Уряд змінив порядок виплат ВПО. Що про це варто знати переселенцям, які живуть у Вінниці?

Уряд змінив порядок виплат ВПО. Що про це варто знати переселенцям, які живуть у Вінниці?
  • У Кабінеті міністрів ухвалили постанову, що в ній уточнюються параметри надання допомоги внутрішньо переміщеним особам. Що це змінює для вінницьких переселенців?

«Уряд прийняв постанову, яка вносить зміни до порядку призначення виплат на проживання для ВПО», — читаємо на сайті Мінсоцполітики. Там же пояснюється, що саме ця програма є однією з найбільших за розміром фінансування з держбюджету. Наразі нею користується понад 2,6 мільйона осіб, а загальна сума виплат цього року складає 56 мільярдів гривень. 

Прийняття постанови в уряді пояснюють необхідністю осучаснення умов надання допомоги для ВПО. Відтепер деякі категорії з-поміж переселенців перестануть отримувати ці виплати. Хто саме?

Всім внутрішньо переміщеним особам, які зараз отримують допомогу, автоматично продовжать виплати ще на пів року (з 1 серпня 2023 до 31 січня 2024).

Відео дня

Також допомогу продовжать отримувати всі зареєстровані ВПО, які проживають в Україні. Люди з інвалідністю та діти отримуватимуть по 3 тисячі гривень на місяць, усі інші — 2 тисячі гривень. 

Однак деякі категорії все-таки перестануть отримувати цей вид допомоги. Мова про українців та українок, які знаходяться за кордоном понад 30 календарних днів поспіль без обґрунтованих причин, що підтверджуються документально. Обґрунтованими причинами можуть бути: службове відрядження, стажування, лікування, реабілітація, догляд за хворою дитиною, оздоровлення дитини тощо.

Не отримуватимуть допомогу й ті, хто повернувся до покинутого місця проживання. 

Люди, які відбувають покарання в місцях позбавлення волі або їх засудити за колабораціонізм, також можуть більше не розраховувати на цей вид грошової допомоги. 

У Мінсоцполітики пояснюють, що для продовження виплат не потрібно нічого робити. Їх продовжать нараховувати автоматично. 

Варто також звернути увагу на той факт, що з 1 вересня допомогу продовжили для громадян, які дійсно потребують такої підтримки. Тим же, хто має значні фінансові заощадження — виплати припинять. 

Не отримуватимуть більше грошей ті внутрішньо переміщені особи, які від моменту ухвалення постанови (11 липня 2023 рік) придбали новий транспортний засіб (з року випуску якого минуло менш як 5 років). Придбані волонтерами та передані на потреби ЗСУ автівки не враховуються.  

Не отримуватимуть виплати також й ті, хто придбав земельну ділянку, квартиру чи будинок за понад 100 тисяч гривень. Окрім житла, отриманого коштом державного чи місцевого бюджету.

Якщо ВПО мають на депозитному банківському рахунку кошти у загальній сумі більш як 100 тисяч гривень, вони також не отримуватимуть виплати. 

Те саме стосується й придбання валюти та банківських металів на аналогічну суму. Окрім валюти, отриманої від благодійних організацій або придбаної для оплати медичних, соціальних або освітніх послуг.

Поза тим, завдяки постанові з'явилася можливість дистанційно відмовитись від статусу внутрішньо переміщеної особи, без особистого звернення до органу соціального захисту населення. 

У відомстві пишуть, що про рішення про припинення допомоги громадян повідомлятимуть. Виплачувати допомогу внутрішньо переміщеним особам будуть 15 та 28 числа кожного місяця. 

Директорка департаменту соціальної політики Вінницької міської ради Валентина Войткова пояснює, що для переселенців, які зареєстровані у нашій області нічого не зміниться. 

— Вінницькі переселенці як отримували, так і надалі отримуватимуть допомогу. Ніяких додаткових звернень для її продовження їм робити не потрібно, — пояснює Валентина Войткова. — Наразі у нас зареєстровано понад 46 тисяч переселенців, з них 11 тисяч — це діти. Як і до прийняття постанови: працездатні отримуватимуть по дві тисячі гривень на місяць, люди з інвалідністю та діти — по три тисячі гривень. 

Вона також розповіла, що усі інші соціальні виплати люди продовжуватимуть отримувати без змін. До прикладу, малозабезпечені родини з-поміж переселенців, допомогу на дітей з інвалідністю, виплати самотнім матерям, переселенцям з підтоплених районів Півдня України тощо. 


Читайте також:

Готовий на 90%. На 600-річчя триває будівництво «Муніципального житла»

Тендер на 36 мільйонів: у Вінниці збираються модернізувати Палац дітей та юнацтва

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Новини Вінниці на 20хвилин

    Завжди свіжа та перевірена інформація на нашому Телеграм-каналі 👉 https://t.me/+i-ok5yoWHO0xNTQ6

keyboard_arrow_up