Скільки платять добровольцям, що пішли в ТрО, та як отримати учасника бойових дій? Питання і відповідь

Скільки платять добровольцям, що пішли в ТрО, та як отримати учасника бойових дій? Питання і відповідь
  • Яка зарплата у тероборонівців, як змінилися виплати і від чого вони залежать? Та як отримати статус учасника бойових дій?
  • На ці питання даємо відповіді сьогодні у рубриці про державні гарантії добровольців.

Продовжуємо розповідати про те, які гарантії дає держава тероборонівцям. У попередньому матеріалі дали кілька популярних питань і відповідей. Тепер докладніше розкажемо про виплати військовим добровольцям.

Яка зарплата військовослужбовців Сил ТрО?

Зміни у цьому питанні, як пишуть на спеціалізованому сайті Територіальної оборони України, внесли з 1 лютого 2023 року, й відповідно виплата по-новому почалася в березні 2023 року. 

В/ч отримали зміни про розширення районів ведення бойових дій, кадрами опрацьовуються накази про доплату додаткових виплат у розмірі 100 000 грн за січень та лютий 2023 року (хто підпадає під зміни), подають додаткові заявки на потребу в коштах...

Відео дня

Але що по розмірах заробітних плат загалом? 

  • Відповідно до окремого доручення Міністра оборони України від 01.02.2023 № 2683/з збільшили грошове забезпечення (в середньому на 50-60%).
  • Водночас нарахований мінімальний розмір грошового забезпечення військовослужбовця повинен бути на рівні не меншому 20 тисяч 100 гривень (до 01.02.2023 р. мінімум раніше складав 13 тисяч грн).
  • По виплаті у розмірі 30 тисяч — ця виплата буде проводитись тільки при виконанні бойових (спеціальних) завдань на підставі бойових (спеціальних) наказів (розпоряджень).
  • Відповідно до Наказу Головнокомандувача №35 від 14.02.23 р. (про визначення районів бойових дій), зараз йде розмежування (впорядкування районів\областей).
  • Виплати у розмірі 100 000 гривень залишилась тим, хто приймає участь в бойових діях у визначених районах.

Як відбуваються виплати прикомандированим?

Грошове забезпечення військовослужбовцям (в/с), які відряджені до інших в/ч чи установ), виплачується за місцем штатної служби. При цьому вони можуть бути відряджені на певний строк (з/до певної дати) або до окремого розпорядження (якщо в/с перебуває на посаді та не виведений в розпорядження).

Якщо в/с відряджений і зарахований в розпорядження, то грошове забезпечення виплачується два місяці, а потім припиняється. В даному випадку в/с потрібно відкликати, приймати кадрове рішення, шукати йому місце служби (посаду) тощо.

Будь-які виплати проводяться за місцем штатної служби, тому що:

  • виплати проводяться на підставі штату та за штатною посадою;
  • в/с перебуває на фінансовому обліку в своїй частині;
  • накази на премії, матеріальні допомоги тощо — також видаються за місцем штатної служби (на підставі рапортів).

Після виконання завдань — в/с повертаються до своєї частини або переводяться встановленим порядком.

Як отримати статус Учасника бойових дій

Учасниками бойових дій є особи, які брали участь у виконанні бойових завдань по захисту Батьківщини у складі військових підрозділів, з’єднань, об’єднань всіх видів і родів військ Збройних Сил діючої армії (флоту), у партизанських загонах і підпіллі та інших формуваннях як у воєнний, так і у мирний час (стаття Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»).

‍Право на отримання статусу учасника бойових дій мають не лише військовослужбовці (резервісти, військовозобов’язані) та й інші особи, які входили до складу добровольчого формування територіальної громади, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, які захищали територіальну цілісність України і брали безпосередню участь у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримуванні збройної агресії російської федерації.

‍Що потрібно, щоб отримати статус учасника бойових дій:

  1. Довідка про безпосередню участь особи у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією російської федерації проти України на 1 арк. в 1 прим.
  2. Витяг з бойового донесення на 1 арк. в 1 прим.
  3. Витяг з Журналу бойових дій на 1 арк. в 1 прим.
  4. Витяги з наказів Командувача угруповання об’єднаних сил про прибуття до районів та вибуття з районів здійснення заходів, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією російської федерації проти України.
  5. Копія Посвідчення про відрядження № 35 від 02.03.22 на 2 арк. в 1 прим.
  6. Копії 1,2,3,4,15 сторінок паспорта громадянина України на 3 арк. в 1 прим.
  7. Копія документа, що засвідчує реєстрацію фізичної особи у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків на 1 арк. в 1 прим.
  8. Згода на збір та обробку персональних даних на 1 арк. в 1 прим.
  9. Інформація про осіб, яким видано посвідчення і нагрудні знаки ветеранів війни на 1 арк. в 1 прим.
  10. Дві кольорові фотокартки розміром 3×4 см на матовому папері.

Захисникам, які в результаті виконання бойових розпоряджень та наказів отримали поранення (контузії, каліцтва), що унеможливило подальше виконання ними відповідних завдань, статус учасника бойових дій надається незалежно від кількості днів залучення їх до виконання відповідних завдань.

Що робити, якщо командир військової частини не подав документи до відомчої комісії про надання статусу УБД?

В разі неподання командиром в/ч документів, особа може самостійно звернутися до відповідної комісії. Всі необхідні документи надсилаються рекомендованим листом з повідомленням або необхідно особисто зареєструвати звернення у відповідній комісії.

‍Якщо ж, у особи відсутні документи для підтвердження статусу учасника УБД, то йому необхідно звернутись із рапортом до командира військової частини. В рапорті необхідно зазначити, що з метою отримання статусу учасника бойових дій, особа просить надати необхідні документи.

  • ‍(044) 271-36-58 — «Гаряча лінія» Міноборони щодо координації та установлення статусу учасника бойових дій

Редакція «20 хвилин» буде продовжувати рубрику з питаннями і відповідями про тероборону. І в наступні публікації розкажемо, які виплати передбачені законодавством у разі поранення військовослужбовця, захоплення в полон, загибелі

 

Читайте також:

Військовослужбовці Сил територіальної оборони: які права та гарантії соціального захисту вони мають

Подорож з дитиною під час війни. Розповідаємо головне про перетин українського кордону

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Ваня

    А може обмінятися з депутатами заробітньою платою!!!???
  • Mariia

    Депутати мають получити 0000і..сидять в теплі , на державному забезпеченні.. та Ще й крадуть мілліарди в  ЗСУ..
  • Oksanа

    Дармоїди із Верховної нічорта не роблять і сотнями тисяч отримуюють тільки офіційно!а ще скільки неофіційно...🤬 цікаво, які їхні "бойові заслуги"??
  • Oksanа

    Скільки жаху бачать і переживають ті люди на передовій, то цього мало!

keyboard_arrow_up