Для трьох ліцеїв у Вінниці побудують протирадіаційні укриття. Дізналися подробиці

Для трьох ліцеїв у Вінниці побудують протирадіаційні укриття. Дізналися подробиці
Для колажу використали фото Суспільне Вінниця, з будмайданчика укриття для ліцею №11
  • Департамент капітального будівництва міськради оголосив тендери на будівництво протирадіаційних укриттів для трьох вінницьких шкіл.
  • Які це заклади? З чого складатимуться укриття? На скількох людей вони розраховані? Та скільки коштуватиме громаді їхнє будівництво?

У Вінниці на 114 закладів освіти є 80 укриттів. А з 44-х шкіл Вінницької тергромади зроблені укриття в 33-х. І невдовзі почнуть будувати протирадіаційні укриття для вінницьких ліцеїв.

Чому протирадіаційні? Директор департаменту капітального будівництва міськради Денис Мазуренко пояснював, що у випадку будівництва нових укриттів, законодавством передбачено, щоб вони були саме протирадіаційні.

Попередньо з території ліцеїв уже вивезли усе зайве та розчистили землю, щоб якомога швидше розпочинати будівництво укриттів. І ще нещодавно оголосили тендери, щоб обрати підрядників на будівництво сховищ у трьох ліцеях.

Відео дня

Укриття для ліцею №12

Отже, найдорожчим наразі протирадіаційним укриттям є споруда, яку хочуть побудувати для ліцею №12, що на Шимка, 3. Кошторисна вартість будівництва складає 58 мільйонів 634 тисячі гривень.

З технічного завдання читаємо, що майбутньому підряднику потрібно буде зробити. З першу, викопати котлован. Далі облаштувати фундамент із залізобетонної монолітної плити. Викласти кілька шарів ізоляції. Установити блоки стін. Встановити залізобетонну плиту перекриття. Також в укритті будуть дві вентиляційні шахти, в які встановлять 10 систем вентиляції з фільтрами. 

До укриття прокладуть всі необхідні комунікації: холодна, гаряча вода; каналізація; діятиме індивідуальний теплопункт з системою моніторингу і контролю; електропостачання із відеонаглядом та системою на дистанційне відкривання дверей до сховища під час сигналу «Повітряна тривога».

Плюс, для потреб людей, що перебуватимуть в укритті, встановлять 14 туалетів з окремими кабінками, умивальники, бак з водою, пандуси.

Укриття буде обладнане двома сповіщувачами, які фіксуватимуть в автоматичному режимі димовий фотоелектричний, радіоізотопний, світловий сигнали. Та під це облаштують систему пожежної сигналізації.

Орієнтовний термін завершення усіх робіт — до 31 грудня 2023 року. Але остаточний строк, в який мають побудувати протирадіаційне укриття ми знатимемо уже після укладання договору підряду.

Укриття для ліцею №13

Другим по вартості є протирадіаційне укриття для ліцею №13, що на Шимка, 1. Кошторисна вартість проєкту з будівництва — 50 мільйонів 160 тисяч гривень. На що витратять ці гроші?
З технічного завдання читаємо, що підряднику треба буде розчистити територію, виконати її планування, зробити фундамент із залізобетонної монолітної плити. Виготовити залізобетонні стіни, перекриття і перегородки. У цій «коробці» необхідно створити дверні прорізи та отвори під комунікації. Зокрема, під дві вентиляційні шахти.

На це приміщення достатньо буде вісім систем вентиляцій із фільтрацією повітря. Поставлять 14 туалетів та умивальники, баки з водою.

Також це протирадіаційне укриття матиме усі необхідні комунікації: холодна, гаряча вода, зв’язок, електропостачання, опалення, система пожежної сигналізації з датчиками, система відеонагляду, дистанційне відкривання дверей до сховища під час сигналу «Повітряна тривога».

За оголошенням до тендеру, орієнтовний термін на виконання усіх робіт — до 31 грудня 2023 року. 

Укриття для ліцею №30

І найдешевшим, з-поміж трьох протирадіаційних укриттів, є сховище для вінницького ліцею №30 імені Тараса Шевченка на Стрілецькій, 62. Його кошторисна вартість — 41 мільйон 137 тисяч гривень.

Технічне завдання є дещо меншим. Якщо для школи №12 і №13 воно розміщувалося на 26 сторінках, то для школи №30 — на 19. Ним передбачили роботи для майбутнього підрядника. А саме:

  • виконати комплекс земляних робіт;
  • заливка фундаменту, стін, перекриттів та сходів;
  • облаштування вентиляційної шахти;
  • встановлення прорізів для дверей, зокрема для металевих дверей, вагою 1,1 тонни;
  • вирівнювання та ізоляція підлоги;

Далі підряднику треба буде виконати:

  • облаштувати водогін, каналізацію, електропостачання;
  • установка повітропроводів та систем вентиляцій з фільтрами;
  • зробити опалення у приміщенні;
  • влаштування систем відеонагляду, дистанційного відкриття замків до укриття, пожежну сигналізацію.

І ще, на відміну від попередніх протирадіаційних укриттів, в сховищі ліцею №30 буде підіймач для маломобільних груп населення.

Орієнтовний строк будівництва, який зазначений у тендері — з 18 вересня по 31 грудня 2023 року.

Питання, на яке відповідь дамо пізніше

На скільки людей будуть розраховані вищевказані протирадіаційні укриття? Посадовці, які могли б відповісти на це питання у відрядженні та не змогли відповісти на питання журналісту. Але ми дізнаємося відповідь і опублікуємо її у наступному матеріалі.

Що ще відомо про протирадіаційні укриття для шкіл? Загалом визначено шість шкіл, де їх побудують: №№11, 12, 13, 23, 30 і 33. 

Обирали ці, бо там немає ні цокольних, ані підвальних приміщень, які можна було б використовувати як найпростіші укриття під час повітряної тривоги, але є території, де можна побудувати укриття.

У деяких вінницьких школах побудують наземні укриття, а в деяких – підземні (в залежності від того, чи дозволяв побудувати підземне укриття рівень ґрунтових вод). Всередині мають бути санвузли, кімнати для прийому їжі, система вентиляції (з виділеною на неї кімнатою) та гардероб. При цьому входи та виходи мають бути зведені з врахуванням вимог інклюзивності та доступності.

А от будівництво шести протирадіаційних укриттів у садочках відкладається на наступний рік. Чому?

 

Читайте також:

Де ховатимуться учні під час тривоги, поки будують протирадіаційні укриття за 550 мільйонів?

Протирадіаційні укриття у школах Вінниці до 1 вересня не побудують: дізналися причини

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (9)
  • Larisa Kotlyarevska

    Для чого такі подробиці? Ви що  наводчики?
  • Яна Кривак

    Аж тепер,коли війна вже 1,5 роки.Дороги потрібніші ніж укриття для дітей і взагалі для людей.Слів немає...
  • Николай Фефелов

    А чому про обіди для малечі в школах мовчать чи знову нема коштів
  • Сергей Прокопчук

    Цікаво те, що ліцеї 12 та 13, можна так сказати по простому, в одному дворі. Це наприклад, якщо 2-3 будинки в одному дворі, а будувати треба окремо для кожного. Гроші-гроші, які ви хороші. А хлопці дзвонять, що допоможи чим небудь, то на колеса, то на тепловізор, то на дрони, то закупити якісь ліки і т.д. Ех, гроші-гроші...

    Черниш Наталія reply Сергей Прокопчук

    Сергей Прокопчук це ж яке треба збудувати укриття для двох великих шкіл. Аби написати

keyboard_arrow_up