Навчальний рік у вінницьких школах може закінчитися раніше 28 червня. Від чого це залежить?

Навчальний рік у вінницьких школах може закінчитися раніше 28 червня. Від чого це залежить?
Фото : Вінницька школа №3
  • Кабінет Міністрів України ухвалив постанову про початок навчального року під час дії військового стану в Україні. Згідно з документом, наступний навчальний рік триватиме до 28 червня. Але у школах Вінниці може закінчитися раніше цієї дати. Від чого це залежить?

Десять днів тому Кабмін затвердив постанову про початок нового навчального року в Україні. Відтак, освітній процес розпочнеться 1 вересня 2023 року і триватиме до 28 червня 2024 року. Таким чином цьогоріч школярі навчатимуться на місяць довше — 10 місяців замість 9.

В одній із публікацій журналісти «20 хвилин» дізнались, як до цього ставляться вінничани.

Поки учні та їх батьки хвилюються, що міністри забрали місяць канікул, освітяни поспішають заспокоїти. Як виявилось, стосуються нововведення лише випускників 9-х та 11-х класів: вони в цей період отримуватимуть свої документи.

Відео дня

 Як пояснює директорка департаменту освіти Оксана Яценко, тривалість навчального року залежить від ситуації в країні, й в тому числі у нашому регіоні. 

— Під час навчального року, школи мають відпрацювати 175 робочих днів,— коментує Яценко. — Проте сама постанова Уряду про тривалість навчання до 28 червня діяла й минулого року. Втім, школам Вінницької громади вдалося відпрацювати ці 175 робочих днів до 1 червня. Отож, якщо ситуація в країні буде стабільною, наскільки це можливо в умовах воєнного стану, —навчальний рік у закладах загальної середньої освіти може закінчитися раніше 28 червня.

Педагогічні ради закладів загальної середньої освіти могли самостійно приймати рішення про зміни в структурі навчального року. Вони прописують тривалість і термін весняних, осінніх та зимових канікул. 

 — Навчальний рік традиційно в Україні починається 1 вересня. Проте в різних регіонах і різних закладах освіти він закінчується по-різному, — каже директорка профільного департаменту.— Особливо у воєнний час. Це залежить від того, де школа знаходиться: чи на території, де ведуться активні бойові дії, чи прифронтовій, чи на тимчасово окупованій. Але ні Кабінет Міністрів, ні Міністерство освіти, ні департаменти освіти не мають права встановлювати структуру навчального року. Це робить сам заклад.

Міністерство також рекомендує проводити навчання офлайн, де є для цього умови. Тобто, наявні найпростіші укриття або інші споруди цивільного захисту. Наприкінці 2022 року 56% дітей (майже 28 тисяч) навчались офлайн. 

Загалом, ланується, що 1 вересня більше учнів Вінниці вийде на офлайн навчання. Для цього Вінницька міська рада продовжує облаштування найпростіших укриттів. Зокрема на базі двох вінницьких шкіл, початкової школи №5 та фізико-математичного ліцею №17, створена можливість отримати освіту в дистанційному форматі.

За рекомендацією Міністерства освіти і науки України, новий навчальний рік для більшості школярів має розпочатись в офлайн форматі, але виключно за умови наявності в школі надійно захищеного укриття. Зокрема, якщо пригадати минулий навчальний рік, то 73% вінницьких шкіл  мали укриття.

«Зауважимо, що МОН підтримує повернення дітей на очне навчання, і за коментарями керівництва, більша частина батьків, навіть у прифронтових регіонах, планують відпускати дітей до школи», — додала Оксана Яценко.

 

Читайте також:

Вінницькі школярі будуть навчатись на місяць довше. Як до цього ставляться вінничани?

Які спеціальності найчастіше обирають абітурієнти у вінницьких вишах? Визначили ТОП-3 професії

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Yuliya Matsuk

    А департамент освіти може пояснити чому зупинили будівництво укриття школи 30???
  • Новини Вінниці на 20хвилин

    Завжди свіжа та перевірена інформація на нашому Телеграм-каналі 👉 https://t.me/+i-ok5yoWHO0xNTQ6

keyboard_arrow_up