Військовослужбовці Сил територіальної оборони: які права та гарантії соціального захисту вони мають

Військовослужбовці Сил територіальної оборони: які права та гарантії соціального захисту вони мають
  • У багатьох виникає питання: який статус та які гарантії мають військовослужбовці, що приєднуються до лав тероборони? Оскільки Сили ТрО є частиною Збройних Сил України — це не тільки сучасна підготовка, а й грошове забезпечення та соціальний захист в тому ж обсязі, з тими самими правами і гарантіями, що і у решти військовослужбовців ЗСУ.

Гарантії, які дає держава тероборонівцям, визначаються Законом України про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей. Про це читаємо на спеціалізованому сайті Територіальної оборони України. Тут можна знайти відповіді на популярні питання про добровольців. Цьому матеріалі даємо кілька з таких. Далі будемо продовжувати рубрику з питаннями і відповідями про тероборону. 

Хто може бути членом добровольчого формування територіальної громади?

Долучитись до ДФТГ можуть особи, що досягли 18-річного віку та які не мають медичних протипоказань для проходження військової служби та підготовки.

Відео дня

Кому підпорядковуються добровольчі формування територіальних громад?

Діяльність добровольчих формувань територіальних громад здійснюється під безпосереднім керівництвом і контролем командира військової частини Сил територіальної оборони Збройних Сил України за територіальним принципом.

На період дії воєнного стану всі добровольчі формування територіальних громад переходять в оперативне підпорядкування командирів відповідних військових частин Сил територіальної оборони Збройних Сил України.

Прийняття Закону «Про внесення змін до Закону України «Про основи національного спротиву» щодо надання можливості територіальній обороні виконувати завдання в районах ведення воєнних дій» дозволило залучати Сили територіальної оборони до виконання завдань у зоні бойових дій та підпорядкувати їх командирам військових частин ЗСУ. ДФТГ (добровольчі формування територіальних громад) також можуть бути залучені до участі у бойових діях для забезпечення національної безпеки.

В чому різниця між Силами територіальної оборони та добровольчими формуваннями територіальних громад?

  • Сили ТрО формуються в кожному місті з чисельністю населення 900 тисяч мешканців та більше, а також у районах. ДФТГ створюються Командуванням Сил ТрО ЗСУ з урахуванням місцевих можливостей. Існують відмінності й у правовому статусі членів цих формувань.
  • У Силах тероборони служать військовослужбовці за контрактом або за призовом. У складі ДФТГ лише добровольці, які не мають статусу військовослужбовця.
  • Граничний вік військовослужбовців складає 60 років, але за бажанням у Силах ТрО можна продовжити службу після досягнення цього віку. Для вступу до ДФТГ граничного віку не встановлено.
  • На тих, хто вступив до лав ДФТГ поширюється обов’язок проходження військової служби за призовом під час мобілізації. Тобто, члени ДФТГ вважаються цивільними особами. Члени Сил Територіальної оборони ЗСУ мають статус військовослужбовця, адже проходять службу за призовом або контрактом.
  • Військові, що підписали контракт з Силами ТрО, не можуть розірвати його під час воєнного стану. Можливо отримати звільнення за сімейними обставинами, станом здоров’я тощо. Член ДФТГ може розірвати контракт у будь-який момент, написавши заяву, навіть під час війни.
  • Члени ДФТГ, які не є військовослужбовцями, але виконують завдання під керівництвом ТрО ЗСУ, отримують соціальний і правовий захист військовослужбовців.

Про соціальний та правовий захист учасників

Під час виконання завдань на членів Сил ТрО та ДФТГ поширюються всі гарантії військовослужбовців (згідно з другою частиною статті 24 «Про основи національного спротиву», пунктом четвертим першої частини статті 3 ЗУ «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей»). Зокрема, військовослужбовці та члени ДФТГ (останні - лише за умови участі у війні) мають право на

  1. Грошове забезпечення. Згідно зі статтею 9 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», держава гарантує військовослужбовцям грошове забезпечення. Під час виконання завдань бійці ДФТГ також отримують грошове забезпечення.
  2. Одноразова грошова допомога. Постановою КМУ №605 членам ДФТГ та членам їх сімей надається право на одноразову грошову допомогу у разі отримання ними інвалідності, одержаної під час участі в бойових діях.
  3. Пенсійне забезпечення. Військовослужбовці можуть розраховувати на призначення пенсії за віком: чоловіки — при досягненні 55 років, жінки — 50 років. Для цього необхідно мати мінімальний страховий стаж 25 років у чоловіків та не менше 20 років у жінок. У даному випадку вислуга років військовослужбовців прирівнюється до страхового стажу.
  4. Збереження місця та заробітку на цивільній роботі. На час виконання бойових завдань, пов’язаних з національною безпекою, члени ДФТГ отримують соціальний захист військовослужбовців.

Мобілізовані бійці, або такі, що уклали контракт з Силами ТрО, мають той самий правовий та соціальний захист, що й військовослужбовці інших сил ЗСУ. Добровольці ДФТГ мають такий захист лише на період участі у бойових діях.

Докладніше про виплати військовим добровольцям розкажемо у наступній публікації, тому слідкуйте за нашою стрічкою новин.


Читайте також:

Якщо потрібна допомога адвоката, то де знайти безплатного? Адреси і телефони юристів

Треба щось завірити чи задокументувати? Повний список вінницьких нотаріусів з контактами

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Новини Вінниці на 20хвилин

    Завжди свіжа та перевірена інформація на нашому Телеграм-каналі 👉 https://t.me/+i-ok5yoWHO0xNTQ6

keyboard_arrow_up