Скільки заплатять за поранення військового, захоплення в полон, загибель? Відповідаємо на питання

Скільки заплатять за поранення військового, захоплення в полон, загибель? Відповідаємо на питання
  • Поранення може призвести до часткової втрати працездатності, а може скалічити бійця назавжди. Від наслідків залежить розмір і обсяг державних гарантій. 
  • А що каже законодавство про виплати військовому, що потрапив у полон? Яка є допомога родині, коли він загинув у бою або помер в лікарні? 
  • На які виплати може розраховувати військовослужбовець чи його рідні та що ще треба їм знати про законодавство, розповідаємо. 

 

Продовжуємо розповідати про те, які гарантії дає держава тероборонівцям. У першому матеріалі з рубрики про соцзахист добровольців дали кілька популярних питань і відповідей. Також докладно розказали про виплати в ТрО.

Сьогодні дізнаєтеся, які виплати передбачені законодавством у разі поранення військовослужбовця, захоплення в полон, загибелі. Інформацію даємо зі спеціалізованого сайту Територіальної оборони України. Тут можна знайти відповіді на популярні питання про добровольців та ще чимало корисних матеріалів.  

Спершу нагадаємо: гарантії, які дає держава тероборонівцям, визначаються Законом України про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей. Тому все, що прочитаєте нижче, стосується і мобілізованих, і тих, що пішли служити добровільно. 

Відео дня

А почнемо з того, що виплати одноразової грошової допомоги залежать від наслідків отриманого поранення (контузії, травми або каліцтва).

Поранення призвело до часткової втрати працездатності

Якщо особа частково втратила працездатність без встановлення інвалідності, то розмір одноразової грошової допомоги залежить від ступеня втрати працездатності. Його встановлює медико-соціальна експертна комісія.

Виплата визначається у відсотках від:

  • 70-кратного прожиткового мінімуму (187 880 грн): військовослужбовцю, який зазнав поранення (контузію, травму або каліцтво), захворювання під час виконання ним обов’язків військової служби, а також особі, звільненій з військової служби, яка частково втратила працездатність внаслідок зазначених причин, але не пізніше ніж через три місяці після звільнення її з військової служби;
  • 50-кратного прожиткового мінімуму (134 500 грн): військовослужбовцю строкової військової служби, а також особі, звільненій із строкової військової служби, яка частково втратила працездатність внаслідок зазначених причин, пов’язаних з проходженням військової служби, але не пізніше ніж через три місяці після звільнення її зі строкової військової служби;
  • 50-кратного прожиткового мінімуму (134 500 грн): військовозобов’язаному або резервісту, якого призвано на навчальні (або перевірочні) та спеціальні збори чи для проходження служби у військовому резерві, який зазнав поранення (контузію, травму або каліцтво), захворювання під час виконання обов’язків військової служби або служби у військовому резерві, що призвело до часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності в період проходження зборів чи служби у військовому резерві або не пізніше ніж через три місяці після закінчення таких зборів чи виконання резервістом обов’язків служби у військовому резерві.

У разі інвалідності

Якщо інвалідність військовослужбовця (крім строкової служби) настала внаслідок поранення (контузії, травми або каліцтва) або захворювання, яке він дістав під час виконання обов’язків військової служби (чи встановлення інвалідності особі після її звільнення з військової служби внаслідок зазначених причин), допомогу виплачують у розмірі:

  • 400-кратного прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб на 1 січня календарного року, в якому вперше встановлено інвалідність, — у разі встановлення інвалідності I групи (1 073 600 грн);
  • 300-кратного прожиткового мінімуму — II групи (805 200 грн);
  • 250-кратного прожиткового мінімуму — III групи (671 000 грн).

Виплата військовослужбовцю (крім строкової служби), інвалідність якого настала в період проходження військової служби або внаслідок захворювання, або встановлення особі, звільненій з військової служби, інвалідності не пізніше ніж через три місяці після звільнення її з військової служби чи після закінчення тримісячного строку, але внаслідок захворювання або нещасного випадку, що мали місце в період проходження зазначеної служби, нараховується у розмірі:

  • 120-кратного прожиткового мінімуму — I групи (322 080 грн);
  • 90-кратного прожиткового мінімуму — II групи (241 560 грн);
  • 70-кратного прожиткового мінімуму — III групи (187 880 грн).

Якщо йдеться про військовослужбовця строкової служби, військовозобов’язаного або резервіста, якого призвано на навчальні (або перевірочні) та спеціальні збори чи для проходження служби у військовому резерві, то для цих категорій осіб, інвалідність яких настала внаслідок поранення (контузії, травми або каліцтва), заподіяного їм під час виконання обов’язків військової служби або служби у військовому резерві, або не пізніше ніж через три місяці після звільнення зі служби, закінчення зборів, проходження служби у військовому резерві, але внаслідок захворювання або нещасного випадку, що мали місце в період строкової військової служби, проходження таких зборів, служби у військовому резерві, грошова допомога виплачується у таких розмірах:

  • 322 080 грн — для І групи інвалідності;
  • 241 560 грн — для ІІ групи інвалідності;
  • 187 880 грн — для ІІІ групи інвалідності.

Виплати під час лікування

Постановою КМУ №168 від 28.02.2022 року передбачено виплату додаткової щомісячної винагороди в розмірі 100 000 грн для військовослужбовців, які у зв’язку з пораненням, пов’язаним із захистом Батьківщини, перебувають на стаціонарному лікуванні в закладах охорони здоров’я (у тому числі закордонних), або перебувають у відпустці для лікування після тяжкого поранення за висновком (постановою) військово-лікарської (лікарсько-експертної) комісії.

Якщо військовослужбовець у полоні

Пунктом шостим статті 9 Закону «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців» передбачено, що за військовослужбовцями, захопленими в полон, зберігається грошове забезпечення. Таке грошове забезпечення можуть отримати члени їх сімей до дня звільнення військовослужбовців.

Порядок виплати грошового забезпечення сім’ям військовослужбовців, захоплених у полон закріплений Постановою КМУ №884 від 30.11.2016 року.

Крім того, Постановою КМУ №168 від 28.02.2022 року «Питання деяких виплат військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу, поліцейським та їх сім’ям під час дії воєнного стану» передбачено виплату додаткової винагороди в розмірі 100 000 грн для військовослужбовців, захоплених у полон (крім тих, що здалися добровільно).

Якщо боєць загинув на фронті 

Що сім’ї або родичам виплачує військова частина, до якої був прикріплений боєць:

  • місячне грошове забезпечення (за весь місяць, незалежно від дня місяця, коли саме помер військовослужбовець);
  • одноразову грошову допомогу у розмірі 100 тисяч грн;

Також можуть виплатити грошову допомогу на поховання військовослужбовця.

Що виплачує Територіальний центр комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП):

  • 15 мільйонів грн після звернення родичів загиблого. Для цього в ТЦК та СП є окрема людина (соцпрацівник), яка приймає документи.

На одноразову грошову допомогу у розмірі 750 прожиткових мінімумів для працездатних осіб (станом на 1 січня 2023 р. ця сума складає 2,013 млн грн) може розраховувати сім’я, якщо військовослужбовець загинув:

  • перебуваючи на службі, але не знаходився у той момент в зоні бойових дій;
  • від хвороби, отриманої під час несення військової служби;
  • протягом року після звільнення з лав Сил ТрО, якщо смерть настала внаслідок поранення/контузії/каліцтва/захворювання пов’язаних з виконанням обов’язків військової служби.

Стосовно грошей на особистій банківській картці полеглого бійця — рішення про передачу цих коштів вирішує виключно суд.

 

Читайте також:

Військовослужбовці Сил територіальної оборони: які права та гарантії соціального захисту вони мають

Скільки платять добровольцям, що пішли в ТрО, та як отримати учасника бойових дій? Питання і відповідь

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (7)
  • Артурик Магакян

    З кожним разом статті ще «кращі» за попередні (Ні)!
    Браво редакції🦾
  • Новини Вінниці на 20хвилин

    Завжди свіжа та перевірена інформація на нашому Телеграм-каналі 👉 https://t.me/+i-ok5yoWHO0xNTQ6

  • Надія Поплавська

    Вже понад 4 місяці від загибелі чоловіка, чекаю документи від військової части про загибель, бо без цих документів неможу навіть дитині пенсію оформити. А за гарантією від держави то взагалі треш.
  • Василий и Светлана Рулько

    В нас у сусідки син був добровольцем і воював на передньому плані. зазнав поранень і втратив зір майже повністю. А тепер вони не можуть довести- де він воював. Ніби то він сам собі те зробив. Хоча лікувався не в одному госпіталі і навіть країні. Чому до наших захисників таке скотське відношення і одразу роблять так, ніби то його ніде не було? Про всі ті закони- ніхто з військових того не отримає, бо якщо вони добровольці- то їх ніби й немає ніде. А якщо призвані чи на контракті, то зроблять вищі офіцери так, аби не знайти кінців- де і коли, і хто побратим та все те може підтвердити.  До хлопців порада; надсилати рідним номера побратимів та робити фото з ними. Так хоч щось знайти буде можливо....

    AK reply Василий и Светлана Рулько

    А краще відео, бо автентичність фото важко довести.

keyboard_arrow_up