«Не хочуть йти на діалог». Продовжуються мітинги проти нераціонального витрачання коштів

«Не хочуть йти на діалог». Продовжуються мітинги проти нераціонального витрачання коштів
  • Біля міської ради знову зібралися протестувальники.
  • Активісти вимагають, щоб міська влада припинила виділяти кошти на не нагальні потреби.
  • Журналістка «20 хвилин» поспілкувалася з мітингувальниками, щоб дізнатися, чи чує їх наша влада та, чи йде на контакт?

Вперше на мирний протест вінничани зібралися 23 вересня. Це була субота і на мітинг прийшло лише 10 осіб. Після активісти вирішили, що варто збиратися у робочі дні, щоб влада на власні очі побачила незадоволення народу. Тому було прийнято рішення, що мітинги відбуватимуться щоп'ятниці з 9 ранку.

Сьогодні, 29 вересня, на мирний протест вийшло близько 50-ти людей. Як стало відомо, мітингувальники залишалися біля міської ради близько до 10.00. Одну з активісток, а саме блогерку Мілу Поворознюк, запросили на сесію міськради. Тож більшість почали розходитись, повертаючись на роботу та навчання, домовившись про наступний протест 6 жовтня.

 

Відео дня

Журналістка «20 хвилин» змогла поспілкуватися з одними з організаторів цих мітингів, спрямованих на те, щоб міська влада направляла кошти на допомогу армії, а не «на перекладання бруківки» та інших нераціональних витрат коштів з міського бюджету, як зазначають активісти.

Вони бажають діалогу

Про важливість цих протестів розповіли дві волонтерки, Емілія та Тетяна. Вони безпосередньо є мітингувальницями й організаторами цього мітингу.

Емілія, розповіла, що нині збори в їх благодійному фонді дуже важко закриваються, тому вважає, що «наша міська влада має подумати, що має бути на першому місті».

Таку думку поділяє і друга дівчина, Тетяна, але вона додає, що «нам могло б вистачити грошей і на доброустрій, і на дрони, але треба трішки виходити й спускатися до народу і з ним спілкуватись, радитись».

— А ті, хто розкрадають свою країну, не збираються перемагати — це моя позиція, — говорить дівчина.

Мітингувальники погоджуються, що їм хотілося б, щоб влада спустилася до тих і поговорила віч-на-віч.

— Це ж елементарна поведінка, адже ми вас обрали, і зараз в нас виникло запитання. Якщо ви бачите, що в народу є якесь незадоволення, то прийдіть та виясніть. Але це ж треба дивитися в очі… А у нас же у всіх вони заплакані, бо у нас є що розповідати, — додає Емілія ледве стримуючи сльози. — Кожний має щось своє. В мене вже і загиблі, і безвісти зниклі. А є ще й такі сім'ї, в яких вже три й чотири люди загинули.

Фото від мітингувальниці Емілії

Крім того, люди зазначають, що неприємним для них було, що підходила поліція і просила, щоб плакати забирали й чим далі від міської ради відходили.

— Їх поліція захищає. Просили, щоб відходили від дверей, і  максимально треба так відійти, і бажано одразу розходитись, — жартома додають дівчата.

Допоможемо армії = скоріше закінчимо війну

Небайдужою є і студентка архітектурного коледжу — Ярослава. Вона розповіла, що вирішила прийти сюди перед парами. Дівчина вже два роки не може повернутися додому, її місто в окупації.

— В мене там залишилася бабуся, місто постійно бомблять, зараз там іде повна русифікація. Моя бабця була вимушена оформити російський паспорт та пенсію, щоб її не вбили, бо ті, хто протидіяв або відмовлявся, їх просто вивозили за місто, вбивали і закопували в степах, — розповідає юна дівчина. — Як тільки вдається вийти з нею на зв'язок питаю: «Як ти там?» Вона каже: «Ну що Яся? Виживаємо».

Фото від мітингувальниці Ярослави

Тому для дівчини дуже важливо, щоб зараз усе спрямовувалося на допомогу армії, і її рідне місто могли чим скоріше деокупувати Збройні сили України.

Кілька разів бруківку перекладали

Наприклад, Ельвіра, дружина мобілізованого військового з Вінниці, розповідає, що їй не зрозуміло, як так вийшло, що її чоловіку було видано один комплект форми, коли він постійно знаходиться в умовах, де мокне і брудниться, а одяг швидко рветься. Одночасно перед її будинком бруківку перекладали декілька разів цього літа.

— Розбирали й перекладали вже декілька разів. Я все розумію, але зараз краще виділити кошти на армію, щоб хлопці банально мали забезпечення. Вони ж є нашим гарантом безпеки, — говорить жінка.

З розмов з мітингувальниками можна було помітити, що кожен з них має близьких, які боронять нашу країну на фронті, або на жаль, ті, рідні чиїх загинули в боротьбі за нашу незалежність.

Вийшла виступити проти даремної витрати коштів ще і пані Інна, чоловік якої також зараз у лавах Збройних сил України. 

— І мені дуже сподобалася фраза яку використали для оголошення про цей мітинг: «Прикрашати місто і будинок потрібно тоді, коли є що святкувати». Але нам ще немає чого святкувати, — говорить жінка.

Волонтери несуть на собі все

Людям також не подобається, що, спілкуючись з військовими, вони чують, що усе дали волонтери.

— Волонтери все несуть на собі, від одягу до їжі й банальної моральної підтримки, — говорить Ірина, яка є інструктором парашутно-десантної служби. — І всі мої учні й  спортсмени зараз на передовій. Тому я мушу їх підтримувати хоча б тут. І коли хтось дзвонить просить допомогу, то волонтери одразу допомагають.

Але, кожен з мітингувальників зауважив, що вони хотіли б мати діалог з міською владою, щоб ті почули їх вимоги й разом наблизили перемогу України.

Відомо, що наступний мирний мітинг відбудеться 6 жовтня о 9.00 біля міської ради.


Читайте також:

«Артем врятував двох дівчаток». У військового, який на фронті, згоріла хата під Вінницею

Інтернету бути: Дізналися, як інтернет-провайдери підготувалися до зими

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (9)
  • Валентина Самань

    Потрібно нам всім іти до міськради а не сикати коли активісти щось зроблять.
  • Нела Зублевич

    Яб расказала ле ще кр адії живуть для себе з активістами зв'язок можна
  • Inna Cheri

    Всі гроші мають іти на війту, інакше ми програємо !

    Inna Cheri reply Inna Cheri

    Ksana Okuneva Війну (опечатка).

    Оксана Брейнер reply Inna Cheri

    Ksana Okuneva  Що не зрозуміло - на "війту", це опечатка по Фрейду: ось "туди" і йдуть гроші.

    Ksana Okuneva reply Inna Cheri

    Inna  Cheri а всі гроші війту і йдуть; чи ви мали на увазі війну🤔
  • Тетяна Чорногорська

keyboard_arrow_up