Перший «фотоапарат» був… кімнатою

Перший «фотоапарат» був… кімнатою
Чи знаєте ви, що негатив з’явився пізніше, ніж винайшли прообраз сучасного фотоапарату, перший фотопапір був з асфальту, точніше на мідну або скляну пластину наносився асфальтовий лак, а найперші пристрої для фотографування з’явилися в Древній Греції.

Правда, назвати їх фотоапаратами можна  тільки з натяжкою, хоча слово “камера” ми досі використовуємо, не задумуючись про те, що з латинської це ніщо інше як кімната, яка і була найпершим прообразом фотоапарату.

За деякими даними, сьогодні кількість тільки цифрових роздрукованих фотографій у світі перевищує 65 мільярдів, тобто вдесятеро перевищує чисельність населення Землі. Це при тому, що друкується на папері тільки два фото з десяти.

Фото стало неодмінним атрибутом сучасності, а самі фотокамери уже давно перестали бути навіть окремим предметом: ними обладнані телефони, ноутбуки, планшети. Звісно, це не завжди гарантує бажану якість, але виручає, коли під руками немає чогось кращого.

Відео дня
dir="ltr"> Як би там не було, про такий «асортимент» наші предки могли тільки мріяти. І от чого б у них точно не вийшло – носити з собою перші прообрази фотоапаратів.

Справа в тому, що першим схожим (принаймні за своїм принципом роботи) на фотоапарат пристроєм, був апарат-обскура. Про цей винахід, було відомо ще в третьому столітті до нашої ери в Древній Греції. Апарат являв собою темну кімнату. Схоже, з того часу і пішла назва «фотокамера», яка походить від латинської  camera, тобто «кімната». Математик Евклід запропонував зробити на стінці отвір і за допомогою додаткових інструментів проектувати зображення  на протилежну стіну. Правда, зображення таким чином виходило перевернутим.

І лише майже через дві тисячі років – в 1573 році італієць Ігназіо Данті, щоб перевернути зображення, здогадався застосувати дзеркало. А через 30 років Йоганн Кеплер застосував в камері-обскура лінзи і тим самим збільшив зображення.

Але головна проблема залишалася не вирішеною – камера була не дуже зручна і великих розмірів. Проте так тривало недовго. Уже в 1665 році англійський фізик та хімік Роберт Бойль сконструював першу камеру-обскуру маленького розміру.

Та, незважаючи на це, до тріумфальної «ходи» фотографії світом було далеко. Вчені довго не могли зрозуміти, як вирішити проблему того, що зображення зникало при потраплянні на світло. Рішення запропонував швейцарський хімік Карл Шеєле. В 1770 році  він довів, що зображення, отримане за допомогою хлориду срібла і оброблене аміаком, не стирається. І тільки після цього знімки почали проявляти на папері. Та це буде пізніше.

З 1800 років розвиток фотоапарата набрав обертів. Але тільки в 1812 році Жозеф Нісефор Ньепс винайшов камеру-обскуру з лінзою і розсувною трубкою. Цей винахід і став першим схожим на сучасний фотоапарат приладом. Розвиток фотоапарата, як приладу, йшов дуже успішно, але проблема полягала в тому, щоб зображення зафіксувати на якому-небудь матеріалі на довгий час.

У 1820 році Ньєпс застосував для фіксації зображення скло і асфальтовий лак. Потім він використовував цинкову пластину з асфальтним лаком і, через кілька років, він зумів зробити знімок, зображення на якому не зникло одразу. На фото був знятий звичайний вигляд з вікна винахідника.

Це при тому, що негатив був винайдений тільки через 10 років після цього – в 1835 році.  Після цього і почався активний процес фотографування, при якому використовувалися пластини, а незабаром і плівки. У 1889 році Джорджом Істманом була запатентована рулонна фотоплівка і камера, яка могла швидко фотографувати. Він назвав свій винахід «Кодак». Кольорова фотографія з'явилася в 1935 році, а в 1963 році викликав сенсацію фотоапарат «Поляроїд». З 1970 року фотоапарати удосконалюються за допомогою електроніки, і в 1988 році компанія «Fujifilm» випускає першу цифрову фотокамеру.

 

1826 рік - перша фотографія, яка не зникала одразу після проявлення.

Першою людиною, яка зуміла зробити «фотографічний» знімок постійним, тобто закріпити зображення, був француз Жозеф Ньєпс. Найпершим в історії фотографії вважається знімок «Вид з вікна», датований 1826 роком.

 

1861 рік - зроблена перша кольорова фотографія була англійським фізиком Джеймсом Максвеллом.

 

1865 рік  - Т. Стептон винаходить дзеркальний об'єктив, а сама фотокамера набуває знайомого нам зовнішнього вигляду. Така фотокамера вже давала можливість робити фотознімки досить високої якості.

1889 рік – створення фотоплівки фірмою Кodak

 

1904 рік - брати Люм'єр роблять відкриття, яке стало революційною подією у фотографії. Вони запропонували використовувати спеціальні пластини, які давали можливість створювати кольорові фотографії.

1925 рік - масове виробництво фотоапаратів почалося. Перші серійні фотоапарати випускалися під  маркою Leica. Ця фотокамера, в якій використовувалася плівка шириною 35 мм, тривалий час займала лідируюче становище у виробництві фотоапаратів.

 

1963 рік - компанія Polaroid створює фотоапарат, який робив фотографії миттєво.

 

1980 роки - починається випуск цифрових відеокамер, які сьогодні знайомі і звичні кожному з нас.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
14:09 П'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП на Келецькій photo_camera 13:17 Знаний футболіст підтримав Ромчика, який дивом вижив після обстрілу по Вінниці photo_camera 12:42 Чи можна отримати відстрочку від мобілізації, якщо близький родич загинув чи зник безвісти? 11:42 За розстріл поліцейських розшукують військових батька та сина. Відео з нагрудної камери копа play_circle_filled Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 10:58 На фронті відбулося більше ста зіткнень: Генштаб розповів, де вчора було «гаряче» 09:30 Шукають двох чоловіків на темно-зеленій Suzuki, які вночі розстріляли поліцейських на Вінниччині play_circle_filled photo_camera 09:16 Ціною свого життя врятував пораненого побратима. Вінниця прощається з Олександром Яремчуком 08:24 Сьогодні вітаємо Олександра та Гаврила. Історія, заборони та прикмети 20 квітня 21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук play_circle_filled 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up