Зупинка за мільйон гривень. Аудиторів зацікавив тендер, який провела вінницька влада

Зупинка за мільйон гривень. Аудиторів зацікавив тендер, який провела вінницька влада
  • У мерії замовили капремонт зупинки Данила Галицького, в напрямку до центра Вінниці. 
  • Переможцем обрали фірму «Агропродсоюз», яка запропонувала за роботи та матеріали 1,1 мільйона гривень.
  • «Звідки така ціна?», — цікавляться в Держаудитслужбі. А ми дізналися, скільки зупинок громадського транспорту влада зробила з початку повномасштабної війни.

За 1 мільйон 126 тисяч гривень планують зробити нову зупинку на вулиці Данила Галицького в напрямку до центра Вінниці. Тендер замовив департамент комунального господарства міськради. Переможцем обрали товариство «Агропродсоюз».

Підряднику доручили демонтажні роботи, влаштування покриття з ФЕМ та тактильних плит, асфальтування тротуару, монтаж павільйону та посів газонів. 

За кошторисом сам павільйон коштує 173 тисячі гривень. Це уже традиційна для Вінниці скляна конструкція, висотою майже 2,5 метри. Скло зупинки буде тонованим, всередині є дві лави. Також поставлять інформаційне табло з маршрутною мережею транспорту. А перед зупинкою влаштують шість болардів (стовпів), які убезпечать людей на зупинці від автотранспорту.

Відео дня

За календарним планом, всі роботи мають виконати протягом жовтня 2023 року. Проте цією закупівлею зацікавилася Державна аудиторська служба України.

Вимагають пояснень

У цьому тендері аудитори виявили «ознаки порушення (порушень) законодавства у сфері публічних закупівель». Щоб це перевірити, у замовника (департаменту комунального господарства та благоустрою міськради) вони запросили:

  1. Обґрунтування застосування спрощеної закупівлі.
  2. Проєктно-кошторисну документацію по капремонту зупинки, інформацію про те, звідки брали ціни на матеріали, експертні звіти тощо, щоб отримати обґрунтування, що такий капремонт коштує понад 1 мільйон гривень.
  3. Інформацію з документальним підтвердженням, що переможець закупівлі мав право підписувати договір підряду.

І на початку жовтня департамент комунального господарства та благоустрою дав відповідь. Подаємо її у скороченому варіанті, зі збереженням змісту.

  1. Застосування спрощеної закупівлі дозволено постановою уряду від 12 жовтня 2022 р. № 1178, якщо вартість робіт менша, ніж 1,5 мільйона гривень. Під цей критерій підходить тендер на капремонт зупинки по вулиці Данила Галицького;
  2. Чому саме така ціна на капремонт зупинки? Вартість робіт та матеріалів визначалася в проєктно-кошторисній документації, підготовленої згідно з наказами Мінрегіону та Мінекономіки. Кошторис перевірило товариство «Інженерно-будівельне бюро» і надало позитивний експертний звіт.
  3. Директор фірми «Агропродсоюз» Юрій Студент на підставі загальних зборів співвласників фірми має право підписувати договори підряду, а його фірма має відповідні види діяльності («41.20 Будівництво житлових і нежитлових споруд») та ліцензію на створення об’єктів архітектури.

Чи задовольнить аудиторів такі пояснення, наразі невідомо. Але станом на 6 жовтня, тендер на капремонт зупинки по Галицького не скасували, договір підряду з «Агропродсоюзом» є чинним і відсутній висновок Держаудитслужби.

Фаворит на закупівлях

За даними YouControl, фірма «Підприємство «Агропродсоюз» засноване у 2002 році, має 29 тисяч статутного капіталу та прописку у Вінниці. Директором та власником товариства є Юрій Студент, який крім цієї компанії має ще оформлений на себе ФОП.

Компанія щонайменше з 2014 року бере участь в державних закупівлях та отримує тендери на десятки мільйонів гривень. Рекордним був 2019 рік, коли «Агропродсоюз» виконав закупівель на 72,7 мільйона гривень. Судових справ проти фірми немає: ані адміністративних, ані кримінальних.

А за даними Clarity Project, протягом 2016-2023 років компанія перемогла у 99-ти зі 133-х закупівель, на загальну суму 262 мільйони гривень. Найбільше тендерів — 76 —  «Агропродсоюз» отримав від департаменту комунального господарства та благоустрою Вінницької міської ради.

Серед знакових робіт «Агропродсоюзу» — паркан навколо Центрального парку Леонтовича за 4,4 мільйона гривень, влаштування кільцевої розв’язки на Коріатовичів за 12,8 мільйона гривень, завершення капремонту парку «Хімік» за 32,7 мільйона гривень та капремонт Меморіалу Визволення з перенесенням на цю територію Меморіалу Слави з площі Європейської за 10 мільйонів гривень.

Скільки зробили зупинок за 2022-2023 роки

З початку повномасштабної війни, департамент комунального господарства замовив капремонт 46 зупинок громадського транспорту, на загальну суму 15 мільйонів 444 тисячі гривень.

У березні 2022 року вартість закупівель складала 96 тисяч гривень за одну зупинку, з яких вартість самого павільйону складала 83 тисячі гривень.

У листопаді минулого року вартість капремонту зупинок зросла до 271 тисячі гривень, в яких вартість самого павільйону 114 тисяч гривень.

Черговий етап здорожчання відбувся також у листопаді 2022-го. Капремонт зупинок громадського транспорту зріс до 420 тисяч гривень, а ціна павільйону навпаки зменшилася до 88 тисяч гривень.

І з травня 2023 року почали укладати підряди на капремонт зупинок, вартістю понад 1 мільйон гривень. Зокрема, це зупинка «площа Василя Стуса». Ціна самого павільйону складає від 150 тисяч гривень.

Опитування

Чи потрібно витрачати гроші з бюджету на ремонт зупинок?

 

Читайте також:

Ніхто, крім нас, не змінить Вінницю на краще — як писати звернення до міськради?

Майже удвічі пропонують збільшити територію Стадниці. Для чого?

З листопада за доставку газу треба буде платити іншій компанії — кому?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (39)
  • Вадим Данилов

    А хтось подумав за бідолашного Моргунова і Ко? До 2-поверхової вілли в Хорватії  яку він придбав в серпні -йому ще потрібна яхта!

    За що йому її купувати? Де ж бідоласі взяти такі великі гроші? А за одну зарплату не сильно пошикуєш!
  • Толян Дрейк

    Підори гройсманята задовбали сски
  • Виктория Домбровская

    Все буде після війни!
  • Александр Дзыговский

    Піз…..ц повний
    Люди збирають на допомогу, а влада зупинки за ціною квартири будує!!!! Нах та війна з кацапами, свої знищують своїх

keyboard_arrow_up