Протирадіаційні укриття у шести школах Вінниці: де вже почали будівництво?

Протирадіаційні укриття у шести школах Вінниці: де вже почали будівництво?
У ліцеї № 13 ведуться будівельно-монажні роботи. Скоро тут зведуть протирадіаційне укриття
  •  У Вінниці протирадіаційні укриття побудують у шести вінницьких ліцеях.
  • Дізналися, в яких вінницьких школах вже взялися за будівництво таких сховищ, на якому етапі ведуться роботи.

Якщо Вінниця вже має досвід облаштування найпростіших укриттів у підвальних та цокольних приміщеннях, то практики будівництва окремих протирадіаційних сховищ дуже мало. 

Тим не менше, у місті взялися за таку роботу і незабаром у нашому місті з'явиться шість протирадіаційних укриттів у ліцеях  № 11,12, 13, 23, 30, 33. Заклади, які увійшли в перелік, не мають ані цокольних, ані підвальних приміщень, які можна було переоблаштувати під укриття. Натомість є території, де їх можна побудувати. Бюджет на шість сховищ для шкіл і шість для садочків — до 500 мільйонів гривень. 

 — По всім вищезазначеним навчальним закладам визначені переможеці по тендерним процедурам, тому найближчим часом всі приступають до виконання будівельно-монтажних робіт, — зазначив директор департаменту капітального будівництва міської ради Денис Мазуренко.

Відео дня

Роботи ведуться у трьох ліцеях

Зараз активні підготовчі роботи для побудови протирадіаційних укриттів ведуться у трьох вінницьких ліцеях.

— Зараз ведуться роботи у ліцеях № 30, 12 і 13,— розповідає директор департаменту капітального будівництва. — У нас пропрацьована концепція декількох варіантів протирадіаційних укриттів: в залежності від глибини грунтових вод. Якщо глибигна під поверхнею, то ми будуємо наземне укриття. В іншому випадках —  заглиблюємо сховище. За державними будівельними нормами ще потрібно зробити метр обвалування, або земляний насип. Також потрібно провести заходи водовідведення та гідроізоляції. Всі протирадіаційні укриття будуть розраховані до1000 людей, деякі з них будуть наземними, а деякі частково підземними.

Журналісти «20 хвилин» побували на території ліцею № 12 і 13, де вже почалися будівельно монтажні роботи. Тут близько знаходяться грунтові води, тому протирадіаційне укриття побудують наземне.

— У школі під протирадіаційне укриття вже зроблена основа, забетонована плита, захована гідроізоляція, — говорить Денис Мазуренко. — Зверху зроблять стяжку, потім будуть ставитися блоки. Ведеться поетапна робота.

Планують побудувати до кінця року

Фахівці з міськради кажуть, що зведення протирадіаційних укриттів у Вінниці «з нуля» — це доволі масштабна робота, оскільки  тут є свої серйозні вимоги. Споруди мають відповідати всім нормам безпеки, повинні мати відповідну товщину стін, необхідну кількість запасних виходів, систему вентиляції, всі необхідні зручності.

— Це має бути окрема споруда, яка має захист по системі фільтрації, — пояснює заступник голови міськради Ігор Откидач. — Протирадіаційні укриття мають бути забезпечені окремими приміщеннями для брудного одягу, для прийому їжі. В залежності, для кого будується це укриття, також передбачається кількість перебуваючих на квадратний метр. В державних будівельних нормах це все прописано.

Незважаючи на масштабність проекту, до наступного навчального року протирадіаційні укриття у шести ліцеях мають бути готові. Навіть і раніше. 

Як раніше писали журналісти «20 хвилин», міська влада провела закупівлі для будівництва протирадіаційних укриттів ще в п’яти вінницьких ліцеях. По деяких закупівлях уже обрали виконавців.

Приватне підприємство «БМП Кентавр» хоче збудувати протирадіаційне укриття для ліцею №11 за 39,2 мільйона гривень. А вінницька фірма «Гранд Буд Союз» зголосилася побудувати протирадіаційне укриття для ліцею №33 за 46,8 мільйона гривень.  Тендер оголосили на будівництво укриття для ліцею №23. Очікувана вартість закупівлі — 44,7 мільйона гривень.

Товариство «В-БІЛДІНГ ГРУП» будуватиме укриття для школи №30 за 40,9 мільйона гривень. Їм теж встановити термін будівництва до кінця грудня 2023 року.

Товариство «БК СТАМ» побудує укриття у школах №12 і №13 за 57,2 мільйона та 49,3 мільйона гривень відповідно. З фірмою підписали договори підряду та прописали терміни на виконання робіт: протирадіаційні укриття мають повністю побудувати теж до кінця 2023 року.

— Протирадіаційні укриття до наступного навчального року мають бути побудованими 100%. Більше того, в нас  стоїть задача до нового року зайти всередину, як мінімум,— каже директор департаменту капітального будівництва Денис Мазуренко. — Все залежить від погодних умов. Самі розумієте, якщо температура впаде — бетонні роботи буде важче виконувати. Але у нас все передбачено, ми все продумали, щоб активно рухатися вперед.

 

Читайте також:

Де ховатимуться учні під час тривоги, поки будують протирадіаційні укриття за 550 мільйонів?

Для двох вінницьких шкіл побудують протирадіаційні укриття. Дізналися подробиці

За 44 мільйони гривень хочуть побудувати укриття для ще одного вінницького ліцею

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Володимир

    На дронах так не вкрадеш, "протирадіаційні укриття" вже не актуальні, потрібно вже красти на "протигепатитних"
  • Senako Okanes

    Просто жопа. Купили 20 мавіків і відзвітували, бро що таке 20 дронів, моргунов проснись, бо будеш сам в тому бункері .А чому на ці гроші не закувпити фпв дрони.
  • Senako Okanes

    А не краще на ці гроші купити дрони. Ні яке приміщення нікогоооооооооооо не врятує.  40 лямів , жуть

keyboard_arrow_up