Податки, пенсії, соціальна допомога: що змінилося для вінничан з січня?

Податки, пенсії, соціальна допомога: що змінилося для вінничан з січня?
  • Перший місяць нового року приніс із собою чимало змін: стала більшою мінімальна зарплата, збільшилися прожиткові мінімуми.
  • А це зростання «тягне» за собою пенсії, податки для ФОПів та різноманітні види соціальної допомоги.
  • Що нам приніс початок 2024 року? Розповідаємо про важливі зміни. 

Тарифи на комунальні послуги не зростуть, поки триває воєнний стан. Натомість через ухвалення Державного бюджету-2024, два рази зростатиме мінімальна зарплата. У січні — з 6700 до 7100 гривень, а з квітня — до 8000 гривень. Погодинна мінімальна оплата також зросте до 42,6 грн у січні, а з квітня — до 48 гривень.

Зміниться й розмір прожиткового мінімуму. Загальний показник прожиткового мінімуму зросте з нинішніх 2 тисяч 589 гривень до 2 тисяч 920 гривень. 

Прожитковий мінімум для працездатних осіб складатиме 3 тисячі 23 гривні, для дітей віком до шести років — 2 тисячі 563 гривні, для дітей від шести до вісімнадцяти років — 3 тисячі 196 гривень, для людей, які втратили працездатність —  2 тисячі 361 гривні.

Відео дня

Пенсії та податки зростуть

Останнє значення вплине на мінімальні пенсії: у січні вони складатимуть 2 тисячі 361 гривню. А максимальна пенсія в Україні — 23 тисячі 610 гривень. Наступна індексація усіх пенсій відбудеться з 1 березня 2024 року.

А до мінімальної зарплати прив'язані чимало показників, зокрема граничні розміри доходу для фізичних осіб-підприємців (далі ФОП - авт.). З січня 2024 року ліміти для ФОПів є такими:

  • річний дохід для платників першої групи (167 мінімальних зарплат) – 1,185 млн грн;
  • для другої групи (834 мінімальні зарплати) – 5,921 млн грн;
  • для третьої групи (1 167 мінімальних зарплат) – 8,285 млн грн.

У разі перевищення цих лімітів ФОП автоматично переводиться на іншу групу або на загальну систему оподаткування.

ФОПи першої групи сплачують єдиний податок у розмірі 10% від прожиткового мінімуму для працездатних (з січня — 302,3 гривні), другої групи — 20% від мінімальної зарплати (1 тисяча 562 гривні). Фактичні ставки податку можуть бути меншими, їх розмір встановлює місцева влада.

Для ФОПів третьої групи ставки не змінюватимуться: 5% — для неплатників ПДВ, 3% — для платників ПДВ. ФОПи також сплачують ЄСВ в розмірі 22% від мінімальної зарплати. З 2024 року розмір ЄСВ для відрахувань підприємцями зросте до 1 тисячі 562 гривні з січня та 1 тисячі 760 гривень — з квітня.

Соціальні виплати на дитину

Батьки новонароджених мають право одноразово отримати «Пакунок малюка», який містить найбільш необхідні речі для дитини: підгузки, пелюшки, ковдри, шкарпетки, одяг, предмети дитячої гігієни, рушник, іграшку.

Але замість «бебі-бокса», ще з 2021 року, батьки за власним бажанням можуть отримати грошову компенсацію. Через зростання прожиткового мінімуму ця сума протягом 2024 року складатиме 7 тисяч 689 гривні (компенсація становить три прожиткових мінімуми на дітей віком до шести років - авт.).

Допомога на дітей одиноким матерям надається в розмірі, що дорівнює різниці між прожитковим мінімумом для дитини відповідного віку та середньомісячним сукупним доходом сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців. 

Максимальний розмір допомоги у 2024 році становитиме:

  • на дітей віком до шести років — 2 тисячі 563 гривень;
  • на дітей віком від шести до вісімнадцяти років — 3 тисячі 196 гривень.

Розмір допомоги на дітей, над якими встановлені опіка чи піклування, також залежить від прожиткового мінімуму і зросте у 2024 році. Ця допомога виплачується в розмірі 2,5 прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку та 3,5 прожиткового мінімуму для дітей з інвалідністю.

З січня такі виплати для дітей до шести років становитимуть 6 тисяч 407,5 гривні, з інвалідністю – 8 тисяч 970,5 гривні. Для дітей від шести до вісімнадцяти років ці суми становитимуть 7 тисяч 990 гривень та 11 тисяч 186 гривень відповідно.

Нова вартість харчування дітей-пільговиків

Виконком Вінницької міської ради затвердив нову вартість харчування пільгових категорій, яке традиційно оплачується з міського бюджету.

За словами директорки департаменту освіти міськради Оксани Яценко, коштом бюджету громади передбачене харчування для майже 13,5 тисяч вихованців закладів освіти Вінницької міської громади. На це з місцевого бюджету на 2024 рік виділено понад 77 мільйонів гривень.

На одноразове харчування для учнів з-поміж окремих категорій дітей у школах виділятимуть 50 гривень. У цю суму входить комплексний та поживний обід.

На одноразове харчування у комунальних дитсадках з січня виділятимуть:

  • для дітей, віком від одного до чотирьох років — 48 гривень;
  • для дітей, віком від чотирьох до шести (семи) років — 64 гривні.

Вартість харчування для дітей та учнів «Вінницької спеціальної школи для дітей з порушеннями інтелектуального розвитку» складатиме від 48 до 73 гривень — залежно від віку вихованців.

До переліку пільгових категорій відносяться:

  • діти-сироти;
  • діти, позбавлені батьківського піклування;
  • діти з особливими освітніми потребами, які навчаються у спеціальних та інклюзивних класах;
  • діти із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям»;
  • діти з числа внутрішньо переміщених осіб;
  • діти, які мають статус дитини, що постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів;
  • діти з-поміж осіб, визначених у статті 10 та 101 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»;
  • діти із сімей, у яких один із батьків є учасником бойових дій або отримав інвалідність внаслідок російсько-української війни (з 2014 року і по сьогодні - авт.).

Раніше, нагадаємо, розповідали про те, на які лікарні Вінниччини найчастіше скаржаться і чому

 

Читайте також:

Вінницька область на 12-му місці: представили новий всеукраїнський рейтинг

«Бюджет треба повністю переробити» — На слуханнях розглянули плани Вінниці на 2024 рік

Хто найбагатший серед мерів міст на Вінниччині? Ми подивилися їх декларації

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (16)
  • Inna Pasihnik

    Допомогу тільки тут... цікаво а чому інші держави самі можуть себе забезпечити..
  • Vita Shvartsman

    Деньги? Идите бляди работать а не только воровать пропивать и требовать надоели голодранцы попрошайки воры и убийцы
  • Dima

    Зробили їх разом
  • Галина

    Дійшли до межі.

keyboard_arrow_up