Для двох вінницьких шкіл побудують протирадіаційні укриття. Дізналися подробиці

Для двох вінницьких шкіл побудують протирадіаційні укриття. Дізналися подробиці
З території, де будуватимуть протирадіаційні укриття, уже прибрали все зайве. На фото «Суспільного» — місце під сховище для ліцею №11
  • Вінницька мерія оголосила ще два тендери на будівництво протирадіаційних укриттів для ліцеїв.
  • Це будуть бетонні конструкції з усіма необхідними комунікаціями та забезпечать надійний захист під час повітряних тривог.
  • В яких закладах будуть укриття? На скільки людей вони розраховані? Чим їх обладнають?

Для ще двох закладів освіти у Вінниці побудують протирадіаційні укриття. Під це оголосили тендери. Раніше ми розказували, що загалом у Вінниці планують побудувати шість укриттів «з нуля» для вінницьких ліцеїв.

У мерії пояснювали, що заклади, які увійшли в перелік, не мають ані цокольних, ані підвальних приміщень, які можна було переоблаштувати під укриття. Натомість є території, де їх можна збудувати.

Чому протирадіаційні? Директор департаменту капітального будівництва міськради Денис Мазуренко говорив, що у випадку будівництва нових укриттів, законодавством передбачено, щоб вони були саме протирадіаційні. Отож, що наразі про них відомо?

Відео дня

Укриття для ліцею №33

Протирадіаційне укриття збираються побудувати для вінницького ліцею №33, що на Порика, 20. Кошторисна вартість об’єкта — 47,2 мільйона гривень. А потенційний підрядник зобов’язується виконати роботу за 46,8 мільйона, про якого далі в матеріалі.

Спочатку переглянули технічну документацію до закупівлі.

Підряднику треба буде підготовити будмайданчик. Далі зробити фундамент з бетону та покрити його шаром гідроізоляції. На цю конструкцію варто буде встановити бетонні тумби під баки з водою, та почати монтаж залізобетонних стін та колон, що утримуватимуть перекриття.

Ще в конструкції варто буде прокласти вентиляційні шахти та накрити усе покрівлею.

Наступні роботи — внутрішні та оздоблювальні. Підряднику треба скласти стелажі, встановити двері, оздобити стіни, вирівняти стяжкою підлогу. А паралельно цьому прокласти усі необхідні комунікації — електропостачання, вода (холодна, гаряча), опалення, каналізація (із помпами), вентиляція (сім вентиляторів). 

І також змонтувати сигналізацію, відеоспостереження, Wi-Fi, системи дистанційного відкриття дверей до укриття тощо. Ще з цікавинок в укритті буде підіймач, ймовірно, для маломобільних груп населення.

Останнім завданням є благоустрій території навколо укриття: озеленення, асфальтування та поставити назад демонтовані спортивні тренажери та інші конструкції, що були на ділянці під укриття.

Укриття для ліцею №11

Ще одне протирадіаційне укриття побудують для ліцею №11, що на Тараса Сича, 38. Очікувана вартість — 39,8 мільйона гривень.

Технічним завданням прописали, що треба зробити: підготувати територію під будівництво, облаштувати бетонний фундамент, стіни, прорізи під двері та отвори під різні комунікації. На опорні конструкції поставлять перекриття і зверху над укриттям буде власна покрівля.

Тут, також як і в решті протирадіаційних укриттів, прокладуть усі необхідні комунікації: вентиляція (з сімома вентиляторами), водогін, каналізація, електропостачання, протипожежна сигналізація, відеонагляд, освітлення тощо.

Останнім пунктом має стати благоустрій території, яке містить висадку 91 дерев і кущів на території поблизу укриття.

Що відомо про потенційних підрядників

Раніше, нагадаємо, ми розповідали, що ще будуватимуть протирадіаційні укриття для ліцеїв №№12, 13, 30. Тендери на їх будівництво оголошували у серпні. І по деяких закупівлях потенційні підрядники чекають на підписання договорів.

Товариство «БК СТАМ» хоче будувати укриття у школах №12 і №13 за 57,2 мільйона та 49,3 мільйона гривень відповідно. Компанія очікує на підписання договору підряду.

З YouControl дізналися, що фірма має вінницьку «прописку», була заснована у 2013-му, має 5 тисяч гривень статутного капіталу та займається будівництвом житлових і нежитлових споруд. Керівником і власником одноосібно є Михайло Стаднійчук.

Компанія бере активну участь в тендерах, йдеться на порталі Clarity Project. Зокрема, на замовлення вінницького департаменту капітального будівництва виконала / виконує капремонт укриття для ліцею №2, №29, ліцею №6.

Товариство «В-БІЛДІНГ ГРУП» планує побудувати укриття для школи №30 за 40,9 мільйона гривень і теж очікує на підписання договору. 

У YouControl про фірму відомо, що вона заснована у Вінниці, в 2016-му, має 1 тисячу гривень статутного капіталу та займається організацією будівництва будівель. Компанію очолює Валерій Яцковський. Він же є серед співвласників. Крім нього, фірмою володіють Віталій Чорний, Іван Берестовський, Володимир Андрусенко.

Раніше, на замовлення департаменту капітального будівництва, фірма виконувала капремонти укриттів для вінницького ліцею №1 імені Пирогова та дитсадка №45, дізналися з Clartiy Project.

А вінницька фірма «Гранд Буд Союз» зголосилася побудувати протирадіаційне укриття для ліцею №33 за 46,8 мільйона гривень.

За даними YouControl, компанія має 5 тисяч гривень статутного капіталу, була заснована у 2019 році та займається будівництвом житлових і нежитлових споруд. Керівником і співвласником компанії є Андрій Поповиченко. Серед інших засновників — Сергій Олексієнко та Юрій Ковтун.

Компанія не надто активна у тендерах. У 2022 році вони отримали підряд на капремонт укриття для вінницького дитсадка №75, про що знайшли інформацію на порталі Clarity Project.

Буде місце і для школярів, і для персоналу

Ігор Откидач, заступник міського голови

— Протирадіаційні укриття будуть розраховані на кількість до 900-1000 людей. Оскільки у нас переважна більшість шкіл працюють у дві зміни, то ми прорахували, що така місткість укриттів є оптимальною, щоб умістити й першу зміну, і другу, коли триватиме їх черга навчання.

Усі протирадіаційні укриття будуватимуть за державним будівельним стандартом, яким передбачається особлива міцність усіх конструкцій, щоб забезпечити надійний захист для всіх, хто перебуватиме всередині приміщень.

Деякі з протирадіаційних укриттів будуть наземними, а деякі — частково підземними. Це робиться так через рівень ґрунтових вод: десь він нижчий, десь вищий.

Крім того, до кожного з протирадіаційних укриттів передбачене підключення резервного джерела живлення. У тендерах ми не прописували закупівлю цих засобів, але кабельну мережу до них прокладатимемо. Департамент освіти міськради звернеться до міжнародних донорів, аби ті профінансували закупівлю генераторів.

Також варто звернути увагу, що строк будівництва не обмежується 31 грудня 2023 року. Він може бути довшим, адже тендери ми почали проводити уже під кінець будівельного року. Тож коли середньодобова температура дорівнюватиме не вище п’яти градусів за Цельсієм, то роботи будуть призупинені.

Закупівлі треба скасувати, а гроші — на оборону

У деяких закупівлях, які оголошували для будівництва протирадіаційних укриттів, ми побачили скарги до Держаудитслужби.

Наталія Подосіннікова вимагає скасувати тендер на будівництво укриття для ліцею №33.

«Вимагаю зупинити цей кримінал під час війни. Кошти повинні йти на обороноздатність країни. Це гроші платників податків, зокрема мої. Вимагаю зупинити процедуру та перенаправити на військові цілі, закупівлю засобів захисту, медичних засобів для потреб ЗСУ», — йдеться у її зверненні, на яке поки не відповіли аудитори.

Володимир Даниленко залишив звернення під тендером на будівництво протирадіаційного укриття для ліцею №12.

«Чому нове будівництво? В ліцеї відсутнє укриття взагалі? Чи відсутнє укриття поблизу? Фактично два тендери на укриття за адресами поруч (Шимка, 1 та Шимка, 3). Що за захмарні суми? Гроші потрібні для ЗСУ, триває війна росії проти України. Я проти цих витрат», — написав чоловік до Держаудитслужби.

А ви як гадаєте, чи варто витрачати гроші бюджету Вінниці на будівництво укриттів для закладів освіти? Відповідайте в опитуванні.

Опитування

Чи треба будувати «з нуля» укриття для закладів освіти?

Раніше, нагадаємо, дізналися, що будівництво шести протирадіаційних укриттів у садочках відкладається на наступний рік. Чому?

 

Читайте також:

У Вінниці пропонують повернути понтонний міст на острів Кемпа

На Юності будують автомийку серед приватних будинків

У Вінниці на Київській почали нове будівництво — Що там зведуть?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Марина Козорезова

    Побудували спортивний майданчик, довели все до пуття, а тепер на його місті почнуть заривати кошти під укриття....це знов на роки, як в нас вміють кошти ,,відмивати,,. Гарні хозяї в нашій міськраді, головне вміти під час війни, вона все спишить...
  • Наталя Ткач

    О, ще в двох ліцеях повикопують ями і покинуть
  • Марина Козорезова

    Що це за будівельна фірма яка має 5 тис.грн.статутного фонду? Це ж відмивання коштів в військовий час! Кошти потрібно спрямовувати на  ЗСУ, на боротьбу з ворогом, а не на заміну бруківки і прояв об'єкти, які не є важливими для здолання ворога! Скільки ми можемо закривати очі, на це нагле збагачення окремих осіб?!!!!!!
  • Яна Кукурудза

    І толку?
    Це ж не повноцінне укриття, а протирадіаційне. Яке навіть пів ліцею не помістить
    І знову почнеться тиждень дома, тиждень типу в школі. Це, що навчання?

keyboard_arrow_up