У Вінниці для шести шкіл та шести садочків побудують протирадіаційні укриття. Чим вони особливі?

У Вінниці для шести шкіл та шести садочків побудують протирадіаційні укриття. Чим вони особливі?
Незабаром ліцей №13 буде обладнаний протирадіаційним укриттям / Фото з фейсбук-сторінки ліцею
  • У Вінниці побудують протирадіаційні укриття в 12-ти закладах освіти. Нині виготовляють проектно-кошторисну документацію. Скільки коштів на це виділили з міського бюджету?

У Вінниці, аби новий навчальний рік проходив у режимі офлайн, активно продовжують створювати укриття. Адже створення безпечних умов під час навчання — одне з пріоритетних завдань, особливо під час війни. 

На сьогодні з 44-х закладів загальної середньої освіти Вінниці, 14 не мають укриттів взагалі. В таких випадках заклади намагалися укладати договори про використання сусідніх укриттів, але і така можливість є не завжди, або ж такі сховища є замалими й не відповідають вимогам ДСНС.

Зараз міська рада починає новий досвід — будівництва окремих укриттів для шкіл, де немає підвальних чи напівпідвальних приміщень. Таким чином у місті планують побудувати 12 протирадіаційних укриттів — шість у дошкільних навчальних закладах та шість у ліцеях. Відповідне рішення прийняли депутати на останній сесії Вінницької міської ради.

Відео дня

Відтак, у Вінниці протирадіаційні укриття побудують у наступних закладах:

  • Ліцеї №12, 13, 30, 23, 11, 33.
  • Дошкільні навчальні заклади №20, 28, 36, 23, 38, 60.

«Ми продовжуємо роботу по будівництву укриттів, — сказав вінницький міський голова. — Хотів би зазначити, що уже по багатьох закладах освіти ми зробили капітальний ремонт укриттів з відповідним облаштуванням, як того потребують вимоги. У цьому році ми почнемо будувати протирадіаційні укриття на базі ліцеїв та садочків. Це доволі амбітний і серйозний проєкт, оскільки ми такого ще не робили. Проте, я думаю, що департамент капітального будівництва й заступник міського голови Ігор Откидач з цим питанням впораються».

Наразі по всім об’єктам триває оформлення проєктно-кошторисної документації. На це виділили 600 тисяч гривень. У департаменті капітального будівництва зазначають, що після завершення усіх юридичних процедур, підрядні організації розпочнуть роботи.

«Наразі триває процедура оформлення проєктно-кошторисної документації, — сказав виконувач обов’язків директора департаменту капітального будівництва Денис Мазуренко. — Маємо розуміти, що це доволі масштабна робота, оскільки для протирадіаційних укриттів є свої серйозні вимоги».

Ці споруди будуть відповідати всім нормам безпеки, матимуть відповідну товщину стін, необхідну кількість запасних виходів, систему вентиляції.

— Умови, в принципі такі самі, як і в найпростіших укриттів, — пояснює Ігор Откидач, в.о. заступника голови ВМР. — Але це окрема споруда, яка має захист по системі фільтрації. Протирадіаційні укриття мають бути забезпеченими окремими приміщеннями для брудного одягу, для прийому їжі. В залежності, для кого будується це укриття, також передбачається кількість перебуваючих на квадратний метр. В ДБН-97 (державні будівельні норми-авт.) це все прописано.

Тобто, якщо в Україні уже був досвід облаштування укриттів у підвальних та цокольних приміщеннях, то досвіду будівництва з нуля окремих протирадіаційних укриттів для закладів освіти дуже мало, тому це може зайняти певний час.

— Головне, що процес розпочався і він не закінчиться поки всі школи не матимуть укриттів, — говорить директорка міського департаменту освіти Оксана Яценко, — Їх наявність — це вимога воєнного часу, але, думаю, ця вимога залишиться і після його завершення. Наразі йде виготовлення проектно-кошторисної документації. Це дасть можливість визначитися з необхідним обсягом робіт та фінансуванням. Лише після цього ми зможемо приступати до будівельних робіт. Це буде довгий і кропіткий процес, з залученням Держспоживслужби, ДСНС, архітектури, департаментів капітального будівництва та освіти. Сховище мало побудувати — його ще буде потрібно обладнати відповідно до вимог та забезпечити всім необхідним.

Нагадаємо, протягом року в Вінниці відремонтували майже всі шкільні сховища. З 30-ти вінницьких шкіл, де була можливість облаштування найпростішого укриття, відремонтували 28. 

Усі роботи виконуються коштом міського бюджету. На ремонти лише шкільних сховищ вже витратили майже 87 мільйонів гривень. З них левова частка коштів спрямована на капітальний ремонт.

Загалом, сума коштів міського бюджету, виділена на капітальний ремонт укриттів в закладах освіти (школи, садочки та позашкільні заклади), склала понад 133 мільйони гривень.

Як захиститися від радіації?

Перш за все потрібно укритися у житлових будинках. Важливо також знати, що стіни дерев’яного будинку послаблюють іонізаційне випромінення у два рази, цегляного — у 10 разів. Будинки з бетонних плит є ще кращим захистом. 

Захист вважається надійним лише у разі неможливості потрапити до приміщення повітря зі шкідливими елементами. Тому потрібно заклеїти всі шпарити у вікнах, дверях, вентиляційних каналах.

На перший час запастися водою та їжею. Централізоване водопостачання у Вінниці бере початок у річці Південний Буг (відкритого типу джерела, що у разі радіаційної небезпеки може швидко забруднитися), тому перекрийте крани й користуйтесь іншими джерелами води: водомати, водяні бочки, закриті криниці. Їжу краще тримати в  поліетиленових мішках й у холодильнику. В ідеалі — харчуватися консервами. 

— Перший час найбільш небезпечним є радіоактивний йод. Він легко й швидко потрапляє в організм через органи дихання, поглинається щитоподібною залозою, що може призвести до важких захворювань. Для зменшення його негативного впливу потрібно використовувати калій йодид, — каже фахівець з радіаційної безпеки Олег Семенов. — Важливо розуміти, що йодну профілактику ми проводимо лише після спеціального оповіщення! І ні в якому іншому разі! Адже у випадку небезпеки ми свідомо йдемо на передозування свого організму лікарським засобом, що також є шкідливим. Іншими словами: ми насичуємося стабільним йодом, щоб не залишити місця для радіоактивного йоду, який є більш небезпечним. 

На сайті МОЗ України радять приймати калій йодид за таких умов: «Препарат приймають одноразово виключно після оповіщення від офіційних органів влади. Оптимальним є приймання калію йодиду за 6 годин до впливу радіоактивного йоду. Зважаючи на малу ймовірність прогнозування такої ситуації, допустимим для приймання препарату є проміжок часу від 24 годин до моменту надходження радіоактивного йоду до організму та до 8 годин після його впливу. Пізніше приймання препарату є шкідливим для організму».

Якщо вам з якихось причин знадобиться вийти на вулицю, або буде оголошено тимчасову евакуацію, потрібно попіклуватися про засоби індивідуального захисту. Перш за все мова про захист органів дихання. Ідеальним у такому разі є протигаз з фільтрувальною коробкою. Більшість з нас їх, звісно, не має, тому потрібно придбати респіратор якомога вищого класу (вартість респіратора класу FFP3 від кількох десятків до кількох сотень гривень). 

Якщо й такого немає, виходом може стати ватно-марлева пов’язка. Звичайна одноразова медична маска, за словами фахівця, вважається ненадійним захистом. 

Одягатися краще у захисний комбінезон, що їх активно використовують від початку пандемії (вартість 150+ гривень за один). Можна замінити дощовиком або іншим довгим верхнім одягом. Не забудьте про рукавички та бахіли чи гумові чоботи. Щілини у засобах індивідуального захисту закривайте скотчем. Очі можна захистити окулярами чи маскою для плавання. 

Після повернення з вулиці, такий одяг потрібно залишати за вхідними дверима, щоб не розносити квартирою. 

Здійснено за підтримки Асоціації «Незалежні регіональні видавці України» та WAN-IFRA в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів.

Читайте також:

Укриття побудують у чотирьох ліцеях Вінниці. Чи встигнуть до вересня?

У Вінниці підсумували результати основної сесії НМТ. Скільки випускників отримали найвищі бали?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (11)
  • Черниш Наталія

    Як же це дістало. Дивно що не під міською радою будують.
  • Инна Иннуська

    Ой,Ви хоть укриття зробіть ,щоб діти ходили в садочки та школи
  • Татьяна Корсун

    А іншим? Як це розуміти ? Для шести є а інші не діти, або усім або нікому.
    Чи це просто щоб відмити кошти .!?

    Татьяна Корсун reply Татьяна Корсун

    На усьому крадуть гроші, скільки ці люди будуть терпіти?
  • Лариса Леонідівна

    І  барабанів  закупити

keyboard_arrow_up