Дрони або ремонти доріг? На що у Вінниці витрачають більше грошей

Дрони або ремонти доріг? На що у Вінниці витрачають більше грошей
Фото для колажа — ілюстративні, з відкритих джерел
  • Вінничани збирають мітинги під міськрадою, де виступають проти ремонтів під час війни. Мовляв, зараз усі кошти бюджету потрібно виділяти на армію та оборону.
  • Натомість ми бачимо, що міська влада все ж купує дрони, авто та інші речі, які необхідні нашим оборонцям.
  • Скільки на оборону витрачають грошей, якщо порівняти цю суму з витратами на ремонти і благоустрій?

Вінничани проводили протести під будівлею міськради. Люди виступали проти нераціонального, на їх думку, розподілу коштів. Адже за словами протестувальників, зараз потрібно витрачати бюджетні гроші на підсилення наших захисників (дрони, зброя, броня тощо), а не на ремонти доріг та закупівлю громадського транспорту.

Тому ми вирішили дослідити, а на що більше йде грошей з місцевого бюджету, починаючи з 24 лютого 2022 року? На оборону чи на ремонти? Для цього подали інформаційний запит і нещодавно отримали на нього відповідь.

Облігації на 496 мільйонів

Відомо, що з початку повномасштабної війни міськрада виділяла гроші на закупівлю військових облігацій. 

Відео дня

Це цінні папери, кошти з яких уряд спрямовує на армію та підтримку економіки країни. І за своєю моделлю військові облігації схожі на депозити: держава користується грошима з облігацій, а потім їх повертає з відсотком прибутку.

Так, у 2022 році Вінницька міська рада витратила 400 мільйонів гривень на військові облігації: 100 мільйонів були витрачені на цінні папери зі строком обігу до трьох місяців, а 300 мільйонів — зі строком обігу до одного року. Плюс, 24 лютого 2023 року міська рада купила ще військових облігацій на суму 96 мільйонів 474 тисячі гривень, зі строком обігу цінних паперів до 9 місяців.

Купували облігації у первинних дилерів — «Укрексімбанку» та «Райффайзен банку»

Усі ці 496 мільйонів гривень (військові облігації за 2022-2023 рік - авт.) уже повернули назад до бюджету громади. І загалом це принесло додатково 43,5 мільйона гривень прибутку в загальний бюджет Вінницької міської громади.

Ще 263 мільйони на підтримку оборонців

А скільки грошей витратили на дрони, амуніцію та інші речі, які є життєво необхідними нашому війську?

У міськраді відповіли, що протягом 2022 - 2023 років спрямували на це 60 мільйонів 750 тисяч гривень. А саме «на придбання транспортних засобів, квадрокоптерів, тепловізорів, коліматорних прицілів, засобів індивідуального захисту, речового майна, спорядження, харчів, обладнання, інвентарю та матеріалів».

Крім того, гроші з бюджету міста витрачають ще й на грошову підтримку військових частин, добровольчих формувань тероборони, правоохоронців та інших військових формувань.

У 2022 році на це з вінницького бюджету пішло 29 мільйонів 621 тисяча гривень. А от сума підтримки у 2023 році в кілька разів більша: станом на 1 жовтня 2023 року вона складає 172 мільйони 980 тисяч гривень. Тобто, загалом по грошовій підтримці маємо 202 мільйони 601 тисячу гривень.

Порівняння витрат

Також ми запросили інформацію про те, скільки було витрачено коштів на благоустрій, капітальній та поточні ремонти, які проводилися на території нашої громади у 2022 і в січні-вересні 2023 роках.

Відповідь на це питання поки не отримали, бо «є потреба в опрацюванні великого обсягу інформації». На останнє запитання відповідь від міськради отримаємо пізніше.

А поки вирішили порахувати цю суму самі. Для цього скористалися звітами міськради з виконання бюджетів. За 2022 рік є повний звіт, а за 2023-й — за 9 місяців. Обраховували видатки, в яких зазначено «будівництво» або «організація благоустрою». За грубими розрахунками, за 2022 рік на такі цілі витратили: 456 мільйонів 246 тисяч гривень. А за перше півріччя 2023-го маємо таку загальну суму витрат: 339 мільйонів 721 тисячу гривень.

Тобто, з початку повномасштабної війни Вінниця витратила 795 мільйонів 967 тисяч гривень на благоустрій і ремонти. А на армію виділили 759 мільйонів 825 тисяч гривень. 

Як вам такі розміри витрат на ремонти та на оборону? Пишіть в коментарях!

 

Читайте також:

«Люди невтомні, готові пляшку пива за 6 тисяч купити». Як в одному барі допомагають нашій армії

Нові штрафи за незаконний вилов риби. Що змінилось?

Зупинка за мільйон гривень. Аудиторів зацікавив тендер, який провела вінницька влада

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (7)
  • Вадим Трончук

    .
  • Читач92

    Наша влада забула ,що в Україні йде війна,і якщо постійно не буде підтримувати наших захисників , то прийдуть кацапи до нашої Вінниці і тоді не буде ні доріг , ні транспорту і т. д. . А може вони цього і чекають?
  • Сергей

    Это типа Моргунов дал команду чтобы 20 мин написали ? ))))

    Валерий Чудновский reply Сергей

    Є суспільний запит щодо витрат бюджету на армію - ми надіслали запит, щоб їх з'ясувати. Разом з цим порівняли їх з витратами на ремонт/благоустрій.

    Відповідні посилання та скан-копії з відповіддю на запит є в матеріалі.

    А команди від мера на написання матеріалів ми не отримуємо. Це лише ваші здогадки
  • Den Nonamed

    не переживайте, можновладці зароблять і на тому і на тому, особливо пан борзов

keyboard_arrow_up