Як за рік реставрації змінився «Шоколадний будинок» у Вінниці?

Як за рік реставрації змінився «Шоколадний будинок» у Вінниці?
Орендар будівлі Вінницька ТПП. Реставрацію виконують за власні кошти, бюджетні не залучають
  • Будинок на Петлюри, 24 з минулого року почав змінюватися. 
  • Орендар будівлі — Вінницька торгово-промислова палата затіяла масштабну реставрацію. 
  • Пообіцяли відновити будівлю до того стану, якою вона була сто років тому. 
  • І ззовні уже мало що лишилося від тієї захаращеної і напівзруйнованої пам’ятки архітектури, якою вона була.

«Шоколадний будинок» знаходиться навпроти садиби Львовича, де зараз розміщений «Музей Вінниці». Примітна своїм жахливим станом: тинькування місцями відвалилося, вікон немає, попід стінами росли чагарники, а стіни розмальовані різноманітними написами.

Повернули оригінальний колір

Орендарем будинку з 1995 року є Вінницька торгово-промислова палата. Як нам раніше говорив директор цієї організації Юрій Кулаков, через архітектурний статус «шоколадного будинку» вони довгий час не могли отримати дозвіл на проведення реставраційних робіт.

Відео дня

Минулої осені, вперше за багато десятиліть, у приміщенні розпочали якісь відновлювальні роботи. Всередині демонтували аварійні сходи, що вели на другий поверх, а зі стін видалили старе тинькування. У деяких місцях укріпили фундамент.

Юрій Кулаков говорив, що після завершення всіх робіт будинок виглядатиме аналогічно до того, як він виглядав понад сто років тому, коли його тільки здали в експлуатацію. 

Уже помітно, що фасад пофарбували у світло-коричневий (шоколадний) колір. Майже всі отвори мають вікна. Також відреставрували оригінальні двері: їх вирішили не міняти, а саме відновлювати.

Фото дверей «до» та «після», з facebook-сторінки Віктора Перлова

Не буде ні комерції, ні кондиціонерів

Директор Вінницької ТПП обіцяв, що кондиціонерів та іншого обладнання, яке може зіпсувати загальний вигляд будівлі, не будуть вішати. Також каркас будинку не чіпатимуть, однак планування всередині може дещо змінитися.

Замість будівельного паркану поставлять невисоку огорожу навколо лицьової сторони будівлі. Вона буде кованою, без зварювальних швів, як й столітній оригінал. Ще з’явиться охайний газон навколо. 

— Будівля стане новим офісом Вінницької торгово-промислової палати. У нас колектив великий, близько 70 людей, тому ні для кого іншого місця у ній не залишиться. Комерції тут також не буде, — пояснював раніше Юрій Кулаков. — Реставрувати «шоколадний будинок» ми будемо власним коштом. Бюджетні гроші не залучатимемо. Скільки доведеться витратити поки не готовий сказати, бо ціни на будматеріали змінюються регулярно. Коли закінчаться роботи, також складно спрогнозувати. Сподіваємося, що це станеться не пізніше кінця наступного року. Точно можу сказати лише одне: будівля виглядатиме, як і сто років тому. 

Телеграф, пошта і катівня НКВС — от що було в цьому будинку

З історії відомо, що будівля була зведена на початку 20 століття, належала місту та місцевому архітектору Мойсею Ваксману. На першому поверсі була поштова-телеграфна контора, а на другому поверсі — апартаменти Ваксманів. «Шоколадним» будинок назвали через колір свого молочно-шоколадного тиньку.

Після звільнення Вінниці від нацистських окупантів, три роки у будівлі проіснувало обласне управління НКВС. А з 1946 по 1991 роки тут діяв поштамт.

А після будівля ніяк не використовувалася: хіба що на нічліг сюди приходили безхатченки, поки їм не перекрили металевою решіткою усі входи.

 

Читайте також:

У Буші чоловік зібрав колекцію унікальних димарів

Як вінничанин винайшов польову кухню. Історія офіцера Антона Турчановича

Парк і мавзолей-усипальниця в Печері: все, що залишилося від розкішної садиби Потоцьких

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Таня Мараховська

    Дякую за відновлення.
  • Надія Оридорога

    Для Продіусом-третє письмо???????Мені грошову допомогу "Ви" не пропонуєте,а в в. Соборна 53 зміни які?????Ви читати невмієте після фаху правознавця закінчення???В Києві?Ремонт подвір'я,в власному подвір'ї прилеглі оновлення,під час ремонту проживання-не перебиватися щоб,витрати поточні:хлопче порахувано почятково?????Все потрібне зараз!!!!!Пересилаєте грошову-матеріальну допомогу:Надія Олександрівна Оридорога;а/с 8020;м. Вінниця;21050:тутешній дит. садок незабуває.
  • Надія Оридорога

    продіус за мною лазе?????Прокоментує коли???????

keyboard_arrow_up