Соцзахист військових та їх сімей: що дають і як отримати виплати

Соцзахист військових та їх сімей: що дають і як отримати виплати
Підтримка буде зростати. «Ми вивчаємо актуальні потреби військових та їх сімей, тому комплексну програму розширять новими заходами», — каже директорка департаменту соцполітики Валентина Войткова
  • Оборонці та члени їх сімей у Вінниці можуть податися на різноманітні види допомоги: юридичну, психологічну, матеріальну, побутову тощо.
  • Окремо піклуються про сім’ї загиблих Захисників і Захисниць — виплати на оздоровлення дітей, на оплату комуналки, на підготовку до школи.
  • Що ще пропонують і куди звертатися?

На громадських слуханнях, де обговорювали бюджет міста на 2024 рік, представили також програму соцзахисту військових і їхніх сімей. Прослухали доповідь директорки департаменту соцполітики Валентини Войткової та записали ключове. 

Повний соціальний супровід

— Усі соціальні структури міста, департамент соцполітики спрямовані на те, щоб потурбуватися про кожного вінничанина і вінничанку, — сказала Валентина Войткова. — На сьогодні ми маємо особливо вразливі категорії: це сім’ї Захисників і Захисниць, це сім’ї померлих наших Героїв.

Один з пріоритетів соціальної політики міста є надання соціальної та психологічної підтримки нашим військовим.

Відео дня

— Щоб розібратися, яка саме підтримка потрібна нашим Захисникам і Захисницям, а також їх сім’ям, заявникам пропонували заповнити анкети, — говорить Валентина Войткова. — Протягом 2023 року отримали понад 7,5 тисяч таких анкет. І за результатами їх опрацювання, були надані 7 тисяч 211 натуральної допомоги (сім’ї отримали продуктові набори - авт.), 1 тисячу 934 медичних послуг, 905 психологічних послуг, 514 освітніх послуг, 436 юридичних послуг, 312 послуг з культурного та фізичного відпочинку.

За її словами, міський голова Вінниці Сергій Моргунов доручив, що має бути системний соціальний супровід сімей загиблих Захисників і Захисниць. 

— Усі проблеми, які виникають у таких сім’ях, мають бути вирішені, — каже Валентина Войткова.

Які виплати дають з бюджету громади

Також розробили комплексну програму підтримки дітей загиблих військових. Деякі її заходи почали працювати ще у 2023 році. Уся програма підтримки діятиме й у 2024-му

Вона складається з кількох видів матеріальної допомоги:

До того ж у бюджеті громади на 2024 рік закладено 720 тисяч гривень на надання медичних стоматологічних послуг демобілізованим військовим та членам сімей загиблих Захисників і Захисниць.

— Ми вивчаємо актуальні потреби військових та їхніх сімей, тому комплексну програму підтримки ми доповнюємо і будемо доповнювати новими заходами, — каже директорка департаменту соцполітики Валентина Войткова.

Зауважимо, що вищеперераховані види допомоги не надаються автоматично. Щоб службовці знали про потреби, потрібно подавати заяву та пакет документів до «Прозорих офісів» Вінниці.

За консультаціями та довідками варто звертатися за такими контактами:

Важливу інформацію щодо соцзахисту можете переглянути на сайті Вінницької міськради за цим посиланням: surl.li/osebt.

У Вінниці є 12 помічників ветеранів

З жовтня 2023-го у Вінниці працюють помічники ветеранів – люди, які допомагають демобілізованим військовим повертатися до цивільного життя. За три місяці вони надали понад тисячу послуг, повідомили на сайті Вінницької міськради. 

У Вінниці наразі працюють 12 помічників ветеранів. Вони працевлаштовані у «Сервісному офісі у справах ветеранів» – структурному підрозділі Вінницького міського центру соціальних служб.

Помічниками ветерана є або власне ветерани, члени родин Захисників та Захисниць, або ж члени родин загиблих чи зниклих безвісти Оборонців. Вони допомагають у розв'язання різноманітних питань і проблем, з якими стикаються наші військові та члени їх сімей.

Наразі помічники ветеранів працюють у Прозорих офісах соціального спрямування:

Один із помічників ветерана Олександр Марков, нагадаємо, раніше розповідав про свою роботу.

 

Читайте також:

Скільки платять добровольцям, що пішли в ТрО, та як отримати учасника бойових дій?

Податки, пенсії, соцдопомога: що зміниться для вінничан з січня 2024 року?

Скільки заплатять за поранення військового, захоплення в полон, загибель? Відповідаємо на питання

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)

keyboard_arrow_up