Вінницькі студенти на російських конкурсах. У скандал потрапили голова РДА і відомий професор

Вінницькі студенти на російських конкурсах. У скандал потрапили голова РДА і відомий професор
  • Син чинного голови Вінницької РДА та кілька інших студентів нашого політеху перемогли в російському IT-конкурсі. Мама хлопця радіє цьому в соцмережах. Але її радість не поділяють вінницькі націоналісти. 
  • Відомий професор вишу відхрещується від своєї участі в підготовці студентів до конкурсу, але у графі «Керівник» значиться його ім’я. 
  • Юрист пояснює, що про участь українців в організованих Росією заходах говорить наше законодавство.

Кілька останніх днів на Фейсбуці дискутують про вінницьких студентів та викладачів вишів, які нещодавно брали участь в організованих Росією конкурсах та фестивалях. 

У першому випадку завідувачка кафедри журналістики ВДПУ пропонувала студентам взяти участь у російському та білоруському конкурсах. Натомість за хороше виконання завдань обіцяла закривати їм предмети автоматом. Після розголосу викладачка звільнилася. 

Детальніше про цю ситуацію ми писали у публікації: «Я вже мовчу, що це корупція». Що кажуть активісти й випускники про скандал у педагогічному

Відео дня

Про другу ситуацію стало відомо з допису лідера вінницького осередку націоналістичної організації «Едельвейс» Романа Костишина. У ньому він пише, що дружина депутата облради та голови Вінницької райдержадміністрації Віталія Урдзіка хизується на Фейсбуці перемогою свого сина на російському фестивалі. 

До публікації Роман додав скріншоти допису Ірини Урдзік. З них стає зрозуміло, що її син навчається у Вінницькому національному технічному університеті, а мова в пості про Міжнародний молодіжний фестиваль інформаційних технологій «IT Архангельск», який вона називає одним з трьох найбільш відомих і важливих в країнах колишніх СРСР. Цього року він проходив дистанційно.

«Конкурс дуже непростий і виграти у ньому було складно. Але у наших діток все вийшло. … Це тільки початок. Пишаюся вами», — написала Ірина. Пізніше вона видалила свій допис. 

Скріншот допису Ірини Урдзік

Кілька десятків людей залишили свої гнівні коментарі під публікацією Романа Костишина: «Зовсім здуріли», «Мабуть, уся родина Урдзік налаштована на переїзд до Архангельська?!» тощо. 

Поза тим, під час обговорень, користувачі звернули увагу й на інший коментар, який залишили під дописом дружини голови РДА. 

Лідія Колисниченко пише: «Гарна перемога! Добре, що в даному випадку немає кордонів між Росією та Україною!» На що Ірина Урдзік відповідає: «Згодна з тобою». 

Скріншот коментарів

Очільник «Едельвейсу» Роман Костишин говорить, що висловлювання про дружбу між Україною та країною-агресором збентежили його найбільше. На його думку, такі дії неприпустимі для сім’ї очільника райдержадміністрації.

— Участь в російських конкурсах неприпустима, адже РФ — це ворог, з яким у нас зараз війна. Такі конкурси лише додають престижу РФ і збільшують вплив їх пропаганди, мовляв, подивіться, ми один народ, конкурси разом проводимо, — говорить Роман.

Зв’язатися з головою Вінницької РДА Віталієм Урдзіком і поговорити про участь його сина в російських фестивалях ми не змогли. Впродовж двох днів у його приймальні нам повідомляли, що він або відсутній, або на нараді. 

Журналіст залишив секретарці номер свого мобільного та пояснив причину необхідності розмови з очільником адміністрації, проте на момент виходу цієї публікації з нами ніхто так і не зв'язався. 

Віталій Урдзік, очільник Вінницької РДА, депутат ОДА

Ми поговорили з авторкою скандального допису і дружиною голови РДА Іриною Урдзік. Жінка говорить, що фестиваль інтелектуальний і ніякої політики в ньому немає. Також Ірина розповіла, що про участь сина в конкурсі дізналася вже після його початку.

— [У Вінницькому національному технічному університеті] сказали, що потрібно подати таку-то роботу, вони (студенти – авт.) її і подали, — говорить Ірина. — Син навіть не сказав мені про конкурс, я сама гуглила результати. Він посів там перше та друге місця. Не бачу в цьому проблеми. 

А у коментарі про дружні стосунки між Україною та Росією, за її словами, насправді йшлося про очікування кінця війни.

— Хочеться, щоб скоріше закінчилася війна і все в Україні було добре, — говорить Ірина. — Мені не важливо, де проходив конкурс, адже це передовсім гордість за свою дитину. Для мене вся ця ситуація обернулася тим, що я знаходжуся в лікарні з високим тиском.

— Ви ж розумієте, що мій чоловік зараз голова РДА. Може усе це (розголос ситуації — авт.) чиєсь замовлення, — припускає Ірина. — Це надскладна ситуація. Через це у нього можуть виникнути проблеми. 

У видаленому дописі Ірини також йшлося, що вінницьких студентів готувала викладачка Оксана Романюк. Однак в телефонній розмові Ірина повідомила, що роботу її сина на фестиваль з ВНТУ надсилали на чолі з куратором Олександром Романюком. 

Останній, до слова, є професором та завідувачем кафедри програмного забезпечення вінницького політеху. Минулого року він став першим українцем, якого нагородили орденом «For merits in science, culture and art» (За заслуги в науці, культурі та мистецтві). 

Ми зателефонували і йому, аби дізнатися, яку участь він приймав у підготовці і чи припустимо, на його думку, вінницьким студентам брати участь в російських конкурсах.

— У конкурсі брали участь студенти першого курсу, яким під час практичних занять я пояснив, як робити роботу. Ось вони її зробили і відправили. Не я був керівником цього процесу. Так що це не до мене, — розповів Олександр Романюк.

Більше професор ВНТУ нічого не прокоментував, посилаючись на зайнятість він поклав слухавку. 

На сайті російського фестивалю протилежна від його слів інформація. Серед 11-ти номінацій, що в них студенти політеху та учениця школи №3 посіли призові місця, у восьми вказаний керівником саме А. Н. Романюк — Олександр Никифорович Романюк.

Скріншот з сайту російського фестивалю

Крім того, наприкінці минулого року сам професор Романюк називав російський фестиваль одним з найкращих на пострадянському просторі. Ось його коментар з сайту «IT Архангельск»:

«Участие в конкурсе позволяет показать свои возможности, сравнить свои работы с работами сверстников, а главное — стимулирует к совершенствованию и использованию новых инновационных технологий. Ваш конкурс очень непростой. Выиграть в нем сложно. Но ученики студии компьютерной графики Винницкого национального технического университета его с нетерпением ждут вне зависимости от результатов. Скажу честно, что Ваш конкурс входит в тройку наиболее известных и важных в СНГ конкурсов веб-дизайна и компьютерной графики».

Олександр Романюк, професор ВНТУ

Юрист Ростислав Небельський пояснює, що закон не забороняє українцям приймати участь в російських конкурсах та фестивалях. Такі питання лежать у площині вибору кожної людини. 

— Конституція гарантує свободу інтелектуальної діяльності, тому така заборона не могла б існувати, попри неприязні міждержавні відносини, — прокоментував юрист. 

 

Читайте також:

У мене коронавірус і немає сімейного лікаря — що робити? Розповідаємо на власному досвіді

У Влада Сорда поліція забрала орден Богдана Хмельницького і склала протокол про штраф

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (40)
  • Олег Козачко

    А тисячі заробітчан,які до цих пір  їздять в Ррсію- це теж " зрадники" на думку ультрапатріотів?
  • Нина Олейник

    Ну и что такого наоборот радоваться надо что в  нашей Виннице есть такие умные ребята.
  • Сергій Романов

    Дякую Олександру Никифоровичу за його вклад в розвиток української ІТ науки, допомогу і розвиток студентів тих  10-15 процентів які можуть стати ітшниками. І щоб від нього найшвидше відчепилися клоуни які не здатні потрапити в оті 10-15 процентів
  • Читач18

    Розумний українець переміг. Молодець.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету 12:06 «Дуже вчасно! Дуже красиво й потужно!» Чим вразив концерт-реконструкція у Вінниці? play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up