Кредит у 400 тисяч доларів мало не став криміналом

Кредит у 400 тисяч доларів мало не став криміналом
Спочатку справу порушили за завою банку, де взяв кредит на квартиру з видом на Буг у майже 240 квадратів Віктор Маліновський, а потім закрили. Рішенням суду. Тепер колишній підозрюваний у шахрайстві, каже, що справа була замовна. А з чого він із затримками, але погашає іпотеку, голова «Голосу народу» не зізнається


Його юристи зараз підраховують збитки від розголосу приватної інформації. Відомий у бізнес-колах як успішний підприємець, та знаний серед вінничан, як борець з несправедливістю комунальників, був фігурантом карної справи. Віктора Маліновського підозрювали у шахрайстві в особливо великих розмірах. Потім справу закрили. Він поспішив розповісти пресі, що раніше написане про нього – брехня.

Але справа була, як підтвердили в міліції. Її порушили за заявою «Ерсте банку», де Віктор Маліновський взяв кредит у 2008 році на суму приблизно 400 тисяч доларів США для придбання квартири, але не погашав його справно. Квартира була на верхньому поверсі будинку з видом на Південний Буг. На неї ж бізнесмен взяв ще одну позику – у приватної особи. Сума – 2,5 мільйона гривень. Ця людина намагалася відсудити кредитну квартиру Маліновського, а останній отримав позов від «Ерсте Банк» про стягнення заборгованості по кредиту. Далі була заява банку в правоохоронні органи, бо виявилося, що у Маліновсього нема майна для стягнення.

- Банк звернувся з листом у прокуратуру. Була порушена кримінальна справа за ознаками шахрайства. Нині збираються докази. Подальші дії визначатимуть слідчі. А ми сприятимемо слідчому на його вимогу, в межах законних рамок. Адже до закінчення слідства нікому не відомо, як усе повернеться, - говорив, ще коли велося провадження по справі начальник регіонального відділення «Ерсте Банку» Віктор Харчук.

Банк більше не коментує

А зараз банк, коли справу за його завою вже закрили, нічого не коментує про кредитну історію Віктора Маліновського. Каже в цілому, скільки боржників добровільно спродуються, щоб повернути заборговане до судового розбирання.

- Зараз досить поширена практика вирішення витань з проблемною заборгованістю в позасудовому порядку, - каже директор департаменту правового забезпечення акціонерного товариства «Ерсте Банк» Олександр Ярецький. – Протягом року лише 41 відсоток погашень по проблемних кредитах відбулися за рахунок реалізації забезпечення, а співвідношення добровільної реалізації забезпечення до примусової склали 69 відсотків до 31. Для нас пріоритетною є робота, спрямована на повернення позичальника до нормального обслуговування боргу, в тому числі за допомогою реструктуризації. І тільки в тих випадках, коли об’єктивно позичальник не в змозі обслуговувати борг, банк пропонує вирішити проблеми за допомогою добровільної реалізації забезпечення. Звичайно, в разі відмови позичальника від будь-якої співпраці з банком для пошуку шляхів врегулювання заборгованості, банк змушений вдаватися до примусового стягнення заборгованості.

Такий коментар надіслали з Києва на питання з Вінниці про кількість вінницьких боржників, на які суми вони брали кредити і як з неплатниками бореться «Ерсте Банк». Про справу вінничанина – ні слова.

Прокуратура каже про дві справи

А сам Віктор Маліновський не приховує своє особисте. Каже, що кредит ще має час погашати і робить це, хоч із затримками. А брав він позику на ту ж квартиру ще й у приватної особи, щоб банку заплатити перший внесок.

Тобто підстав для криміналу в його кредитній історії Віктор Маліновський не бачить. І справу, яка була порушена, називає замовною. Хто ж замовив Маліновського? Не конкуренти по бізнесу. Влада. Сам він каже, що неугодний владі діяльністю «Голосу народу». А доводить це так: щойно порушену справу за ознаками про шахрайства у міськвиконкомі коментували пресі раніше, ніж про це дізнався сам її фігурант.

Віктор Маліновський надав редакції копію постанови слідчого про закриття справи, порушеної відносно нього, за другим пунктом статті шостої Кримінально-процесуального кодексу України. Це значить – за відсутністю з діях складу злочину.

Але начальник відділу нагляду за додержанням законів органами внутрішніх справ при провадженні дізнання та досудового слідства Володимир Карнарук сказав, що закрили справу за строками давності.

Врешті виявилося, була ще інша карна справа, за якою Віктору Маліновському навіть пред’явили звинувачення. З довідки прокуратури дізналися, що бізнесмена звинуватили у використанні під час цивільного розгляду справи копії договору купівлі-продажу майнового комплексу та акту прийому-передачі. Якраз цю справу постановою суду закрили у зв'язку із закінченням строків давності. Якийсь майновий комплекс перейшов Маліновському, як засновнику товариства «Торговий дім «Віктор». Але це інша історія.

Тут приховав, там не доплатив

Що ж до приєднаної до неї справи шахрайства у особливо великих розмірах, то в прокураті області на питання «Чому ж порушували, якщо потім закрили?» відповіли так:

- Підставою для порушення кримінальної справи стала наявність у матеріалах дослідчої перевірки достатніх даних, що вказували на ознаки злочину в діях Малиновського. Він під час оформлення кредитного договору та договору іпотеки приховав від банку факт укладання із іншою особою договору безпроцентної цільової позики, за кошти якої оплатив частину вартості квартири. Це в подальшому дало можливість тій людині звернутися до суду та визнати право власності на квартиру.

Але та людина не відсудила квартири Маліновського. Суд скасував кілька попередніх рішень і у задоволенні позову приватної особи до Віктора Малиновського про визнання права власності на квартиру відмовив. З приміткою - рішення оскарженню не підлягає.

Тобто й далі Віктору Маліновському доведеться спілкуватися з банком, бо той не ставив питання розірвання договору і дострокового погашення кредиту, тільки, щоб позичальник погасив борг. А згідно з договором, Маліновський може виконувати свої зобов’язання ще 12 років.

- Відносини, які склалися між ним та банком, носять цивільно-правовий характер і мають вирішуватись на підставі норм цивільного законодавства, - каже Володимир Карнарук. 

Віктор Маліновський говорить, але не договорює

- Банк не задоволений тим, що йому несвоєчасно погашається кредит, але договір нас з ним до кінця 2024 року. В ньому вказано, що банк має право нарахувати пеню, штрафи і все інше. Про які збитки може йти мова?


- З таким успіхом ми зараз порушимо проти половини України кримінальні справи за те, що не своєчасно погашаються кредити, - каже Віктор Маліновський (50)

Але ж справа порушується не одразу по заяві, проводиться перевірка, щоб вирішити, порушувати чи не ні. І знайшли ж ознаки злочину.
- І ми ж навіть розуміємо, чому. Ми навіть догадуємося…

Чому?

- Я ще не знав, що справа порушена, а вже Слішинський коментував її. Розумієте? Все через нашу діяльністю. Ми, «Голос народу», ведемо розслідування роботи міськвиконкому в житлово-комунальному господарстві, і там чітко прослідковується, що організатором всіх зловживань в житлово-комунальному господарстві є міська рада. От і все.

Ви оскаржували постанову про порушення справи?
- Так. Юристи написали своє заперечення. Дуже довго гралися. Ми навіть подавали до суду. Суд сказав, що не розглядає законність порушення справи, а чи процедура дотримана. Має бути дві складові – заява від потерпілої сторони і дослідча перевірка.

Чи все було в рамках процесуального законодавства?
- Так. І суд нам відповів: порушена справа була згідно з чинним законодавством, за процедурою. А суть? «По суті ми будемо розглядати тоді, коли справа прийде до суду розслідувана». І ми пішли до прокуратури, дійшли до Генеральної. В кінці кінців справу закрили. Зрозуміли, що це цивільно-правові стосунки.

Кредит взяли у 2008 році, а справу порушили ось у січні. Чотири роки платили по кредиту?
- Так. По мірі можливості ми платили.

А що за історія з позикою у іншої фізичної особи в розмірі 2,5 мільйона гривень?
- Мені треба було 30 відсотків перший зробити внесок. Своїх власних коштів не було і я взяв у фізичної особи. З ним ми розібралися, питання зняті. Не розумію тепер, звідки вийшла у пресу ця приватного характеру інформація… Але розумію, що влада готова на все, якщо її чіпати.

Це основне, що ви хочете сказати людям, які прочитали про ваш кредит у 400 тисяч доларів? Не кожен може собі такий дозволити…
- Я хочу сказати, що люди в нас купували по мільйону доларів будинки.

Хто?
- У нас є в місті. Для чого це говорити, ви прекрасно знаєте. 400 тисяч – це не така велика сума.

Страшно велика!
- Я розумію... Сьогодні це вже велика сума, а на той час – не дуже.

У Вас, кажуть, багатопрофільний бізнес…
- Горілчані зводи є, але вони стоять. Виробництвом горілки ми вже не займаємося.

А чим займаєтеся?
- «Голосом народу». У нас є проект «Чесно». Будемо працювати на виборах – спостерігати за ними.

«Голос народу» вам дає можливість погашати кредит?!
- Ні, не дає. «Голос народу» мені дає можливість боротися за соціальні права людей і будувати громадянське суспільство.

А з чого ж платите по кредиту?
- У нас є досить багато активів, які ми зараз продаємо.

У нас, це у кого?
- У групи осіб в компанії… Як вона називається - це вже особиста інформація.

Кажете, про вас пишуть неправду, то розкажіть правду.
- В чому ще мене там звинувачують?

Не звинувачують, а перераховують профілі вашого бізнесу: транспортні послуги, служби таксі, горілчані заводи і говорять, що ви колись працювати вантажником, офіціантом, на прийомі посуду в об’єднанні промтоварів, а потім викупили це все.
- А що тут такого у тому, що працював і посуд мив? Це правда. А транспортних послуг я ніколи не надавав. Що стосується служби таксі – так. Таксі є.

Більше ні про що, крім служб таксі, не розкажете?
- Ні, тому що завтра ще туди прийдуть перевіряти і чергові якісь справи порушувати. Сьогодні в нашій країні тільки заяви, що в тебе ще щось працює, прийдуть і нарахують податків чи ще чогось.

Уже порахували збитки від розголошення інформації про порушену справу?
- У нас є досить великі збитки. Зараз їх підготують у письмовому вигляді. Але я не ставлю питання, щоб їх хтось відшкодовував. Поки що.
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (12)
  • Anonymous

    Да что вы его грязью поливаете..работает и пусть работает!
  • Anonymous

    клоун. Влада замовила справу проти нього? Треба кредит платити вчасно а не видумувати казки!
  • Anonymous

    у маліни весь кримінал замовний,сидіти він мае і довго донжуан хреновий
  • Anonymous

    К элитной высотке на Льва Толстого, 9 в полночь подьехал бусик с затонироваными стеклами. Из него вышел директор Подольського управления “Ерсте-Банка” Николай Бадлюк в сопровождении взвода людей в синем. Разбившись на пары, они оцепили черный ход, подземный паркинг и грузовой лифт. Остальные поднялись скоростным лифтом на самый престижный 15-й этаж, с лоджий которого открывались виды на реку Южный Буг, и позвонили в квартиру № 72. "Кто вам нужен?" - спросили из-за двери. "Нам нужен Малиновский, он должен за квартиру четыре миллиона триста шестьдесят пять тысяч", - сказал Бадлюк. "А меня нет дома", - ответил из-за двери Виктор Малиновский™. "А кто говорит?" "Говорит винницкое радио. Винницкое время 0 часов... " Группа захвата выругалась и поехала лифтом вниз. "Ходют тут всякие" – пробурчал проснувшийся консьерж на первом этаже. - "Вы уже были сегодня, натоптали. Только в желтом." "В желтом, дед, это из «Райффайзена». А мы «Ерсте-Банк»”, - грустно обьяснил Бадлюк. Голос за кадром: - Вот так опытный должник Виктор Малиновский™ водил за нос кредиторов уже третий год.

    Anonymous reply Anonymous

    ржунимагу
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:09 Додому «на щиті» повертається Денис Новіцький з Вінницьких Хуторів 20:19 На Вінниччині двоє людей незаконно вирощували сільгоспкультури на прибережних смугах 19:23 Метеозалежним приготуватися: до Землі наближається потужна магнітна буря 18:22 Сапери ДСНС знищили гранату та снаряд часів Другої світової photo_camera Від читача 10:24 Пригоди бійців у Європі․ Майбутній "рейнджер" розповів про навчання воїнів ССО за кордоном 17:58 Один пропуск — 20 грн: цікавий спосіб відпрацювання пропущених пар в Барському коледжі 17:15 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 17:07 Аби захопити вінницький кар'єр, хабарники пропонували мільйон доларів полковнику СБУ photo_camera 16:23 Сорок діячів культури і мистецтв Вінниччини отримуватимуть стипендії ОВА 16:17 «Таких як він, ніколи більше не буде». Вінниця попрощалася з Назарієм Гринцевичем 15:21 У Вінниці затримали водія, який був під дією двох наркотиків 15:15 Шале за три місяці під ключ: про переваги капітального будинку AlpChalet (Новини компаній) 14:21 З палаючого будинку надзвичайники врятували двох кошенят photo_camera 13:23 Солдат із Гайсинщини Володимир Гунька отримав «Залізний хрест» від Головкома ЗСУ 12:30 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 12:22 До Небесного війська приєднався Анатолій Кедь з Крижополя 11:21 У пожежі на Вінниччині травмувався 71-річний чоловік 11:05 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 10:21 Де у Вінниці 10 травня не буде світла. Адреси 10:14 Наречений і наречена пройшли випробування обстрілами. Який подарунок хотіли б з нагоди одруження?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up