«Люди невтомні, готові пляшку пива за 6 тисяч купити». Як в одному барі допомагають нашій армії

«Люди невтомні, готові пляшку пива за 6 тисяч купити». Як в одному барі допомагають нашій армії
Олександр Конопелько та Олександр Ячкуринський — засновники бару-магазину крафтового пива «Propaganda»
  • Власники пивбару «Propaganda» за весь час їхнього волонтерства змогли зібрати понад 840 тисяч гривень на допомогу ЗСУ.
  • Розповідаємо, як малому бізнесу вдається закривати такі великі збори.

— Нам з дитинства привили любов не просто до держави, а до нашої нації. І нас мотивує саме бажання жити в безпечній та щасливій країні. Ми ні від кого нічого не чекаємо, робимо те, що ми вважаємо правильним, і сподіваємося, що є інші українці з такою точкою зору. Тому будемо раді, якщо люди допомагатимуть як нам, так і іншим волонтерам, — каже один з власників бару. — І ми не раз дискутували на тему того, що волонтери в іншій війні не були б потрібні. Бо, наприклад, взяти американців, військова машина яких повністю забезпечена усім, але, на жаль, у нас не так.

— Хочеться, щоб ця війна не перетворилася в АТО 2.0. І зараз ми в такому стані, що не просто не наближаємося до перемоги, ми навіть не знаємо, чи вона ще буде, — говорить другий власник закладу. — Тому розслаблятися в такий важливий період, це просто для нас неприпустимо, бо в результаті ми можемо такого горя відхопити, якого ще не знали. Тому ми хотіли б, щоб українці були, як люди цього бару — такими ж невтомними. Щоб ви розуміли, вони готові пляшку 0,3 пива купити за 6 тисяч гривень.

Олександр Конопелько та Олександр Ячкуринський є засновниками бару-магазину крафтового пива «Propaganda». Хлопці розпочали свою діяльність у 2018 році. На долю підприємців випали коронавірус, карантин, війна, блекаути та багато інших не найсприятливіших подій для ведення бізнесу. 

Та не дивлячись ні на що, бар продовжує працювати. Більше того, власники закладу усіма можливими зусиллями намагаються допомагати нашим захисникам. Вони організовують збори, аукціони та різні івенти, щоб зібрати кошти на потреби ЗСУ.

Одразу знали, що будуть допомагати

Хлопці зізнаються, що почати займатися волонтерською допомогою їх підштовхнуло розуміння, що за роки роботи бару зібралося певне ком'юніті.

— Це не просто бар, це майданчик, який зводив людей, знайомив та об'єднував їх, — пояснює Олександр Конопелько.

Обидва чоловіки розуміли, що розпочнеться повномасштабне вторгнення і з самого початку знали, що допомагатимуть армії.

— Хоча на початку ми в принципі не розуміли, чи будемо продовжувати бізнес, кожен з нас повернувся у своє місто і виконував там свої завдання як цивільна особа, допомагали, чим могли, хтось стояв на блокпості, а хтось шукав славнозвісні мітки, — розповідає Олександр Ячкуринський. — Але як тільки дозволили продавати алкоголь, ми запустилися і стартували з першого збору, це був аукціон, на якому зібрали близько 100 тисяч гривень. Це не був якийсь цільовий збір, ми тоді кошти просто передали до фонду «Повернись живим».

Але вже наступні аукціони були більш цільовими, оскільки багато друзів та знайомих власників бару брали участь у бойових діях і потребували допомоги. І тут, як хлопці кажуть, вони були певною середньою ланкою між Притулою і зовсім малими волонтерами, адже могли закрити потребу на якесь більш серйозне обладнання, просто невеликими кількостями.

— Певною мірою ми перестали займатися як таким бізнесом. Зараз ми більше волонтери, постійно думаємо, чим можемо допомогти, який ще аукціон провести. Проте зрозуміло, що ми функціонуємо, продовжуємо сплачувати податки, але мета у нас одна — це допомогти військовим, — говорить один з власників бару. — Поки ми тут і не беремо участі в бойових діях, будемо робити все, що в наших силах, щоб допомогти.

Аукціон раритетного пива і результати за весь час

Ідея проведення аукціонів зародилася завдяки вінничанину, який живе у Бельгії.

— Він дав велику частину своїх скарбів, тут мав погріб, в якому були дуже раритетні пива, дуже цінні. В цілому він віддав товару десь на 6 тисяч гривень, а нам вдалося з цього понад сотню виручити, — розповідає Олександр. — Після такої нашої ініціативи, народилася ціла хвиля пивних аукціонів, які відбуваються в більшості у Львові та Києві зараз.

Але найбільшим своїм успіхом засновники бару «Propaganda» вважають збір 28-ми тисяч гривень, який закрили за 15 хвилин. Зізнаються, що це було на особисте звернення і для конкретної людини.

— Це було лише на довірі, тому що нас знають. Ми звернулися — і тут «щолк», вже перевиконали план на декілька тисяч, — згадують хлопці.

А в цілому, підбиваючи підсумки за весь час їхнього волонтерства, власники бару зібрали понад 840 тисяч гривень.

— Ще треба зібрати 160 і можна йти на фронт, — жартома додає Олександр Конопелько.

Не зможемо допомагати тут, підемо на фронт

Зараз чоловіки говорять, що ситуація з донатами стала гіршою, оскільки люди вичерпали свої можливості. Для прикладу, співрозмовники розповіли, що на початку всі свої оборотні кошти, їжу і все інше віддали на потреби ЗСУ, а коли дозволили працювати, то зрозуміли, що не мають ні коштів, ні товару. Тоді почали звертатися до пивоварів, які надали їм товар та їжу для реалізації.

— Тобто наскільки тоді була сильна єдність і те, що відбувається зараз, говорить про те, що не все зможуть на собі нести люди, — розповідає Олександр Ячкуринський. — Ми справді відчуваємо втрати як в бізнесі, так і у волонтерстві.

На питання, що хлопці думають стосовно протестів біля міської ради, вони погоджуються: кошти йдуть не на цільове і варто зараз все спрямовувати на потреби військових. Ось ми також писали:

Ще власники бару розповіли, що найчастіше кошти збирали на автівки, старлінки, спеціалізоване обладнання для розвідки, тепловізори, дрони, а також прості речі, які можуть бути потрібні, наприклад, каримати і спальні мішки.

Нині у хлопців триває збір коштів для 501-ї морської піхоти — на новий двигун для їх автомобіля.

— Ми вже купили для них резину, відремонтували ходову і залишилося лише відремонтувати двигун, — кажуть хлопці. — І на днях ми зустрілися з представником 501-ї морської піхоти, який розповів, що цей автомобіль дуже важливий, оскільки він використовується для евакуації та перевезення бойового обладнання.

Щоб допомогти волонтерам закрити цей збір якнайшвидше, можна здійснити донат на цю карту: 5375411209638282.

 
Читайте також:

За 11,5 мільйонів гривень запланували ремонт доріг у Вінниці. На яких вулицях?

За п'ять днів 130 тисяч: Як звичайному волонтеру з Вінниці вдається збирати такі великі суми?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up