На Соборній хочуть замінити колію за 46,8 мільйона гривень

На Соборній хочуть замінити колію за 46,8 мільйона гривень
Точної дати початку робіт ще немає. Але колії на площі Гагаріна і Замостянській міняли з травня до вересня
  • У 2019 році візьмуться за ремонт колії на Соборній.
  • Міняти рейки запланували на двох ділянках — від школи №2 до Театральної і від вулиці Кропивницького до Центрального мосту.
  • Ремонт оцінили у 46 мільйонів 812 тисяч гривень. Коли почнуть роботи та як обмежать рух транспорту?

«Оксамитову» колію на Соборній робили 12 років тому. Тоді нові шляхи поклали на відрізку вулиці від торговельно-економічного інституту до католицького костелу. Зробити все не зуміли, адже не вистачило бюджетних грошей.

У 2019 році чиновники знову взялися за реалізацію цього проекту. Адже Соборна є завантаженою громадським транспортом, рейки зношені, а вібрація від вагонів руйнує історичні будівлі.

Раніше стало відомо, що на проект хочуть витратити 33,7 мільйонів гривень. Нещодавно проект подали на тендер у ProZorro і ціна збільшилася до 46 мільйонів! Що будуть робити та як обмежать рух транспорту?

Відео дня

Демонтаж колій та дороги

Департамент капітального будівництва міської ради, 5 квітня, оголосив тендер у ProZorro на реконструкцію колій на Соборній.

Загальна довжина шляхів, які потрібно замінити — 1,37 кілометра. Це дві ділянки: від школи №2 до Театральної і від вулиці Кропивницького до Центрального мосту.

Загалом, майбутній підрядник має виконати 281 позицію реконструкції. Серед них: демонтаж існуючих трамвайних колій, зняття покриття проїзної частини вулиці в межах необхідних для виконання будівельних робіт, влаштування нових трамвайних колій з дренажем; захист інженерних мереж під новими трамвайними коліями.

Зокрема, підрядник має укладати плити «оксамитової» колії на підготовлену основу, яка має гідроізоляцію та дренаж. А на спуску до Центрального мосту — забезпечити конструкцію бетонними упорами, аби утримати плити від сповзання. Шви між рейками потрібно зварювати.

Роботи оцінили у 46 мільйонів 812 тисяч гривень. Зараз триває період подання пропозицій, а 23 квітня між заявниками проведуть електронний аукціон. Тоді визначать підрядника та ту ціну, за яку компанія погодиться зробити реконструкцію.

Обмеження руху

У документації вказано, що реконструкція колій має бути виконана протягом 2019 року. Але немає чітких строків. Утім, аналогічну заміну колій на площі Гагаріна та на Замостянській починали робити у квітні-травні, а завершували у вересні.

Також вказано, що на час проведення робіт зупиняється рух трамваїв. І обмежується рух автотранспорту на тих ділянках, де «неможливо виконувати роботу при русі транспорту».

Утім, гендиректор «Вінницької транспортної компанії» Михайло Луценко сказав, що питання щодо обмеження руху ще не вирішене.

— Є декілька варіантів схем як налагодити рух трамваїв та іншого транспорту, які ми будемо обговорювати з підрядником робіт. Оскільки ще потрібно узгодити графік та послідовність робіт. Тому про обмеження руху чи налагодження альтернативної схеми говорити ще зарано. Реконструкцію, однозначно, мають виконати у найкоротший термін. Ймовірно, за літній період, коли зменшується пасажиропотік, — сказав Луценко.

По Соборній прокладені 22 з 69 маршрутів громадського транспорту міста! Центральною вулицею проїжджають трамваї (3 маршрути), тролейбуси (6 маршрутів), автобуси (6 маршрутів), маршрутки (7 маршрутів).

Новий шлях робили ще в 2007 році

План оновити колію в центрі міста існує більше ніж десять років. У 2007 році почали будувати «оксамитову» колію, що зменшує шум та вібрацію від вагонів. Взялися за дві ділянки: від вулиці Оводова до торговельно-економічного університету та від Оводова до будівлі «Укртелекому».

Залишок старої колії на інших ділянках Соборної не змогли замінити, бо на це не виділили коштів з бюджету. При будівництві нових ліній на Соборній біля тротуару монтували реверсну колію, а сама вулиця була повністю перекрита для іншого транспорту.

Перекривали дорогу для транспорту і під час реконструкції площі Гагаріна: тоді трамвай №4 їздив реверсною колією.

У 2017 році мерія замовила проект реконструкції Соборної. Але того року вулицю не захотіли робити, бо був закритий на ремонт Київський міст. Проект відклали. Але після завершення реконструкції мосту, мерія повернулася до наміру оновити колію на головній вулиці.

Читайте також:

Фото: «20хвилин», ілюстрації до книги «Вінницький трамвай. 100 років»

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (57)
  • Denis Kubinets

    МГАГАГАГА)))) пойдёт
  • Геннадий Кузьминец

    Зробіть на Соборній дорогу. Дворкісова бружчатка - позор міста!
  • Andrii Gukal

    , СДЕЛАЙТЕ ДОРОГИ!!!!
  • Наталья

    Достатньо прокласти дроти по Хмельницькому шосе і збільшити інветарний парк тролейбусів - в трамваї Вінниці будуть не потрібні. Ну дуууже вже дорого їх утримувати.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up