На Майдан Небесної сотні пропонують повернути пам’ятник Шевченку. Як вам така ідея?

На Майдан Небесної сотні пропонують повернути пам’ятник Шевченку. Як вам така ідея?
Валерій Степанюк (ліворуч) і Валерій Козяк хочуть повернути пам'ятник Шевченку на Театральну площу. Погруддя звідти прибрали, щоб встановити «Дерево свободи», присвячене Героям Небесної сотні
  • Минуло п’ять років, як з Театральної прибрали два погруддя Шевченку. Робили це зі скандалами та сутичками.
  • Невдовзі на цьому місці відкрили пам’ятник, присвячений Героям Небесної сотні.
  • І нині, коли історія з бюстами уже стихла, громадські активісти знову кажуть про потребу повернути Кобзаря на його законне місце.

До редакції прийшли двоє громадських активістів. Валерій Козяк, який представився членом обласного осередку ГО «Захист дітей війни». І Валерій Степанюк, член правління квартального комітету «Слов’янка».

Вони вимагали того, що на Майдан Небесної сотні треба повернути пам’ятник Тарасу Шевченку. А «Дерево свободи» перенести в інше місце.

Чоловіки демонструють звернення до поліції, яке описує всю проблему з пам’ятником Кобзареві у Вінниці. Його підписали відомі у місті майданівці — Світлана Бевз, Петро Гандурський. І також скандально відомий Віктор Малиновський (1, 2), який, до слова, є очільником ГО «Вінниччина вшановує Тараса Шевченка».

Відео дня

Це ліричний відступ, щоб читачу було зрозуміло, звідки прийшли громадські активісти. А тепер про суть їхньої заяви.

Влада не виконала своє ж рішення

— Ми тут, щоб домогтися відновлення справедливості, — говорить Валерій Козяк. — Треба, щоб прокуратура відкрила кримінальне провадження по факту викрадення бюста Тараса Шевченка, покарала винних, знайшла пам'ятник і поставила на законне місце — на площу Театральну.

Питаю, чому саме на Театральній (нині Майдан Небесної сотні - авт.) має стояти пам'ятник Шевченку?

— На це є підстава — рішення виконкому Вінницької міської ради від 26 лютого 2004 року «Про реконструкцію площі Театральної та встановлення пам'ятника Тарасу Григоровичу Шевченку». Воно і на сьогодні є чинним, — каже Валерій Козяк.

Валерій Степанюк (ліворуч) і Валерій Козяк хочуть повернути пам'ятник Шевченку на Театральну площу

Валерій Степанюк каже, що саме під пам'ятник Шевченку на Театральній виготовили спеціальний майданчик та закріпили на ньому анкерні болти, які б утримували пам'ятну конструкцію.

— А далі почалося затягування процесу встановлення пам'ятника. Провели два конкурси на найкращий пам'ятник Шевченку, в жодному не обрали переможців. Провели громадські слухання, де пропонували п'ять місць для пам'ятника Кобзареві — не затвердили жодного місця, — каже Степанюк.

— Я чув таке, що Гройсман особисто був проти спорудження пам'ятника Кобзареві на Театральній. Мовляв, поки він буде мером — у Вінниці пам'ятника Шевченку не буде, — додає Валерій Козяк. — Хоча Олійник (голова облради), Моргунов (на той момент секретар міськради) погодилися саме на Театральну.

Громадські організації до 200-річчя народження Кобзаря за благодійні внески від вінничан поставили на Театральній погруддя Шевченкові. Того ж 2014-го міська влада відкрила оновлену Музейну площу з ще одним пам'ятником Шевченку. Його поставили теж за благодійні внески, від Благодійних фондів «Подільська громада» і «Велика родина».

Ходять до прокуратури, як на роботу

Погруддя Шевченку простояло на Театральній до 2018 року. Невдовзі постало питання, що тут можна спорудити пам'ятник Героям Небесної сотні.

— Наскільки я пам'ятаю, учасники ГО «Родина Героїв Небесної сотні» сказали, нехай вінницька громада сама вирішить, де має бути у місті пам'ятник Героям Небесної Сотні, — каже Валерій Козяк. — Але влада вирішила по-своєму: вкрали два погруддя Кобзареві, які встановлювали за благодійні кошти громадські активісти, і поставили на його місце «Дерево свободи».

Тут активісти, у 2018-му, встановлювали уже друге погруддя Кобзаря замість вкраденого. Фото: Роман Ковальський

Чоловік додає, що активісти судилися з владою про те, щоб не дозволити їм поставити Дерево свободи на тому місці, де мав бути пам'ятник Шевченку. Але програли, бо «нинішнім судам нічого не докажеш».

— Тож ми пішли іншим шляхом: писали до поліції, аби та віднайшла викрадені погруддя та притягнула до відповідальності тих, хто це здійснив, — говорить Валерій. — Натомість дали відписку, що складу злочину немає!

Дерево свободи, присвячене Героям Небесної сотні, поставили на місці постаменту із Шевченком

І уже покарати поліцію за бездіяльність активісти вимагають в прокуратурі.

— З травня цього року ми ходимо, два-три рази на місяць, на прийоми до заступників прокурора, де заповнюємо картки усного звернення і все на цьому. Нічого не роблять. Вони бояться, — каже Козяк. — Ми вимагаємо притягнути до дисциплінарної відповідальності поліцейських, домогтися у них результатів розгляду наших попередніх заяв та почати розслідування про зникнення погруддя Шевченку.

У Вінниці вже є пам’ятник Шевченку. Він поганий?

Питаю, чого вас не влаштовує той пам'ятник Шевченку, який поставили біля Краєзнавчого музею?

— Та це не пам'ятник, це архітектурно-паркова скульптура «Шевченко і діти»! Вона невелика, не монументальна. Та ще й знаходиться на відшибі, в глибині Музейної площі. Театральна для вшанування Кобзаря є кращим місцем,  — каже Валерій Степанюк.

Пам'ятник молодому Тарасу Шевченку знаходиться між Держархівом і Спасо-Преображенським кафедральним собором

— А що тоді робити з «Деревом свободи», пам'ятником Героям Небесної сотні?

— «Дерево свободи», яке поставили без громадських обговорень, можна перенести до міськвиконкому, — відповів Валерій Козяк.

— Чому ж звернулися тільки зараз, коли вже минуло п’ять років з дати спорудження «Дерева свободи»?

— Звернулися тому, що на пресу остання надія. Адже прокуратура, поліція, суди та інші інстанції, до яких ми зверталися протягом останніх років просто ігнорують наше питання. Вони не хочуть повертати пам'ятник Шевченку на його законне місце, як цього вимагає громадськість, — відповідає Валерій Степанюк.

Шукайте рішення в архіві

Ми зверталися по коментар до прес-служби міськради. Зокрема, питали, чи справді є рішення від 26 лютого 2004 року, за яким реконструкцію Театральної мали робити з встановленням пам’ятника Шевченку (у публічному архіві міськради є тільки рішення за 2007-2023 роки - авт.)? Якщо так, то чого його не виконали?

Там відповіли, що серед чинних посадовців немає тих, хто або ухвалював, або бачив рішення «Про реконструкцію Театральної та встановлення пам’ятника Шевченку». Тож порадили звернутися із запитом до архівного відділу міської ради. Що ми й зробили. Як тільки отримаємо відповідь, то додамо її у цей матеріал.

А ви як думаєте, чи потрібно повертати пам’ятник Шевченка на Майдан Небесної сотні? Відповідь вказуйте в опитуванні.

Опитування

Чи потрібно повернути пам’ятник Шевченку на Майдан Небесної сотні?

Раніше, нагадаємо, на площі Шевченка відкрили стели пам’яті з інформацією про загиблих Захисників та Захисниць під час російсько-української війни.

 

Читайте також:

Комікс про історію пам'ятників Шевченка біля вінницького театру

Для трьох ліцеїв у Вінниці побудують протирадіаційні укриття — Подробиці

«Леніну можна, а Кобзареві ні?». Як встановлювали пам’ятник Тарасу Шевченку у селі Війтівка

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (23)
  • Лариса Сімшаг

    Як цікаво: питання про пам'ятник в Вінниці, а обговорюють його не вінничани
  • Леонид Перемский

    Це ми так любимо своїх українців .ТГШевченку не можемо найти місце .щоб виховувати своїх дітей .дякувати .дякувати.свому пророку
  • Людмила Котуз

    а баба Яга проти! активістам скоріш за все, немає чим зайнятися, потрібно про себе якось нагадати от і носять туди , сюди пам'ятники, і не рахують скільки  гроше все це забере
  • Дмитро Роженко

    Те дерево і не потрібно було ставити.зіпсували культуру,відмили гроші.

    У Вінниці залишився один Кобзар біля 30 школи,а те що біля музею то карекатура.

keyboard_arrow_up