«Ми готові знести цю незаконну забудову». Про будівництво автомийки на Юності

«Ми готові знести цю незаконну забудову». Про будівництво автомийки на Юності
Віктор Вітенко сказав, що питання будівництва хочуть вирішити цивілізовано. Але якщо не буде результату, говорив він, то готові до радикальних дій: зібратися усі разом і знести це незаконне будівництво
  • На другому провулку Юності будують автомийку серед приватного сектору.
  • Місцева влада підтвердила, що замовнику будівництва видали дозволи на інший об’єкт — під будівництво магазину автозапчастин.
  • І попри обіцянки «заморозки» будівництва та пошук компромісів із забудовником, жителі будинків готуються піти на радикальні дії.

Раніше ми розповідали, що біля перехрестя Юності та Первозванного будують автомийку. Її зводять впритул до приватних будинків, що по другому провулку Юності.

На місці ми побачили бетонну платформу з кількома нішами, каналізаційні колодязі, що були вже вкопані у землю. За словами військового, мешканця одного з будинків Віктора Вітенка ділянка під автомийку була підсипана, через що вона на 1-1,5 метра вище за сусідню територію. І стоки з автомийки на сім авто стікатимуть їм у колодязі, єдине джерело питної води у районі.

Однак за дозволами, які були видані на ім’я приватного перевізника Володимира Цибулька, тут мала бути не автомийка, а торговельна будівля з навісами, площею 48 квадратних метрів. Щоб пересвідчитись у цьому — подали запит до Вінницької міськради та нещодавно отримали відповідь.

Контролю і штрафів не буде

У міськраді підтвердили, що замовнику будівництва, справді, були видані дозволи на підготовчі роботи з будівництва торговельної будівлі із навісами. А не на автомийний комплекс.

Встановити за фактом, що відбувається будівництво саме автомийки, а не торговельної будівлі, посадовці департаменту архітектурно-будівельного контролю міськради не можуть:

«Відповідно до пункту 1 постанови Кабміну №303 від 13 березня 2022 року Кабінет Міністрів України постановляє припинити проведення планових та позапланових заходів державного нагляду (контролю) і державного ринкового нагляду на період воєнного стану, введеного Указом Президента України від 24 лютого 2022 року», — йдеться у відповіді на запит.

А от нецільове використання ділянки — вона має статус «для будівництва та обслуговування адмінбудинків, офісів, які займаються підприємницькою діяльністю, пов'язаною з отриманням прибутку» (тобто, не під будівництво автомийного комплексу) — уже мають встановлювати фахівці обласного управління Держгеокадастру. І саме вони можуть складати акти про притягнення до відповідальності замовника/виконавців будівництва.

В разі бездіяльності — готові до радикальних дій

Із замовником будівництва, Володимиром Цибульком, нам так і не вдалося поспілкуватися: чоловік не подзвонив журналісту, а за тими номерами, що вказані як його контактні, відповідають інші люди.

Натомість з забудовником мав розмову військовий, мешканець приватного сектору, біля якого будують автомийку, Віктор Вітенко.

— Перед цим мав розмову із секретарем міської ради Павлом Яблонським. Він сказав, що замовнику будівництва був наданий дозвіл на магазин автозапчастин, площею 48 квадратних метрів та під мийку одного автомобіля, для власних потреб підприємства, — розказав журналісту Віктор Вітенко. — За підсумками зустрічі, Яблонський наказав створити комісію, дослідити це питання і перевірити, що насправді будується на другому провулку Юності. Він говорив, що якщо буде встановлено, що триває будівництво автомийки — це будівництво заморозять.

Пізніше до Вітенка на зустріч прийшов сам замовник будівництва Володимир Цибулько.

— Він мені сказав, що йому заморожують будівництво. І те, що йому зателефонували з міськради та запропонували домовитися зі мною. Якщо ми потиснемо руки (вирішимо питання - авт.), то тоді будівництво дозволять продовжити, — говорить чоловік.

Віктор Вітенко каже, що забудовник запитував про розмір компенсації, пошук компромісу.

— Я сказав, що тільки переселення, бо не збираюсь жити на автомийці, — говорить чоловік. — А по факту, ми бачимо, що будівництво триває. Забудовник вклав гроші у те, щоб йому проклали каналізацію. Розширив мийку на ще одне місце (тепер їх вісім, а не сім). Пропонує зробити уклон земельної ділянки, щоб стоки прямували на вулицю, а не в приватний сектор. Але я йому сказав, що це не вирішення питання — усі хімікати з мийки потраплятимуть в ґрунт і до нас в криниці, адже на нашій землі дуже близько залягають ґрунтові води.

Наразі Віктор Вітенко з мешканцями надіслали до міської влади уже три звернення з вимогою перевірити будівництво та припинити його ще до того, як буде запущений автомийний комплекс.

— Ми хочемо вирішити усе цивілізовано. Але якщо результату не буде, то готові до радикальних дій: зібратися усі разом і знести це незаконне будівництво, — підкреслив чоловік.

Раніше, нагадаємо, розповідали про майновий скандал у центрі Вінниці: влада продала підвал, якого начебто не існує.

 

Читайте також:

Махінації під час реконструкції Батозької. Підприємці привласнили майже два мільйони

На Майдан Небесної сотні пропонують повернути пам’ятник Шевченку

Для двох вінницьких шкіл побудують протирадіаційні укриття. Дізналися подробиці

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Натали Натали

    Дійсно це проспект який веде до історії нашого города.мезей Пірогова.ботанічний сад.озеро яке вже загадино , невже немає другого місця для мийкі.А воду яку будем пити  в нас колодязі і підшкірна вода .Не заморажовати  страйку покі війна а зовсім запретити  скільки можна знущатися з народа?
  • Nadiya

    Це проспект, яким багато туристів їдуть до садиби Пирогово і автомийка це сором в такому місці. Але, що можна казати, якщо по 2 провулку Юності частину проїзжої частини* (вулиці) привласнили забудовники, а на протести жителів була відповідь, що вулицю здали в оренду і там вже капітальний забор. От вам і влада. Маєш гроші, то й частину вулиці можеш привласнити. Отак і живемо.
  • Олександр Прохорович

    Ми визначили,що будівництво незаконне,але якщо стулите пельки,то ми заплющемо на це очі 😏
  • Новини Вінниці на 20хвилин

    Завжди свіжа та перевірена інформація на нашому Телеграм-каналі 👇
    https://t.me/+i-ok5yoWHO0xNTQ6

keyboard_arrow_up