Біля Писарівки будують автозаправку. Прокурори вважають її незаконною

Біля Писарівки будують автозаправку. Прокурори вважають її незаконною
  • Ще з літа 2023-го на Немирівському шосе триває будівництво автозаправки.
  • Будівельники звели каркас будівлі, провели деякі комунікації. І зараз цей об’єкт зацікавив окружну прокуратуру, адже на думку слідчих, цей об’єкт є незаконним.
  • Чому так вважають? Та що вдалося дізнатися журналістам?

З літа цього року на Немирівському шосе поблизу Писарівки будують автозаправку. Робітники уже розчистили та вирівняли територію під будівництво, проклали деякі комунікації, сформували каркас будівлі, по якій немає дозволів. І ось чому.

Заправка замість центру обслуговування

Вінницька окружна прокуратура звернулася до суду з вимогою надати прокурорам доступ до земель (з кадастровими номерами 0520685200:05:004:0043 та 0520685200:05:004:0044), де триває будівництво заправки.

Слідчі встановили, що замовнику будівництва «Житомиравтогазсервіс» були надані дозволи на підготовчі будівельні роботи (клас наслідків СС1) з метою подальшого зведення центру обслуговування водіїв та пасажирів.

Відео дня

Однак у ході огляду, який проведено 18 вересня 2023 року без проникнення на зазначені ділянки, виявлено ознаки проведення будівельних робіт з будівництва автозаправної станції.

«Фактично побудовано два паливних резервуари, два пожежних резервуари, залито фундамент капітальної споруди та колони для навісу», — йдеться в матеріалах судової справи.

За вимогами чинного законодавства будівництво таких об’єктів підлягає обов’язковій оцінці впливу на довкілля та отримання дозволу на будівництво в Державній інспекції архітектури та містобудування України (м. Київ), оскільки це об’єкт підвищеної небезпеки, який має клас наслідків СС3.

У Єдиному реєстрі з оцінки впливу на довкілля наявне повідомлення про планову діяльність, про що зазначили у прокуратурі.

Тим більше ми встановили, що майбутня заправка знаходиться ще й в межах об’єкта природно-заповідного фонду «Алея вікових лип»

Тобто, на думку слідства, є ознаки кримінального правопорушення «Порушення правил екологічної безпеки» (стаття 236 Кримінального кодексу України). У разі доведення вини порушнику передбачене покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 5 до 10 років.

Слідчій суддя Вінницького міського суду клопотання прокурорів задовольнив. І дозволив слідчій комісії огляд ділянок, де триває будівництво заправки. Станом на 6 листопада в судовому реєстрі більше немає даних по цій кримінальній справі.

Документи наче і є, а переглянути — не можна

Журналісти перевірили вказану інформацію та з’ясували, що дозвільні документи щодо оцінки впливу на довкілля на вказаний об’єкт, з’явилися лише на початку жовтня. При тому, що будівництво заправки розпочалося з літа 2023-го.

У Єдиному реєстрі з оцінки впливу на довкілля є звіт про оцінку, результати громадських слухань, зауваження. Але в електронному вигляді цю інформацію не можна переглянути — вона недоступна для завантаження.

Маємо тільки оголошення про проведення громадських слухань, яке розміщене на сайті Вінницької міськради. І там вказано те, що будує «Житомиравтогазсервіс».

Передбачається багатофункціональний комплекс обслуговування водіїв та пасажирів, де буде прийом, зберігання і відпуск пального для транспорту, а саме трьох марок бензину (А-100, А-95, А-95 преміум), двох марок дизелю та автогазу. Також передбачено сервісне обслуговування водіїв та пасажирів з влаштуванням кафе та магазину з продажу супутніх товарів.

У будівлі комплексу передбачається влаштування торгової зали — магазину з продажу супутніх товарів промислової та продовольчої груп в розфасованій упаковці та кафе для швидкого харчування відвідувачів.

Режим роботи — цілодобовий, у три зміни. Термін експлуатації будівлі — 60 років. Термін експлуатації резервуарів — 40 років.

Також виконком міськради рішенням №2558 від 5 жовтня схвалив видачу товариству «Житомиравтогазсервіс» містобудівних умов на проєктування автозаправного комплексу з пунктом сервісного обслуговування.

На держпорталі у сфері будівництва є записи про видачу чинних дозволів — містобудівні умови, проєктна документація. Але не вказано, коли вони були отримані та не можна переглянути їх.

Тобто, дозволи наче і є, і навіть на автозаправку, але можливості ознайомитись із ними — немає. Тим більше не можна встановити дату, коли замовник їх отримав. 

Що каже замовник будівництва

За даними YouControl, «Житомиравтогазсервіс» зареєстроване у Коростені, Житомирської області, діє з 2003 року. Основний вид діяльності — «Надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна». Статутний капітал — 145 тисяч 500 гривень.

Керівником підприємства є Ігор Плахтій, власницею компанії — Віра Петренко.

Ми намагалися зв’язатися з керівником фірми, однак протягом підготовки матеріалу, він не брав слухавку. Тож готові надати йому слово в цьому матеріалі або окремому, якщо Ігор Плахтій захоче вийти на контакт із журналістом.

Раніше, нагадаємо, ми розповідали про незаконну автомийку на Юності.

 

Читайте також:

Зупинка за мільйон гривень. Аудиторів зацікавив тендер, який провела вінницька влада

Як за рік реставрації змінився «Шоколадний будинок» у Вінниці?

Муніципальний дім на Привокзальній — скільки квартир тут отримають наші захисники?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up