Ніхто, крім нас, не змінить Вінницю на краще. Як писати звернення до міськради?

Ніхто, крім нас, не змінить Вінницю на краще. Як писати звернення до міськради?
Підставою для звернення може бути навіть зламана гойдалка. Збільшити шанси позитивного вирішення проблеми можуть масові звернення з одного і того ж питання
  • Звернення до міської ради — це один з інструментів, завдяки якому вінничани можуть спілкуватися з відповідальними чиновниками.
  • Їх пишуть через будь-які проблеми міста: від зламаної гойдалки до розбитої дороги.
  • Як написати звернення? Куди надіслати? Та як дізнатися, що ваш лист розглядають і скоро нададуть відповідь?

Звернення дає можливість озвучити проблему та вирішити її, або запропонувати щось створити чи покращити.

Наприклад, розбита дорога, обмальований паркан, засмічена пам’ятка архітектури, зламана гойдалка чи гілка, яка впала посеред дороги.

— У звернення є три форми: скарга, пропозиція та заява. Це інструмент не тільки для розв’язання проблем, а й для створення пропозицій, — говорить громадський активіст та менеджер проєктів ГО «Місто розумних» Максим Корнієнко.

Відео дня

Які бувають звернення до Вінницької міськради

Письмове. Його можна надіслати на адресу ВМР: 21050, м.Вінниця, вул. Соборна, 59.

Також його можна передати до відділу звернень апарату міськради та її виконкому особисто за адресою: м. Вінниця, вул. Соборна, 59 (години роботи відділу - понеділок - п'ятниця з 8-30 до 17-00, обідня перерва – з 13-00 до 13-30);

Телефонне. Ви можете висловити своє звернення через телефон, за графіком прямих телефонних ліній: www.vmr.gov.ua/hotphones. Наприклад, директорка департаменту соцполітики Валентина Войткова приймає звернення від вінничан у першу середу кожного місяця, з 9.00 до 10.00, за цим номером телефону: (0432) 50-43-50. Повідомити про проблему/пропозицію можна також за номерами «Цілодобової варти»: 15-60 / 0-800-601560 / (0432)65-15-60 / (0432)59-50-39 / (0432)60-15-60 / (0432)59-51-11.

Електронне. Написати електронне звернення можна за цим посиланням: 2021.vmr.gov.ua/Lists/Officials/Default.aspx. У переліку посадовців, яким можна подати електронне звернення, є директори усіх департаментів міської ради, заступники та міський голова. Також електронне звернення можна надіслати на офіційну пошту ВМР: [email protected]. І ще можна коротко описати звернення через Геопортал міста: map.vmr.gov.ua

Особистий візит. Громадяни можуть відвідати будівлю місцевої влади особисто і подати своє звернення. Тут теж діє попереднє правило — говоріть, щоб розмову зареєстрували, як звернення. Графік особистого прийому опублікований на сайті міськради: www.vmr.gov.ua/hrafik-osobystoho-pryiomu-hromadian.

Який вид звернення обрати

Керівник ГО «Громадський моніторинг України» Владислав Максименко зазначив, що, обираючи форму звернення, треба зважати на вашу початкову мету.

— Письмове звернення може бути ефективним для документування проблеми, — каже Владислав. — Перевага електронного звернення — зручність, швидкий спосіб подачі й можливість викласти всю інформацію. Якщо говоримо про телефонне звернення, то це найшвидший спосіб подати пропозицію або скаргу, але важливо документувати такі розмови. Форма особистого візиту підійде для обговорення складних питань, де може виникнути дискусія, — пояснив Владислав.

Крім індивідуальних, бувають і колективні звернення, наприклад петиція. Максим Корнієнко говорить, що також є масові звернення, коли різні люди звертаються щодо одного питання чи проблеми. Такий тип, на його думку, — ефективніший.

— Масові звернення працюють більш ефективно: краще 10 людей напишуть про одну й ту саму проблему, ніж 10 людей підпишуть одне колективне звернення. Так значущість проблеми в очах відповідальних чиновників зростає, — каже громадський активіст Максим Корнієнко.

Що писати у заяві

Щоб звернення до міськради розглянули, під час його написання потрібно дотримуватися певних вимог. 

У «шапці» потрібно написати до кого ви звертаєтесь. Це може бути міський голова Сергій Моргунов, його заступники, директори різних департаментів та інші відповідальні чиновники.

Під цим пишемо своє прізвище, ім’я, по батькові, адресу проживання, контактний телефон та вказуємо електронну пошту, на яку хочемо отримати відповідь (якщо пишете електронне звернення).

Далі потрібно викласти суть скарги або пропозиції чи заяви. Наприклад, «у нас у подвір’ї на Хмельницькому шосе, 122А ставлять транспорт «Вінницького шляхового управління». Як правило, це відбувається вночі. Це спричиняє незручності для мешканців будинку через шум, пилюку та бруд від цих машин.

Потім треба викласти результати попереднього розгляду, якщо такий був. Це може бути як попередня відповідь від посадовців міської влади, так і результати перемовин зі стороною конфлікту. Приміром, «водії «Вінницького шляхового управління» на наші скарги та зауваження не реагують та продовжують паркувати службовий транспорт у нашому дворі».

І ще варто зазначити, яка потрібна допомога. Наприклад, «просимо перенести із житлового сектору паркування службових автомобілів «Вінницького шляхового управління».

Наприкінці листа потрібно поставити власний підпис та зазначити дату звернення. Якщо подаєте електронне звернення, то вам тут не потрібен електронний цифровий підпис.

Коли нададуть відповідь

Відповідно до Закону України «Про звернення громадян» міська рада має розглянути звернення протягом місяця від дня його отримання. Якщо ж ваше звернення не потрібно додатково вивчати, то термін скорочується до 15 днів.

Якщо розв’язати проблему за місяць неможливо, то міська рада має встановити інший термін та обов’язково повідомити про це вас. Водночас загальний термін не має перевищувати 45 днів. 

Громадський активіст та менеджер проєктів ГО «Місто розумних» Максим Корнієнко рекомендує завжди самостійно перевіряти чи надійшло ваше звернення та, чи його вже вирішують. Ви можете це зробити через вкладку на сайті Вінницької міської ради: 2021.vmr.gov.ua/_layouts/15/czz/Request.aspx.

— Ніхто, крім нас, не змінить наше місто на краще. І не варто очікувати, поки це зробить сусід, родич чи знайомий, — каже Корнієнко.

Опитування

Чи надсилали звернення до Вінницької міської ради?

 

Читайте також:

З листопада за доставку газу треба буде платити іншій компанії — кому?

Майже удвічі пропонують збільшити територію Стадниці. Для чого?

Чим займається Координаційна рада з питань переселенців у Вінниці

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Next

    Можу авторитетно заявити що наша ВМР, набрала писарчуків-бюрократів, для свого захисту  а не людей. Це відбувається вже другу каденцію головування Сергія Моргунова. Раніше так було рідко, але зараз стандартні відписки, що є найгірше. Читайте самі звернення і відповіді до тієї-ж В.Войткової, і всім стане все ясно.

keyboard_arrow_up