Тендери на 113 мільйонів: для чотирьох дитсадків у Вінниці побудують протирадіаційні укриття

Тендери на 113 мільйонів: для чотирьох дитсадків у Вінниці побудують протирадіаційні укриття
  • Департамент капітального будівництва оголосив тендери на будівництво протирадіаційних укриттів для дитсадків.
  • Захисні споруди там будуватимуть з нуля, на що готові витратити понад 113 мільйонів гривень.
  • Про які дитячі садочки йде мова? І з чого будуть складатися укриття?

Вінницька мерія оголосила тендери на будівництво протирадіаційних укриттів для чотирьох дитсадків у місті. Йдеться про заклади №№20, 28, 36, 60. Переглянули закупівлі у «Прозорро», щоб дізнатися про обсяги та вартість робіт.

Монолітні конструкції

За складовими протирадіаційні укриття для цих дитсадків є схожими. Тому, щоб не повторюватися, розпишемо чотири укриття як про один проєкт. Відмінності між ними є, про що зазначимо у матеріалі.

Отож, перед будівництвом укриттів, потрібно буде виконати земляні та підготовчі роботи: треба буде забрати дитячі ігрові майданчики з території, де плануються протирадіаційні укриття, а на території дитсадка №28 вириють котлован.

Відео дня

Після виконання цього пласту робіт розпочинають укладання залізобетонного фундаменту і різноманітних підземних комунікацій.

Далі складають монолітні стіни, в яких залишають прорізи для дверей. На фундамент укладають підлогу. А на стіни викладають перекриття з залізобетону, в яких роблять отвори під вентиляційні шахти. 

Усі конструкції утеплюють, укладають шарами гідроізоляції. Облаштують сходи. Бетонну споруду накриють покрівлею і передбачені окремі піддашки над входами до укриття.

Наступні роботи — монтаж комунікацій у приміщеннях. Йдеться про холодне та гаряче водопостачання, електропостачання, влаштування опалення, каналізації та санвузлів. В кожному укритті будуть діяти системи припливно-витяжної вентиляції. Влаштують відеонагляд, пожежні датчики, електронні автоматичні замки на відкриття дверей під час тривог.

У протирадіаційних укриттях дитсадків №20, №36 і №60 передбачили установку підіймачів для людей з інвалідністю. До укриття дитсадка №28 прокладуть оптоволоконну мережу, щоб створити в приміщенні Wi-fi мережу. А в укритті для дитсадка №60, крім Wi-Fi буде ще власна система телефонного і радіозв’язку.

Після завершення цих робіт запланували опорядження приміщень. По укриттю дитсадка №20 передбачене зовнішнє опорядження стін. А це свідчить про те, що протирадіаційне укриття для цього закладу буде або повністю, або частково наземним.

Наостанок підрядникам треба буде відновити благоустрій територій дитсадків, де тривало будівництво та оновити озеленення.

Яка вартість

Побудову укриття для дитсадка №20 оцінили у 23 мільйони 538 тисяч гривень. Зведення протирадіаційного укриття для дитсадка №28 коштує 22 мільйони 462 тисячі гривень. А будівництво укриття для дитсадка №36 — 29 мільйонів 349 тисяч гривень. Найдорожчим є створення укриття для дитсадка №60 — 37 мільйонів 893 тисячі гривень.

Варто зауважити, що це кошторисна вартість об’єктів, яку розрахували у мерії на підставі виконаних проєктів. Кінцева вартість побудови вищезазначених укриттів може змінитися через торги між підрядниками: за правилами публічних закупівель у «Прозорро» перемагає найменша пропозиція.

Строк будівництва укриттів буде зазначений окремо у договорах з майбутніми підрядниками. Хоча у закупівлях уже вказаний термін, в який потрібно завершити будівництво: до 29 лютого 2024 року.

А ще до деяких тендерів є скарги до Держаудитслужби.

«Гроші на ЗСУ. Проти нового будівництва. Нам потрібна перемога», — написала Ольга Грищенко до тендерів з будівництва укриттів для дитсадків №28 і №60.

«Вартість робіт відрізняється майже вдвічі порівняно з подібними тендерами в Вінниці», — вказала під тендером на будівництво укриття для ДНЗ №60 Катерина Бритавська.

Опитування

Як ви ставитесь до будівництва протирадіаційних укриттів для дитсадків?

Вінниччина третя по Україні за витратами на укриття

За даними державного порталу «Залізне укриття» у Вінницькій області, в минулому і до кінця цього року, на облаштування укриттів витратять 618,3 мільйона гривень. Це третій показник по всій Україні, після Київської області (2,7 мільярда гривень) і Києва (1,4 мільярда гривень).

Загалом, на Вінниччині діє 2 тисячі 231 укриття. До кінця року заплановано завершити ще 59 захисних споруд.

Раніше, нагадаємо, ми розповідали, про будівництво протирадіаційних укриттів для шести вінницьких ліцеїв.

 

Читайте також:

Муніципальний дім на Привокзальній — скільки квартир тут отримають наші захисники?

Проєкти з благоустрою робитимуть після війни — Результати «Бюджету громадських ініціатив» у Вінниці

Дрони або ремонти доріг? На що у Вінниці витрачають більше грошей

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up