Протирадіаційні укриття в школах до 1 вересня не побудують. Ми дізналися причини

Протирадіаційні укриття в школах до 1 вересня не побудують. Ми дізналися причини
Майбутнє протирадіаційне укриття ліцею №11
  • У Вінниці від початку повномасштабного вторгнення капітально відремонтували 80 укриттів у закладах освіти. На це з міського бюджету виділили 145 мільйонів гривень.
  • Батьки учнів тих шкіл, де навіть немає найпростіших сховищ, скаржаться, що обіцяні протирадіаційні укриття так і не побудували.
  • В департаменті освіти ми дізналися, на якому етапі будівництво таких укриттів і чому цей процес вийшов таким тривалим.

Менш ніж за місяць стартує новий навчальний рік. Попередньо, учні вінницьких шкіл цьогоріч навчатимуться у змішаному форматі. У місті досі триває будівництво укриттів у закладах освіти, де не було можливості облаштування найпростіші сховища в підвальних та цокольних приміщеннях.

Минулого року такі школи укладали договори про використання сусідніх сховищ. Зараз міська рада почала новий досвід — будівництво протирадіаційних окремих укриттів для освітніх закладів. Таким чином у місті планують побудувати 12 таких сховищ — шість у садочках та шість у школах. Відповідне рішення прийняли депутати на липневій сесії Вінницької міської ради.

Відтак, у Вінниці протирадіаційні укриття обіцяли побудувати у наступних закладах:

Відео дня
  • Ліцеї №12, 13, 30, 23, 11, 33.
  • Дошкільні навчальні заклади №20, 28, 36, 23, 38, 60.

Учні батьків вищевказаних ліцеїв чекали, що протирадіаційні укриття будуть готові до 1 вересня 2023 року. В мерії одразу попередили, що побудувати такі сховища з «нуля» за кілька літніх місяців не вдасться.

Лише викопали котлован і засипали щебенем

В редакцію «20 хвилин» звернулися батьки учнів ліцеїв №11, №30 та №33 з питаннями, чи будуть ці протирадіаційні укриття введені в експлуатацію 1 вересня, оскільки спостерігають лише початок будівельних робіт. Цитуємо звернення:

  • «До вас звертаються батьки дітей 11 ліцею. Сьогодні нам повідомили, що бомбосховище будується, але коли завершиться будівництво не відомо. (Я проживаю навпроти цього будівництва, і бачу щодня, як вони працюють... лише по пару годин на день. З такими темпами до кінця навчального року не завершать. Це ж не торгівельний центр, або багатоповерхівка, або укладання асфальту або бруківки, для чого поспішати?) Тому навчатися ми будемо онлайн, а виходити офлайн будемо лише на тиждень один раз через 2-2,5 місяці. Будівництво почалось лише завдяки публічному розголосу батьків. Діти не ходять до школи вже більше двох років, то корона була, зараз війна. У дітей немає бажання сидіти вдома ще один рік, всі хочуть вчитися. Керівництво нас запевняло, що до середини вересня або крайній срок — кінець вересня ми вийдемо на навчання, всі жили надією і чекали. Але сьогодні ми почули зовсім інше... Як бути далі? Шукати інші школи? В цій школі навчалось на травень 2023 року більше 1000 дітей, куди всім йти?».
     
  • «У вересні мій син іде в перший клас 33-ї школи. Найбільше батьків хвилює зведення укриття, адже досі його там немає. На батьківських зборах у травні нас потішили — сказали, що укриття побудують. Про це інформація була, здається, на сторінці міської ради навіть. Потім питання затихло. І ось днями пройшли ще одні збори, на яких ми дізналися що ситуація особливо не просувається. Вчителька сказала, що їм поки нічого не відомо. На місці , де має бути укриття, розчистили дерева і забрали ігровий майданчик. Але ж вже середина серпня, тому очевидно що до початку нормального року нічого не буде. І діти мало того що вчитимуться частково офлайн, частково онлайн, так ще й зі школи будуть бігати щоразу в укриття, яке знаходиться у садочку неподалік. Це абсолютна нісенітниця — зараз витрачати гроші на реконструкцію парку, вливати мільйони на якісь ремонти тротуарів, коли через майже два роки від початку повномасштабної війни дітям не можуть зробити хоть якесь укриття».
  • «Я мама школярки 4-го класу. Для учнів Комунального закладу «Вінницький ліцей №30 ім. Тараса Шевченка» розпочали будівництво сховища. Станом на 08.08.2023 року викопано котлован, дно засипано щебенем. Минулого тижня з даного будівництва виїхала будівельна техніка. Директор школи не надає інформації стосовно продовження будівництва, серед батьків школи поширюється думка, що відсутнє фінансування, і на 1 вересня діти не виходять до школи. Батькам учнів молодших класів приходиться винаймати приміщення із укриттями за свій кошт, щоб організувати якісний освітній процес, дирекція школи цьому ніяк не сприяє. Прохання дізнатися та допомогти. Чи буде збудовано та введено в експлуатацію сховище до 1 вересня 2023р., щоб діти вийшли до школи?».

Через хвилювання батьків учнів шкіл, де немає навіть найпростіших укриттів, почали реагувати адміністрації закладів. Зокрема на Фейсбук-сторінці ліцею №30 з'явилося таке пояснення:

«Шановні батьки учнів КЗ «Вінницький ліцей №30 ім.Тараса Шевченка», адміністрація закладу повідомляє, що будівництво укриття продовжується. Вивезена з об'єкту техніка закінчила свій обсяг підготовчих робіт. У зв'язку з тим, що на початок навчального року укриття не буде готовим до використання. Департамент освіти Вінницької міської ради та адміністрація закладу здійснюють активний пошук приміщень на базі інших закладів освіти на період здійснення робіт з будівництва укриття для організації безпечного освітнього процесу у очному (змішаному) форматі учнів закладу».

В мерії нам підтвердили, що дійсно, протирадіаційні укриття вищезгаданих шкіл готовими до нового навчального року не будуть. Школи знову, за бюджетні кошти, укладатимуть договори про використання сусідніх укриттів.

Будувати протирадіаційні укриття — довготривалий процес

Місяць тому, після рішення міської ради про будівництво протирадіаційних укриттів, почали оформляти проектно-кошторисну документацію. На це виділили 600 тисяч гривень. Після завершення усіх юридичних процедур, підрядні організації розпочали роботи. 

В департаменті капітального будівництва одразу повідомили, що процес зведення сховищ затягнеться у часі: це доволі масштабна робота, оскільки для протирадіаційних укриттів є свої серйозні вимоги. Споруди мають відповідати всім нормам безпеки, повинні мати відповідну товщину стін, необхідну кількість запасних виходів, систему вентиляції.

І головне. Якщо в Україні уже був досвід облаштування укриттів у підвальних та цокольних приміщеннях, то досвіду будівництва з нуля окремих протирадіаційних укриттів для закладів освіти дуже мало, тому це може зайняти певний час.

— Це має бути окрема споруда, яка має захист по системі фільтрації, — пояснює в.о. заступника голови міськради Ігор Откидач. — Протирадіаційні укриття мають бути забезпеченими окремими приміщеннями для брудного одягу, для прийому їжі. В залежності, для кого будується це укриття, також передбачається кількість перебуваючих на квадратний метр. В ДБН-97 (державні будівельні норми - автор.) це все прописано.

Тож протирадіаційні укриття до нового навчального року зробити не встигнуть. Це буде довгий і кропіткий процес, з залученням Держспоживслужби, ДСНС, архітектури, департаментів капітального будівництва та освіти. Сховище мало побудувати — його ще буде потрібно обладнати відповідно до вимог та забезпечити всім необхідним, — повідомили в департаменті освіти.

— Будівництво протирадіаційних укриттів — довготривалий процес, — розповідає директор міського департаменту освіти Оксана Яценко. — Вінниця перше місто, де такі будують. Спочатку потрібно проектну документацію оформити, провести технічну експертизу. Знайти місце для побудови — це найменша проблема, яка може бути. Важче — провести геологічну розвідку, геодезичну і розвідку комунікацій. Потім проводяться підготовчі роботи. На зараз підготовчі роботи проведені, і підрядна організація приступає до виконання будівельних робіт. Мають бути виконані всі вимоги МНС. Під час будівництва таких укриттів необхідна специфічна марка бетону, бетонних конструкцій. Тільки щебеню має бути засипано метр. У 12-й і 13-й школах, наприклад, є грунтові води. Скільки там щебеню потрібно засипати, щоб ці води не пішли потім в укриття? Ще має генератор  бути підключений, розподілені кімнати, вентиляція, комунікації підключені. Протирадіаційне укриття — це споруда цивільного захисту, це дуже серйозно. І справа не лише у вимогах, а у безпеці наших дітей. Якщо батьки кажуть, що викопали котлован і вивели техніку — значить та техніка завершила там свою роботу, прибуде інша. Я пишаюся тим, що у Вінниці — одні з найкращих укриттів в Україні. В нас дотримані вимоги ДСНС. Тому потерпіти потрібно, щоб і протирадіаційні укриття відповідали всім нормам.

Також у міському департаменті освіти повідомили, що наприкінці минулого навчального року відремонтували 74 укриття. За літо, до 1 вересня, закінчать будівництво укриттів у садочку №67 і в 13-й початковій школі. Розпочинаються будівельні роботи у трьох садочках.

— Якщо говорити загалом про укриття, то ми їх маємо 80 із 114-ти закладів освіти. Далі буде продовжуватись будівництво протирадіаційних укриттів, — сказала Оксана Яценко.

 

Читайте також:

У Вінниці для шести шкіл та шести садочків побудують протирадіаційні укриття. Чим вони особливі?

Навчальний рік у вінницьких школах може закінчитися раніше 28 червня. Від чого це залежить?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (26)
  • Юлик Хай

    36 садочок пообіцяли відчинити 1 вересня. Сказали « всі документи готові на встановлення МОДУЛЬНОГО бомбосховища!!»

    Тільки попередньо потрібно було здати  по 100 грн на покраску майданчика, бо ж буде міський голова перевіряти стан садочка, чи він готовий до відкриття!

    Цирк!!

    Ця інформація була надана в середині літа, зараз кінець серпня і там ніхто взагалі нічого не робить!
  • Катерина Колісник

    Не всі батьки орендують приміщення для навчання своїх дітей, зокрема з березня по травень 8 класів начальної школи 30, займали кабінети в одному з міських училищ, при чому порушували навчальний процес в цьому училищі. І зараз дирекція школи 30 намагається "втиснути" свою начальну школу знову! Це неподобство!!!
  • Inna Syveniuk

    Оксен Лісовий
  • AK

    Якщо їх будувати, то потрібно щоб там була вентиляція, водовідведення і щоб надалі можна було зробити кімнати для ведення занять. Інакше це буде обуза в утриманні, — мокрі підвали з пліснявою... стан вже наявних (часто підтоплених) бомбосхових тому приклад.

keyboard_arrow_up