Укриття побудують у чотирьох ліцеях Вінниці. Чи встигнуть до вересня?

Укриття побудують у чотирьох ліцеях  Вінниці. Чи встигнуть до вересня?
В планах мерії є будівництво нових укриттів для школярів ліцеїв №12, 13, 23 і 30
  • Понад рік триває війна, а укриттів досі не вистачає у навчальних закладах Вінниці. Через це діти, або вчаться онлайн, або ж ховаються в адаптованих приміщеннях біля школи.
  • В найближчих планах міської ради є будівництво нових укриттів для школярів ліцеїв №12, 13, 23 і 30. Чи встигнуть зробити укриття до нового навчального року?

Протягом року в Вінниці відремонтували майже всі шкільні сховища. З тридцяти вінницьких шкіл, де була можливість облаштування найпростішого укриття, відремонтовано 28. 

На сьогодні з 44 закладів загальної середньої освіти, 14 не мають укриттів взагалі. У таких випадках, заклади намагалися укладати договори про використання сусідніх укриттів, але і така можливість є не завжди або ж такі сховища є замалими й не відповідають вимогам ДСНС. Зараз міська рада починає новий досвід — будівництва окремих укриттів для шкіл, де не має підвальних чи напівпідвальних приміщень.

Тому, під час останньої сесії міськради анонсували будівництво укриттів для чотирьох ліцеїв міста — №12, 13, 23 і 30, мер міста дав доручення розробити відповідну проектно-кошторисну документацію.

Відео дня

 Які саме будуть ці укриття — визначатимуть проектанти, але ці споруди будуть відповідати всім нормам безпеки, матимуть відповідну товщину стін, необхідну кількість запасних виходів, систему вентиляції.

Будуть нові укриття

Як говорить директорка міського департаменту освіти Оксана Яценко, потрібно розуміти, що якщо в Україні уже був досвід облаштування укриттів в підвальних та цокольних приміщеннях, то такого досвіду, щодо будівництва з нуля окремих протирадіаційних укриттів для закладів освіти дуже мало, відтак це може зайняти певний час.

— Головне, що процес розпочався і він не закінчиться поки всі школи не матимуть укриттів. Їх наявність — це вимога воєнного часу, але, думаю, ця вимога залишиться і після його завершення, — зазначає Оксана Яценко. — Наразі йде виготовлення проектно-кошторисної документації. Це дасть можливість визначитися з необхідним обсягом робіт та фінансуванням. Лише після цього ми зможемо приступати до будівельних робіт. Це буде довгий і кропіткий процес, з залученням Держспоживслужби, ДСНС, архітектури, департаментів капітального будівництва та освіти. Сховище мало побудувати — його ще буде потрібно обладнати відповідно до вимог та забезпечити всім необхідним.

 Також  будівельники та проектанти також вже обстежили земельні ділянки 33 та 11 шкіл аби визначити де можна побудувати укриття і для цих закладів. Рішення по цих закладах має бути винесене на наступну сесію міськради. Вивчаються шляхи вирішення ситуації і по інших закладах.

Усі роботи виконуються коштом міського бюджету. На ремонти лише шкільних сховищ міська рада вже витратила майже 87 мільйонів гривень. З них левова частка коштів спрямована на капітальний ремонт.

Поточний ремонт підвалів та адаптація їх під найпростіші укриття провели в чотирьох закладах. Ці роботи також виконувалися коштом міського бюджету і їх обсяг склав 4,1 мільйона гривень

Загалом, сума коштів міського бюджету, яка загалом була виділена на капітальний ремонт укриттів в закладах освіти (школи, садочки та позашкільні заклади) склала понад 133 мільйони гривень.

Половина учнів — офлайн

Завдяки облаштуванню укриттів, доступ до очної освіти фактично має кожен другий вінницький учень. На сьогодні офлайн у громаді навчаються уже 56% школярів. Це близько 26,117 тисячі дітей з 47,5 тисяч вінницьких школярів. При тому, що першого вересня 2022 року в школу виявили бажання відправити лише 2,3% учнів.

— За цей рік міською радою, департаментом освіти, закладами освіти та департаментом капітального будівництва була зроблена велика робота, щодо створення та облаштування найпростіших укриттів —  говорить керівник департаменту освіти ВМР. — Завдяки тому, що ми надзвичайно відповідально підійшли до питання безпеки наших дітей, ми змогли повністю виконати всі вимоги ДСНС — перетворили старі шкільні підвали, напівпідвали та цокольні приміщення, на найпростіші укриття. 

За словами Оксани Яценко, наразі ремонтні роботи тривають ще в кількох школах. Наприклад, в Писарівці наразі облаштовується найпростіше укриття, що дозволить вийти на навчання 75% учнів. Для учнів дев’ятої школи після ремонту, буде використовуватись загальноміське укриття. Також тривають роботи по облаштуванню сховища для початкової школи №13, приміщення якої розташоване окремо від старшої. Завершили роботи по укриттю в 17 ліцеї.

— Загалом, школи комунальної власності використовують змішану форму навчання й у кожного закладу вона різна. Хоча в нас є школи, зокрема, де на навчання вийшли майже всі учні. Дуже хочеться сподіватися, що в новому навчальному році кількість таких шкіл стане більшою, адже жива комунікація є дуже важливою.

Як переконують в департаменті освіти — на цьому зупинятися не збираються, і раніше чи пізніше, усі вінницькі ліцеї матимуть те чи інше укриття, а значить зможуть вийти на офлайн-навчання.


 

Здійснено за підтримки Асоціації «Незалежні регіональні видавці України» та WAN-IFRA в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів.

Читайте також:

У Вінниці хочуть взяти кредит на утеплення шести закладів. Які це будівлі?

У ТОП-50 університетів потрапили три вінницькі. Яка вартість навчання у місцевих вишах?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Алина Осипова

    Добре, що цим питанням займаються
  • Читач17

    До вересня навіть проектну документацію НЕ встигнуть!! Це популізм!! Та користуючись військовим часом , ще одна стаття для відмивання грошей, наче для Вас люди....а насправд свої збагачувати кармани!!! Побудувати укриття між 12 та 13 школою- це просто нереально!!! Та і як в статті Вони приписують, що в них нажаль немає опиту будувати такі укриття!!! То за що вони збираються братися???? Питання часу!!!

    Читач34 reply Читач17

    А враховуючи яке оточення 12 та 13 шкіл, то там взагалі дітям бути не можна

keyboard_arrow_up