У Вінниці діє Координаційна рада з питань переселенців. Чим вона займається?

У Вінниці діє Координаційна рада з питань переселенців. Чим вона займається?
Ця рада своєю роботою не замінить департамент соцполітики та інші органи влади. Адже, зокрема, затверджувати рішення щодо переселенців залишають за традиційними виконавчими органами міської, державної влади / Фото ілюстративне
  • При виконкомі утворили раду, яка опікуватиметься переселенцями у Вінниці.
  • Вона має низку задач, головною з яких є підтримка внутрішніх переселенців у нашій громаді.
  • Чим зможе допомогти новоутворений орган? Хто є серед учасників ради? І чи будуть люди, призначені до складу ради, отримувати за це зарплату?

На виконання постанови уряду №812 від 4 серпня у Вінниці створили Координаційну раду з питань переселенців. Чим буде займатися новоутворений орган влади?

Яка мета

Координаційна рада з питань ВПО є консультативно-дорадчим органом, що діє при виконкомі міської ради. Його мета — розв’язувати питання у сфері забезпечення прав внутрішніх переселенців, і в тому числі підтримка та захист бізнесу, який переселився на територію нашої громади.

«Найважливіше завдання новоствореної Координаційної ради — підтримати вимушених переселенців», — передали слова директорки департаменту соцполітики Валентини Войткової на сайті міськради.

Відео дня

А з рішення виконкому №2322 від 14 вересня, ми розібралися чим допомагатиме новоутворена Координаційна рада.

Чим буде займатися рада

У документі є 14 пунктів, з яких складаються повноваження Координаційної ради з питань ВПО. Вибрали найголовніше.

Отож, ця рада своєю роботою має сприяти соціально-економічній інтеграції переселенців у Вінниці. 

Для цього дорадчий орган має сприяти, в межах своїх повноважень, реалізації прав внутрішньо переміщених осіб на забезпечення житлом, працевлаштування, освіту, медичне обслуговування тощо.

Для виконання цієї мети Координаційна рада може: 

  • залучати до співпраці благодійні фонди; 
  • давати пропозиції виконкому міськради щодо залучення фінансування на програми, якими допомагають переселенцям у Вінниці; 
  • проводити семінари, наради, конференції, де учасниками можуть бути місцеві посадовці, чиновники державних органів влади, експерти, громадські активісти тощо;
  • створювати постійні або тимчасові робочі групи для розв'язання питань, що стосуються захисту прав переселенців та інших питань, пов’язаних з ВПО;
  • обов’язково має бути створена робоча група з питань захисту та підтримки переселенців-підприємців.

Усе це затверджують на засіданнях Координаційної ради, більшістю голосів членів ради. Проте, якщо при розв'язанні питання голоси розділилися порівну, то вирішальне слово залишається за головою Координаційної ради.

Втім реальна «влада» все ж залишається у виконавчих органів міськради. Адже рішення, які приймає Координаційна рада з питань ВПО мають рекомендаційний характер. 

Хто у складі цього органу

Очолила Координаційну раду з питань ВПО заступниця міського голови Галина Якубович. Її заступницею у раді стала переселенка з Маріуполя, учасниця ГО «Я – Маріуполь» Олена Швидка.

Галина Якубович (ліворуч) і Олена Швидка

Також до складу ради призначили директорів різних департаментів Вінницької міської ради, ще трьох переселенців, які очолюють або є учасниками громадських організацій. Загалом, у Координаційній Раді є 20 постійних учасників. І за потреби цей дорадчий орган можуть розширити, щоб залучити ще більше представників громадськості, бізнесу, різних установ та організацій. 

Чи будуть вони отримувати зарплату за цю роботу? Ні. У рішенні чітко вказано, що «люди, які входять до складу Координаційної ради, виконують свої обов'язки на громадських засадах». А отже, безоплатно.

Довідка

Станом на 25 вересня 2023 року, у Вінниці на обліку є 45 тисяч 457 переселенців. Зокрема, 11 тисяч 700 саме дітей-переселенців та 7 тисяч 659 переселенців, віком 60+. Про це дізналися з порталу відкритих даних Вінницької міськради.

Раніше, нагадаємо, у Вінниці скоро почнуть працювати помічники ветеранів: що це за професія та які послуги вони надають.

 

Читайте також:

Уряд змінив порядок виплат ВПО: що про це варто знати переселенцям, які живуть у Вінниці

Вінничан запрошують стати патронатними вихователями. Які умови та виплати

Що б зробили, якби стали мером Вінниці? Відповіли вінничани

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Светлана Куриневская

    Будь ласка ,дайте координати чи номера телефонів,як з вами можна зв'язатися.

keyboard_arrow_up