Де ховатимуться учні під час тривоги, поки будують протирадіаційні укриття за 550 мільйонів?

Де ховатимуться учні під час тривоги, поки будують протирадіаційні укриття за 550 мільйонів?
Місце під майбутнє протирадіаційне укриття ліцею №11
  • У Вінниці побудують нові протирадіаційні укриття у шести школах. Бюджет будівництва — 550 мільйонів гривень. Таке рішення прийняли на сесії міськради.
  • За сприятливих умов завершити будівельні роботи на території трьох закладів мають до кінця року. Поки йдуть роботи, батьки турбуються за дітей, в школах яких немає найпростіших сховищ.

У Вінниці на 114 закладів освіти 80 укриттів. А з 44-х шкіл Вінницької тергромади зроблені укриття в 33-х. До 1 вересня закінчать будівництво ще двох сховищ: в садочку №67 та у початковому ліцеї №13. Зараз почнуть будувати протирадіаційні укриття ще в шести школах, де ніде ховатися під час тривоги.

Оскільки в новому навчальному році навчання відбуватиметься у змішаному форматі, батьки учнів ліцеїв без укриттів турбуються, що їхнім дітям доведеться бігати в сховища далеко від навчального закладу, навіть навчатися в інших школах. А також питають, коли побудують нові укриття. Що про це говорять у мерії?

Потрібно 550 мільйонів, а є 247

Сьогодні, 25 серпня, за шість днів до нового навчального року, на сесії Вінницької міської ради депутати затвердили рішення щодо будівництва протирадіаційних укриттів (ПРУ) у шістьох міських ліцеях: №11, 12, 13, 23, 30 і 33.

Відео дня

До переліку шкіл, де будуть зводити ПРУ потрапили саме ті заклади, де немає ні цокольних, ані підвальних приміщень, які можна було б використовувати як найпростіші укриття під час повітряної тривоги, але є території, де можна побудувати укриття.

 

Таке рішення прийняли ще навесні, але фахівці проводили ряд експертиз, займались проектно-кошторисною документацією. Після виготовлення документів виявилося, що вартість проведення будівництва ПРУ у шести школах достатньо висока — на це потрібно 550 мільйонів гривень, а є лише 247.

Тому будівництво протирадіаційних укриттів у шести садочках відкладається на наступний рік.

Вінницький міський голова Сергій Моргунов зазначив, що вартість такого будівництва — дуже серйозний виклик для бюджету громади. Але водночас — це необхідний крок для того, щоб створити безпечні умови для дітей. Щоб побудувати протирадіаційни укриття з нуля, мерія намагається заручитися фінансовою підтримкою інвесторів.

«Нам необхідно знайти ресурс у розмірі 550 млн. грн. — це досить велика сума грошей, — зазначив міський голова. — Ми внесли зміни в бюджет, перерозподіл кошти і виділяємо 247 млн грн. Разом з тим, розуміючи, що це достатньо серйозний виклик для нашого бюджету, ми звернулися до Уряду та відповідних міністерств, міжнародних організацій та донорів щодо можливості підтримати на умовах співфінансування будівництво цих об’єктів. Ми не можемо відмовитися від будівництва цих укриттів, оскільки безпека дітей та навчання в школах офлайн — це важливе питання».

Попередньо з території цих шести ліцеїв уже вивезли усе зайве та розчистили землю, щоб якомога швидше приступити до будівництва ПРУ.

«Законодавством передбачено, що у випадку будівництва нових укриттів, вони повинні мати статус протирадіаційних, — розповідає в.о. директора департаменту капітального будівництва міськради Денис Мазуренко. — Вінниця стала одним з перших міст в Україні, де оголосили наміри з будівництва ПРУ у 12-ти освітніх установах і на минулій сесії виділили кошти на виготовлення відповідної проектно-кошторисної документації. Наразі в усій Україні досвіду будівництва ПРУ для закладів освіти практично немає. Треба розуміти, що такі укриття вимагають серйозного рівня захисту та високих стандартів по міцності матеріалів. Є також низка інших будівельних норм та вимог, яким ми зобов’язані чітко слідувати».

Загалом з початку повномасштабного вторгнення у Вінницьких освітніх закладах вдалося відремонтувати та облаштувати 56 укриттів. Роботи тривають і надалі

«Наразі в нас на фінішній стадії ремонти укриттів у дитсадку №67 та у початковому ліцеї №13, — сказав Денис Мазуренко. — А в таких закладах, як ДНЗ №47 та 77, наразі на завершальній стадії підготовка проектно-кошторисної документації».

Найближчі укриття обирали ДСНС

Як учнями тих шкіл, де немає ні укриття, ані підвального приміщення, знову повернутися за парти? Школи, в яких не було можливості облаштувати сховище через відсутність відповідних приміщень, укладали договори з власниками укриттів, які знаходяться поблизу шкіл, щоб учні могли спокійно перечекати повітряну небезпеку. Також заклади освіти, які знаходяться поруч один з одним і мають укриття, мають домовленість про прийом учнів з сусіднього закладу.

Адміністрація 30-го ліцею імені Тараса Шевченка розповіла, що свого укриття заклад ще немає, але воно уже зводиться. А поки повідомили учням, в яких закладах вони матимуть можливість ховатися під час тривоги.

 

«Більш детальну інформацію щодо організації освітнього процесу у новому навчальному році можна отримати у класних керівників, — зазначають у повідомленні ліцею. — Укриття у ліцеї №30 будується. Роботи тривають відповідно до технологічного процесу побудови протирадіаційного укриття. Є надія, що до кінця календарного року роботи будуть закінчені.Тим часом діти та вчителі зможуть використовувати наступні укриття на час повітряних тривог:

  • у Вінницькому навчально-науково-виробничому об’єднанні «Комплекс-1» (вул. Академіка Янгеля, буд.4), ліцею №9, ліцею № 29, Центру професійно-технічної освіти №1.

Але батьки не погоджуються з таким перебігом подій. Зокрема, на адресу редакції «20 хвилин» звертаються зі скаргами, дехто написав петицію:

У вінницьких школах, збудованих за радянських часів, на жаль, взагалі відсутні підвальні та цокольні приміщення. Тому Вінниця стане першим містом в Україні, де взялися будувати протирадіаційні укриття для шкіл. А для цього потрібні час, мільйонні бюджети і спеціальні матеріали. Адже протирадіаційні укриття — герметичні споруди, які мають витримувати силу ракетного удару в 10 тонн на 1 м2.

А поки, зі слів директорки департаменту освіти Вінницької міськради Оксани Яценко, прийдеться використовувати сусідні зі школами сховища, які освітяни підбирали за рекомендаціями фахівців ДСНС. 

— Наразі в школах офлайн може навчатися стільки дітей, на скільки розраховане укриття, — говорить Оксана Яценко. — Якщо найпростішого сховища у закладі немає, то адміністрація підписує меморандуми про офлайн-навчання на базі інших шкіл чи користування укриттям найближчого закладу. Батькам школярів не варто хвилюватися, адже підбір таких приміщень здійснювали за рекомендаціями ДСНС, згідно з якими укриття має бути в радіусі 500 метрів від закладу освіти. Після тривоги є певний час вильоту. За цей час школярі, з учителем, психологом і медиком, встигнуть потрапити в сховище. Навіть, якщо з'являться протирадіаційні укриття, до них теж потрібно буде йти зі школи. І батькам учнів 30-ї школи не потрібно хвилюватися: ми вблагали ДСНС зробити тимчасове укриття.

 

Читайте також:

Протирадіаційні укриття в школах до 1 вересня не побудують. Ми дізналися причини

Навчальний рік у вінницьких школах може закінчитися раніше 28 червня. Від чого це залежить?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (24)
  • Олександр Войтенко

    Просто наше йобане пра'вітельство дочекається....що буде таке повстання що Путін сам ахуєє.і зіб'еться...всі знають що война це договорняк....але за що воюють....???
  • Сергій Гошин

    А через рік скажуть що потрібно вісімсот, ну як завжди.
  • Вадим Горшков

    не вистачає чинушам на файні відкати, будь яке будівництво державою  - це 200%відкату
  • Инна Олексенко

    Мало по кишеням розтаскали. Треба ще.

keyboard_arrow_up