«Артем врятував двох дівчаток». У військового, який на фронті, згоріла хата під Вінницею

«Артем врятував двох дівчаток». У військового, який на фронті, згоріла хата під Вінницею
"Згоріло все, навіть документи, - розповіла дружина військового. - Приходили спеціалісти, кажуть, відновити хату неможливо".
  • Він добровольцем пішов у військкомат ще 25 лютого 2022-го і дотепер у війську.
  • У нього з дружиною троє дітей, які нині залишилися без даху над головою.
  • Пожежа знищила стару глиняну хату, в якій проживала сім’я.
  • У кого є можливість, допоможіть погорільцям.

Відключення електрики у селі Тютьки, на жаль, стало типовим явищем. Так стверджують місцеві жителі. Скільки не скаржилися, кому тільки не писали, ситуація не змінюється.

Люди потерпають не тільки через часті відключення електрики.

Коли відновлюють світло, буває, виходить з ладу побутова техніка.

Відео дня

Цього разу, 25 вересня, сталося ще гірше — згорів будинок, в якому проживала дружина і троє дітей. Її чоловік, батько дітей, нині на фронті.

Про цю страшну ситуацію журналісту «20 хвилин» розповіла дружина військового пані Тетяна.

Згоріло все, навіть документи

Найменшій донечці Тетяни і її чоловіка — два рочки, старшій уже вісім, а середульшій — шість. Старша займається танцями. Заняття відбуваються у Будинку культури у Луці-Мелешківській. У понеділок, 25 вересня, мама повела дівчинку на заняття. Побути з двома меншими попросила сусідського хлопчика Артема. Йому 13 років, але він дуже відповідальна дитина. Уже були випадки, коли на нього залишала донечок.

У той день пані Тетяна бачила в селі автомобіль з логотипом енергетиків.  Тільки він поїхав, як у них у хаті не стало світла. Жінка говорить, що особисто телефонувала у диспетчерську енергетиків, повідомляла про ситуацію. Після того відправилася зі старшою донькою у Луку-Мелешківську.

Ще тривали заняття у танцювальній групі, як їй зателефонував Артем. Хлопчик повідомив страшну новину: сказав, що горить їхня хата. «Я вже викликав пожежників, — сказав він. — Спочатку їм подзвонив, а тепер вам».

«Я зв’язалася з родичами, які проживають у Луці, попросила їх підвезти додому у Тютьки, — розповідає пані Тетяна. — Коли ми їхали, бачили попереду себе пожежну машину. Ще я попросила по телефону свекруху, щоб спробувала хоч що-небудь винести з хати. Вона живе через один будинок від нас, тому швидко прийшла. На жаль, їй це не вдалося нічого врятувати. Пізніше розповідала, що коли зайшла у приміщення, там стояв чорний дим, тріщало скло, шифер, залишатися всередині було небезпечно і вона вийшла на вулицю».

За словами співрозмовниці, врятувати з хати нічого не вдалося. Згоріли навіть документи.

Чоловіка відпустили, щоб знайшов для сімї дах над головою

Жінка не приховує: коли вона побачила, як горить хата, пережила сильний стрес. Кричала, просила хоча б документи врятувати. Хоча й розуміла, що зайти всередину нема жодної можливості.

«Це старий будинок, — говорить пані Тетяна. —  Він перейшов чоловікові у спадок від його бабусі. Причому, нам належить тільки половина хати. Стіни з глини. На них пожежні вилили тонни води. Приходили спеціалісти, дивилися, кажуть, відновити хату неможливо».

Чоловіка відпустили з фронту, аби допоміг своїм знайти дах над головою. Для цього надали відпустку на десять днів.

Жінка зізнається, що він усіх їх заспокоїв. Просив радіти зустрічі, а не журитися з приводу того, що сталося. Час від часу повторював фразу про те, що все матеріальне можна відновити. Головне —  аби всі були живі! На щастя, всі вони живі і мають можливість бути разом, радіти одне одному.

Фотосесію сімя зробила влітку під час короткої відпустки чоловіка.

Такі слова підтримки додали  впевненості дружині. Це навіть відчувалося в її голосі під час нашої розмови.  Добре, що діти не постраждали. За це вони вдячні Артему. Кажуть, він великий молодець. Не розгубився у складній ситуації. Не злякався вогню і диму. Не втік з подвір’я. Не залишив наодинці дівчаток, а взявся їх рятувати. Справжній герой! Що тут ще сказати.

«У нас на подвір’ї стояв батут, — каже пані Тетяна. — Артем з двома малими донечками стрибали на ньому. 6-річній дівчинці знадобилося піти в хату. Коли вона зайшла всередину, хлопчик почув крик. Він побіг слідом і побачив, як горить штора на вікні, як вогонь палахкотить і все затягується димом».

Пізніше Артем говорив, що він схопив за руку дівчинку і вивів її з будинку, тоді взяв на руки 2-річну дитину і повів їх подалі від вогню на вулицю. Там одразу зателефонував пожежникам. Після того зробив дзвінок мамі дівчаток.

За словами пані Тетяни, нині їх прийняла свекруха. Хоча у неї в сім’ї четверо, тепер додалося ще стільки ж людей, а в будинку лише три кімнати. Чоловік шукає, де можна було б оселитися.

Пообіцяли холодильник

Жінка дякує небайдужим людям, які одразу відгукнулися на їхню біду.  Одні принесли одяг, інші поділилися домашніми речами, дехто подарував дітям іграшки.

«Приїжджали двоє представників громадської організації, — каже пані Тетяна. — Запитали, яка потрібна побутова техніка. Ми вирішили, що без холодильника буде складно обійтися з малими дітьми. Попросили холодильник. Нам пообіцяли. Дякуємо за допомогу».

До речі, через згадані вище перепади напруги, викликані відключеннями електрики, у них у будинку два рази виходив з ладу телевізор, один раз мікрохвильова піч. Як пояснила пані Тетяна, мікрохвильовку вдалося відремонтувати. Телевізор змушені були купувати новий.  

Він захищає нас, підтримаймо його сім’ю

У кого є можливість підтримати погорільців, називаємо номери рахунку їхніх родичів. Ті обіцяють прозвітувати за кожну витрачену гривню.

Нагадую ще раз: глава сімейства добровольцем пішов виганяти рашистських окупантів. Він захищає нас, захистімо його сім’ю у цю непросту хвилину.

ПриватБанк: 5169 3600 2881 1648  Оратинська М.В. (сестра військового).

Монобанк: 5375 4112 0969 3220  Сидорук О.В (друг сім’ї).

Телефон пані Тетяни: 096 599 51 28.

Запитання до енергетиків: Що з електрикою у Тютьках?

Всі знають, що колектив АТ «Вінницяобленерго» багато допомагає військовим. Розповіли про ситуацію, коли після включення світла, згорів будинок військового. Пожежі не сталося б, якби не було частих відключень-включень електрики. Чому так відбувається у приміському селі Тютьки? Чи є можливість усунути неполадки, що призводять до перебоїв з постачання електрики у будинки жителів села?

Нагадуємо ще раз: спершу у хаті згоріли два телевізори, вийшла з ладу мікрохвильова піч, а тепер і хати не стало.

«Так що з електрикою у Тютьках?» —  адресуємо запитання від імені жителів села до керівництва АТ «Вінницяобленерго».

Читайте також:

Він бачився з канібалами, дикими племенами, на яхті перейшов Атлантичний океан. Зустріч з незвичайною людиною

Володимир Буняк на брифінгу в ОВА розповів про укриття в школах, підручники та генератори

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Next

    Це не тільки в селі Тють, перенапруга відбувається і в місті, ТП 442, два роки  ми доставали бувшого генерального директора Поліщука, який в цьому році втік з посади, а перенапруга як була, так і залишилась, якою керують диспетчери, один з яких  або зрадник, або там працюють непрофесійні барани.
  • Sklad Tiras

    У Обленерго є великі Гроші повинні купити дітям хату і все.....!!!!!
  • М ~ М

    Стара хата була, і відповідно і стара проводка була мабуть, від якої і згоріла хата.
  • Сергей

    Там делают электрики пускают 380 в линию. Горит быт техника,потом идут мастера по селу. От заработка мастера  отстегивают электрикам потом. Это старая схема бизнеса.

keyboard_arrow_up