт, будівництво укриттів. Левову частку від обласного «внеску» має Вінниця.
  • У нас на споруди цивільного захисту збираються витратити 397 мільйонів гривень до кінця року.
  • Переглянули в «Прозорро» як проводять закупівлі, кого обирають підрядниками та зробили кілька висновків.

Вінницька область є четвертою в Україні за витратами на ремонт і будівництво укриттів. Більше витратили тільки у Київській області (2,7 млрд грн), Києві (1,46 млрд грн) та на Миколаївщині (896 млн грн).

У нас же витратили / запланували витратити на сховки 618 мільйонів гривень до кінця цього року. Про це свідчать дані з державного порталу «Залізне укриття».

Цікавим є те, що часто підрядниками на ці роботи обирають одні й ті самі компанії. Про це дізналися з аналізу даних на «Прозорро».

Відео дня

Більшість тендерів були без конкуренції

З початку 2023 року Вінницька міська громада провела 240 тендерів для ремонту/будівництва укриттів. Загальна очікувана вартість — 550 мільйонів гривень. З них уже підписані контракти з підрядниками на 397 мільйонів гривень загалом.

От тільки 93% проведених тендерів (225 з 240) були проведені у неконкурентний спосіб. Загальна сума по цих договорах склала 106 мільйонів гривень.

— Між організатором тендеру і підрядниками були укладені прямі договори. Тобто, взагалі не було торгів, аукціону та економії бюджетних коштів, — пояснила представниця «Дозорро» у Вінницькій області Юлія Грига.

Лише 15 закупівель були конкурентними (відбулися відкриті торги - авт.), з них дві було скасовано. За 13-ма успішними було підписано договорів на 291 мільйон гривень.

Втім статистика з модуля аналітики «Прозорро» чітко показує таку тенденцію: конкуренція на торгах щодо облаштування укриттів була мінімальною. У 98% закупівлях був лише один учасник, який потім був визначений генпідрядником.

— Відсутність конкуренції на торгах може свідчити про непрозорість проведення закупівлі та про недоступність бізнесу до державних закупівель, — пояснила Юлія Грига. — До речі, зараз аудитори проводять моніторинги закупівель щодо укриттів. Другим питанням до замовників є те, чому обрали саме цього підрядника. І часто замовники не можуть дати відповідь на це питання. А головне, відсутність конкуренції дорівнює мінімальній або взагалі нульовій економії коштів бюджету. І за зекономлені кошти можна було б, зокрема, зробити ремонти інших укриттів.

Хто отримав найбільше коштів за укриття?

Серед підрядників, які мають найбільшу частку в конкурентних закупівлях щодо укриттів є такі: «ЖК-Гарант», «БК СТАМ», «Електромонтаж-425».

Найдорожче укриття у Вінниці роблять для вінницького ліцею №12. Воно обійшлось громаді 57,2 мільйона гривень.

На другому місці Вінницький ліцей №13 з укриттям вартістю 49,3 мільйона гривень. А третє місце посів капремонт об'єкта нерухомого майна з укриттям по вулиці Замостянська,26-А, проведений прямим договором на майже 48 млн грн (у роботи входить і вартість ремонту будівлі ДРАЦСу).

ТОП-підрядники мають кримінальний «шлейф»

Обидва найдорожчих укриття — для ліцеїв №12 і №13 — робить один і той самий підрядник, «Будівельна компанія СТАМ». А загалом компанія отримала підрядів від департаменту капітального будівництва на загальну суму 121,8 мільйона гривень. Усі тендери, які входять у цю суму, стосуються ремонту або будівництва укриттів.

Про «БК Стам» відомо, що фірма була заснована у 2013 році. Зареєстрована у Вінниці. Займається будівництвом житлових і нежитлових будівель. Має 5 тисяч гривень статутного капіталу. Керівником та власником компанії є Михайло Стаднійчук, про що стало відомо з системи YouControl.

А ще за цією фірмою тягнеться кримінальний «шлейф». У 2020-му їй висували підозри щодо розтрати бюджетних коштів при реконструкції пологового відділення Шаргородської центральної райлікарні (виконаного у 2017-му) і також при виконанні капремонту на території гідрологічного заказника «Зелені криниці» (виконаний у 2019 році).

Через це на компанію «БК Стам» відкривали кримінальні провадження за частиною 2 статті 191 (Розтрата майна) Кримінального кодексу України. Проте за останні роки рухів по відкритих провадженнях немає: ані нових ухвал, ані вироків суду.

Зауважимо, що цій фірмі доручили капремонти укриттів у ліцеях №№2, 6, 29, 32 і будівництво протирадіаційних укриттів у ліцеях №12 і №13 у Вінниці.

На другому місці — «ЖК-Гарант». Фірма отримала 82,9 мільйона гривень на ремонт, будівництво укриттів у Вінниці. Компанія була заснована у 2005 році, має вінницьку прописку, основний вид діяльності — 41.10 Організація будівництва будівель. Розмір статутного капіталу — 3 мільйони гривень.

Директором і власником підприємства є Євгеній Яцуков, про що дізналися з аналітичної системи YouControl.

Ця фірма, зокрема, виконала або в процесі виконання капремонтів укриття для ліцею №19 (2,6 млн грн), для міської клінічної лікарні №1 (12,1 млн грн), нового будівництво протирадіаційного укриття для дитсадка №60 (37,7 млн грн), про що дізналися з порталу Clarity Project.

У «ЖК-Гарант» сумнівна судова «історія». Зокрема, це підприємство, у 2021 році, було одним із 40 фігурантів кримінальної справи за статтею «Привласнення майна в особливо великих розмірах або організованою групою» (частина 5 статті 191 Кримінального кодексу України). 

Шевченківський райсуд Києва дозволив слідчим витребувати у «ЖК-Гарант» інформацію щодо фінансово-господарських відносин з іншими компаніями. Інших ухвал і тим паче вироку по цій кримінальній справі з того часу немає.

А зі свіжого — справа №127/22650/23 — де «ЖК-Гарант» також підозрюють у вчиненні кримінального злочину за частиною 3 статті 191 Кримінального кодексу України. За версією слідства, службовці «ЖК-Гарант» змовилися з посадовцями Департаменту капітального будівництва міськради задля розкрадання бюджетних коштів на капремонті укриття для міської клінічної лікарні №1. Вироку по цій справі наразі немає.

Що відомо про ще одного «фаворита»?

На третьому місці — товариство «Електромонтаж-425», з яким планують укласти договори на будівництво укриттів на загальну суму 51,3 мільйона гривень. Їх будуватимуть для двох дитсадків — №20 (23 млн грн) і №36 (28,3 млн грн) у Вінниці.

За даними з YouControl, фірма «Електромонтаж-425» була заснована у 2003 році, має вінницьку прописку, основний вид діяльності — «43.21 Електромонтажні роботи». А з неосновних видів має «41.20 Будівництво нежитлових і житлових споруд». Розмір статутного капіталу — 51,8 тисячі гривень.

Керівником є Володимир Андрусенко. Він разом з Любов’ю Андрусенко є співвласниками компанії.

Проти фірми немає судових справ. Компанія має стабільну, багатомільйонну виручку щороку та не є активним учасником державних закупівель. З часу запровадження «Прозорро» у 2016-му компанія перемогла у 17 з 23 закупівлях, в яких брала участь. І загалом отримала на роботи та матеріали 52,2 мільйона гривень з бюджетів різних органів влади, про що дізналися з Clarity Project.

Редакція RIA/20хвилин продовжить власне розслідування стосовно будівництва укриттів і можливого привласнення десятків мільйонів гривень. Ми підготуємо запити, які відправимо меру Вінниці Сергію Моргунову, попередньо проаналізувавши зв'язки його підлеглих з фігурантами справи. Також ми покажемо як виглядають найдорожчі в Україні укриття. Далі буде.

Раніше, нагадаємо, ми дізналися, що для чотирьох дитсадків у Вінниці побудують протирадіаційні укриття.

 

Читайте також:

Скільки грошей витратили на міські ремонти, а скільки на ЗСУ? Аналіз витрат бюджету Вінниці

Понад 2 мільйони гривень дали бізнесу Вінниці за незалежність від блекаутів

Біля Писарівки будують автозаправку. Прокурори вважають її незаконною

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Itz Queen Merit

    присъединете се към нашия майсторски клас и научете повече от 5 начина как да печелите от $1000 -$20 000 всеки месец, щракнете върху връзката по-долу за повече информация https://t.me/+tVwiQzxKuQMxMGRk

  • Next

    З ремонтом Батозької ми вже бачили результат,  ще краще буде з цими укриттями.

keyboard_arrow_up