Будівництво шести протирадіаційних укриттів у садочках відкладається на наступний рік. Чому?

Будівництво шести протирадіаційних укриттів у садочках відкладається на наступний рік. Чому?
Так виглядає протирадіаційне укриття. Ілюстративне фото
  • У Вінниці збиралися побудувати протирадіаційні укриття для шести шкіл і шести садочків.
  • Днями вирішили поки зайнятися будівництвом ПРУ для ліцеїв, на садочки коштів поки не вистачає.
  • То як працюватимуть ті дошкільні навчальні заклади, в яких немає навіть підвалів?

На початку травня депутати Вінницької міської ради прийняли рішення будувати протирадіаційні укриття, в тому числі в шести дошкільних навчальних закладах. Йдеться про дитсадки, в яких немає навіть підвальних приміщень, це №20, 28, 36, 23, 38, 60.

У серпні, коли проектно-кошторисна документація для шкільних ПРУ була виконана, на черговій сесії міської ради вирішили поки зайнятися шкільними укриттями, адже лише на них потрібно витратити 550 мільйонів гривень, при наявних у бюджеті 247 мільйонів. Муніципалітет намагається заручитися фінансовою підтримкою, в тому числі і зовнішніх донорів, щоб отримати повну суму.

— Кошти на будівництво наразі виділяються саме на школи, адже щодо дитячих садочків наразі ще триває розробка проєктно-кошторисної документації, — говорить виконуючий обов’язки заступника міського голови Ігор Откидач.

Відео дня

За словами фахівців, протирадіаційні укриття — герметичні споруди, які мають витримувати силу ракетного удару в 10 тонн на 1 м2. При цьому площа ПРУ розраховується за формулою 1,5 м2 на одного учня від 12 років та 0,5 м2 — дітям до 12 років.

Всередині мають бути санвузли, кімнати для прийому їжі, система вентиляції (з виділеною на неї кімнатою) та гардероб. При цьому входи та виходи мають бути зведені з урахуванням вимог інклюзивності та доступності.

Вартість будівництва нових протирадіаційних укриттів коштує від 40 до 60 мільйонів гривень (в залежності від типу укриття — надземні є дорожчими).

Наразі, ті дитсадки, які не мають укриття, домовляються з навчальними закладами поруч. Укриття, яким користується малеча, має бути оснащене усім необхідним та відповідає вимогам ДСНС, тобто приміщення має другий вихід, є витяжка, нове освітлення, вбиральні, Wi-Fi, вогнегасники та аптечки.

— Садочки цьогоріч працюватимуть, як і в минулому році, — говорить директор міського департаменту освіти Оксана Яценко. — Деякі садочки працюють онлайн. Ті садочки, які уклали меморандуми або мають власне укриття — працюють офлайн, деякі — у змішаній формі.  До першого вересня у садочку №67 закінчується ремонт укриття. Там навіть буде інклюзивний підйомник. Закінчуються роботи у 27-му садку. Почнуться роботи по 47-му і в 77-му. Що стосується будівництва протирадіаційних укриттів садочків — це відкладається до наступного року.

 

Читайте також:

Де ховатимуться учні під час тривоги, поки будують протирадіаційні укриття за 550 мільйонів?

Навчальний рік у вінницьких школах може закінчитися раніше 28 червня. Від чого це залежить?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (36)
  • Galyna Kornosiuk

    Міська рада як завжди: закрити групи для дітей з вадами зору по садочках міста, залишити лише 2 спецсадочки, і тепер анонсувати що укриття будуть наступного року....Слів немає
  • Инна Иннуська

    Це жах,коли нажеретися,все в мільйонах,ціле літо було,щоб зробити сховище в садочках))),школи теж стоять,а ті що працюють тече дах ,на дітей нема коштів((((((((((((
  • Оксана Шкуріна

    Круто в парку міняти лавочки і урни ,це глобальніше, ніж укриття для шкіл
  • Наталя Швець

    Добре що на бруківку вистачає

keyboard_arrow_up