Площу Гагаріна відремонтують до вересня. “Мавзолею” це не стосується

Площу Гагаріна відремонтують до вересня. “Мавзолею” це не стосується

Капітальний ремонт площі Гагаріна, що почався 28 травня, має закінчитися вже 1 вересня. Містом ходять чутки, що реконструкцію задумали, щоб запустити підземний торговий центр, збудований ще в 2013 році. Але керівництво транспортної компанії, що є підрядником ремонту площі, їх спростовує.

 

Технічний директор Вінницької транспортної компанії Михайло Луценко вказав на причини, за якими ремонт площі потрібний:

- Пам’ятаєте, там завжди вибоїни були? А під час дощу її часто затоплювало.Треба багато комунікацій налагодити, підняти рівень, встановити нову систему дренажу.

- А чи буде ця система відкачувати грунтові води з підземного паркінгу, що біля Універмагу? - питає журналіст.

Відео дня

- Нову систему дренажу ми налагоджуємо тільки для обслуговування площі Гагаріна. І ви як громадянин та мешканець цього міста повинні бути зацікавлені в тому, щоб ремонт був якісним та на роки.

Нові колії та дренажна система

У міськраді розповіли, що буде в рамках реконструкції площі.

- Замінять близько 1100 метрів колії, під ними будуть сучасні плити європейського зразка. Міжколійний простір викладемо плиткою. Відремонтуємо дорогу за новітніми технологіями, щоб було на роки. Зробимо гарну щебеневу подушку як для трамвайних колій, так і на дорозі. Саму дорогу покриємо асфальтом, - розповідає детально про роботи перший заступник мера Ігор Корольчук. - У різних частинах площі буде піднятий її рівень. Біля магазину і кав'ярні облаштуємо невеличку підпірну стіну, бо там тротуар не можливо підняти. Тут постійно стояла людина, яка переводила трамвайні стрілки. Наразі уже замінено сім стрілкових переводів. Трішки змінено буде місця для поворотів трамваїв, вони будуть більш плавні. Також дещо зміняться і місця зливо-приймальних колодязів.

А ще - піднімуть проїжджу частину на сорок сантиметрів. Бо як казали в мерії, “швейцарським трамваям” трохи некомфортно, бо вони важчі, ніж чеські.

Previous Next

Навіщо такі ремонти?

На думку міської влади - реконструкція потрібна. В заявці у Державний фонд регіонального розвитку чиновники вказують, що “через незадовільний стан дорожнього покриття рух транспорту уповільнюється, а пасажири перебувають в потенційній небезпеці”, а колії “не відповідають нормативним вимогам щодо безпеки руху електро- та автотранспорту”. Тоді як щоденний пасажиропотік через площу Гагаріна орієнтовно становить від 13 до 15 тисяч осіб.

Вартість проекту - 34, 5 мільйони

У міськраді неодноразово заявляли, що проект втілять разом з Державним фондом регіонального розвитку. Ще у лютому 2016 року, міський голова Сергій Моргунов казав, що з Фонду дадуть 80-90% від суми, тоді як з бюджету - меншу частину.

Так і вийшло: 26 мільйонів отримали від держави, а 8,5 мільйонів гривень - з міського бюджету.

А якщо детально:

В рамках цього замінять 7,4 тисячі квадратних метрів дороги (авт - розміри футбольного поля - 7,1 тисяч квадратних метрів за рекомендацією FIFA) та 950 метрів колії.

До речі, ці бетонні кільця, що стоять біля універмагу - це частина дренажної системи

- Сюди буде стікати вся вода з площі та буде виходити в міський колектор, - пояснює начальник відділу капітального будівництва Вінницької транспортної компанії Ігор Івасюк.

Чи несе збитки транспортна компанія?

Технічний директор підприємства Михайло Луценко відповів, що транспортна компанія збитків майже не несе.

- Там де немає трамвая, ми ставимо тролейбуси, маршрутки, автобуси, - каже Луценко. - Ні, зрозуміло, що трохи “просідаємо” в доходах, але реконструкція площі Гагаріна одним махом - від цього всі виграють. Влітку пасажиропотік, зазвичай, зменшується - немає стількох студентів, люди у відпустках.

Реконструкція площі потрібна. І можливо ще й підземний паркінг відкриють

Ганна Проніна (69), завідуюча денним відділенням кафедри будівництва та експлуатації міського шляхового сполучення Вінницького будівельного коледжу

- Так, ремонт площі Гагаріна потрібний. Коли проїжджаю поряд, то бачу як вони все розкопали, щоб влаштувати нову дренажну систему. Це буде добре, бо під час дощу на цій ділянці збирається дощова вода, що навіть трамвай не може проїхати. Ще думаю, що ця система буде обслуговувати підземний паркінг, який збудували, але так і не відкрили (авт. - директор Вінницької транспортної компанії Микола Форманюк у розмові з журналістом заперечив, що дренажна система буде “зливати” ще й грунтові води).  Колії також треба міняти, бо комунальники піднімають рівень площі на сорок сантиметрів. Трамвай не зможе ходити по рейкам, які знаходяться під землею майже на пів метра.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (18)
  • Игорь

    А коли відремонтують та відновлять рух по вул Тарногродського, хто підкаже?
  • Анонім

    В центральний розритий камеру-колектор іде труба з гранітного гроба, яку будуть міняти коріш за все, роблять грунтовий дренаж який на фото і прибряхують в очі, що це не стосуєтьсягранітного гроба. Цинічно.
  • Анонім

    Короче, 13 мільйонів  на дощову каналізацію. Здуріти можна, скільки там відкатів, закладено. А чого не всі 20 мільйонів на дощову каналізацію, так по 200 тисяч на дощоприймач?
  • Анонім

    А почему не сделать сразу дренаж для мавзолея??? Или в следующем году опять раскопают...

    Анонім reply Анонім

    Цим і займаються, прийди туди глянь. Правда, мавзолей собі його зробив ще до цього, видно, малоефективни вийшов.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
15:45 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera Від читача 15:02 Skills4Recovery та JA Ukraine провели ярмарок молодіжного підприємництва Junior EXPO-2024 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни 11:50 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 11:43 До 400 тисяч гривень готові дати ветеранам на бізнес у Вінниці. Триває конкурс 11:17 Знищили усі 13 ворожих ударних дронів. Цієї ночі на Вінниччині працювала ППО 10:36 Сталося аварійне відключення води на 16-ти вулицях та в одному мікрорайоні. Адреси 10:07 У Вінниці знеструмили шість вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 09:20 ДІЛА — лабораторна діагностика в ім’я здоров’я кожної людини (Новини компаній) 09:11 Вінниця проводжає на вічний спочинок військового Сергія Плаксюка 08:26 Сьогодні вітаємо Івана та Віктора. Історія, заборони та прикмети 18 квітня 21:01 Все цвіте та буяє: світлини заквітчаного Подільського зоопарку photo_camera 20:14 Вінничан запрошують на два майстер-класи до Великодня 19:51 Дорожня розмітка за 4 мільйони зійшла разом зі снігом. За скільки намалюють нову? play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up