Математики, фізики, інформатики – не упустіть свій шанс! Новий ліцей - для вас

Математики, фізики, інформатики – не упустіть свій шанс! Новий ліцей - для вас
Віталій Козаченко:"День, час і навіть години для складання тестів учні визначають самостійно"
  • Новий навчальний заклад – Подільський науково-технічний ліцей для обдарованої молоді створено у Вінниці
  • Тут поглиблено вивчатимуть точні науки
  • Навчання безкоштовне, як і проживання, і харчування.  Навіть спілкування буде незвичним.
  • Як стати ліцеїстом? Про це та інші особливості розповів директор Віталій Козаченко  

Ліцей фінансуватимуть з обласного бюджету. Новий заклад має ліквідувати прогалину у вивченні точних наук. У районах області нема жодного класу з поглибленим вивченням математики. Зате є обдаровані учні. На жаль, вони не мають можливостей розкрити свої  здібності. Учнів вінницьких шкіл також прийматимуть. Ліцеїстами можуть стати учні 8, 9, 10 класів. Чим ще, крім математики, фізики й інформатики, житиме заклад? Зрештою, де проживатимуть іногородні?  Де знаходиться заклад? Нарешті, що таке «Фах» і чому його радить вступникам директор?

Де знаходиться заклад?

-Подільський ліцей, так скорочено називаємо свій заклад,  знаходиться на базі національного технічного університету, - розповідає директор Віталій Козаченко. – Це дуже позитивний момент. Будемо орендувати четвертий поверх факультету електроенергетики та електромеханіки. На поверсі є 13 навчальних аудиторій. У них обладнаємо кабінети фізики, хімії, математики, англійської мови, захисту Вітчизни та два кабінети інформатики. Зробимо їх зразкового рівня, надалі продовжимо розширювати технічну базу.

-На початковому етапі плануємо створити вісім навчальних класів, - продовжує співрозмовник. – У них поглиблено вивчатимуть три дисципліни – математику, фізику, інформатику.  У більшій мірі математику та інформатику.  В цьому році буде менше фізики. Але через рік-два поглибимо її вивчення, так само, як і додамо в програму поглиблене вивчення економіки і хімії. Заклад розраховано на навчання 500 учнів. На таку кількість маємо ліцензію Міносвіти і науки. За нашими прогнозами, у перший рік ліцеїстами стануть приблизно 120-150 юнаків і дівчат. У наступному році їх число може подвоїтися. Надалі збільшиться до тієї кількості, що визначена ліцензією.

Відео дня

Ліцей передбачає інтернатний тип навчання. Для учнів проживання і харчування буде безкоштовним. Проживатимуть в гуртожитку, для цього нам передають в оренду один поверх. Поки що одна окрема секція для учнів восьмого класу виділена на першому поверсі, поруч з вахтером.

Вступ без рейтингової оцінки 

-Зарахування на навчання відбуватиметься після проходження тестування, - каже Віталій Козаченко. – Одразу уточню: рейтингової оцінки не буде. Застосовуємо інший принцип: «склав – не склав». Тести з української мови, математики, а також  на вибір –з фізики або інформатики. Стосовно двох останніх предметів ще тривають дискусії. Перевірку знань учні проходитимуть в один день. Наприклад, тест з української мови розрахований на 15 хвилин.  З математики – на 45 хвилин. Якщо не виявиться достатнього рівня з математики, не доцільно таким вчитися. Відбуватиметься тестування у серпні.

Створили максимальні зручності для вступників. Дату і час складання тестів визначатимуть вони самі, чи їхні батьки. Коли їм зручно, тоді й приїжджатимуть до ліцею.  

Мобілки під час тестів не відбиратимуть

-Якщо обмежити дитину у будь-яких речах, вона одразу виходить із зони комфорту, - наголошує Віталій Козаченко. - Я беру участь у ЗНО з 2007 року. Знаю, як хвилюються 17-річні юнаки і дівчата. А тут діти ще молодші.  Маємо підтримати їх– приємним словом, посмішкою. У кожної дитини є її найкращий друг – мобільний телефон. Його не відбиратимемо, як це робиться під час ЗНО.  Якщо учень захоче, може скористатися. Не станемо заперечувати. Хочеш віднести себе до інтелектуально обдарованих людей, скористайся власними знаннями. Ні – користуйся підказками з телефону. Навіть якщо він просто лежатиме поруч на парті, значить, дитина спокійна, бо друг разом з нею. Та ще й вчитель сказав: якщо потрібно, можете скористатися. Але спробуйте це зробити без допомоги такого друга. Своєрідна перевірка на порядність.

Для вчителів теж буде конкурс

- Ядро педагогічного колективу уже сформовано, - зазначає директор ліцею. - До нього увійшли знані в місті педагоги. Ліцейний компонент – 8.9,10, 11 класи проводитимуть вчителі-методисти,  кращі вчителі шкіл міста. Це буде їхнє основне місце роботи. Повірте, є багато бажаючих працювати у новому навчальному закладі. Не всім можемо гарантувати роботу насамперед через невелику кількість учнів. Прийматимемо на конкурсній основі. Чимало роботи чекає на соціального педагога, психолога. Воно й не дивно. Раніше ліцеїсти проживали у сім’ях. Мали підтримку батьків, рідних. Тепер потрібно самостійно організовуватися у всьому. Та ще й ускладнюється опанування навчальних предметів. Якщо у звичайних школах, де вони раніше навчалися, у кращих варіантах, мають 6-8 годин математики на тиждень, то в ліцеї буде дев’ять годин і 2,5 години факультативу. Те само з інформатикою. Її вивчатимуть до 12 годин на тиждень. Це не означає, що весь цей час діти сидітимуть за компютерами.  Наприклад, у восьмому класі передбачено певний курс графічних завдань -малювати, створювати образи з допомогою техніки. Суть інформатики  у розв’язанні значної кількості завдань.  Навчання у позаурочний час у формі факультативів, інтегрованих, чи диференційованих курсів передбачено програмою ліцею. Маємо домовленості з ректором одного з кращих національних технічних університетів країни Володимиром Грабком та науковцями про наміри залучення до наукової діяльності учнів у позаурочний час на базі наукових лабораторій. У такий спосіб учні долучатимуться до наукової роботи, наукових досліджень, причому, на солідній базі.

"Пане директоре", "Пане вчителю"  - таке звертання пропонують в ліцеї

-Особливість  нашого закладу не тільки у поглибленому вивченні технічних дисциплін, - продовжує Віталій Козаченко. - Ліцей це територія державної української мови, на якій відбуватимуться заняття і спілкування. Крім того, спробуємо відродити невиправдано забуте традиційне українське звертання на кшталт: «Пане Володимире», «Пане директоре». «Пане вчителю». Відповідно і вчителі так само звертатимуться до учнів. Така форма співпадає з баченням учителів-ентузіастів, адміністрації. На нашу думку, нині це одна з найбільш коректних форм звертання, а також спосіб, що виказує повагу один до одного

Чи не будуть ображатися вчителі старшого віку, коли учні називатимуть їх тільки по імені? Найстарший з-поміж них директор, якому 53 роки. Мене нітрохи не хвилює, що восьмикласники, чи учні інших класів, говоритимуть «Пане Віталію». Якщо директор це сприймає позитивно, сподіваюся, інші вчителі також не матимуть претензій. Втім, залишаємо і звичну форму – по-імені і по-батькові.

Прочитайте «Фах» - це цікаво і повчально

Директор ліцею Віталій Козаченко під час спілкування з журналістом згадав відомий твір  Айзека Азімова під назвою «Фах». Каже, радить його прочитати майбутнім ліцеїстам. Науково-фантастичне оповідання не тільки цікаво за сюжетом. Повчально для тих, хто обирає професію, хто шукає дорогу в житті.

-Якраз перед вибором професії варто звернути увагу на популярний твір американського автора, - зазначає директор ліцею. – Можна почерпнути чимало потрібних рис – утвердження сили інтелекту, самостійного мислення, зрозуміти, наскільки важливою є самоосвіта. Тим паче, що головний герой твору також мріяв стати програмістом, як, до речі, мріє про це багато-хто з наших ліцеїстів.

Знаходить час і на виноград, і на зброю старовинну

Віталій Козаченко, якому в останній день червня виповнилося 53, закінчив Вінницький державний педагогічний університет( на той час інститут). Працював учителем фізики та інформатики у Вінницькій міській школі №5, заступником директора у школі №29. У 2003 році очолив педагогічний колектив однієї з найбільших шкіл - №26, де набувають знань майже дві тисячі учнів. Досвідчений керівник і педагог має друковані парці з психології  у галузі нейролінгвістичного програмування. З улюблених справ – вирощування винограду. Нині у нього на ділянці 70 сортів. Ще одне заняття, що його можна назвати незвичним, - реконструкція старовинної зброї  такої як луки, стріли. За волонтерську діяльність Віталій Козаченко торік нагороджений Грамотою Верховною Ради України.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Задунайский Торонтуй

    Жулик, похоже... Глазки бегают и портрет иконы нации сзади...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
14:09 П'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП на Келецькій photo_camera 13:17 Знаний футболіст підтримав Ромчика, який дивом вижив після обстрілу по Вінниці photo_camera 12:42 Чи можна отримати відстрочку від мобілізації, якщо близький родич загинув чи зник безвісти? 11:42 За розстріл поліцейських розшукують військових батька та сина. Відео з нагрудної камери копа play_circle_filled Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 10:58 На фронті відбулося більше ста зіткнень: Генштаб розповів, де вчора було «гаряче» 09:30 Шукають двох чоловіків на темно-зеленій Suzuki, які вночі розстріляли поліцейських на Вінниччині play_circle_filled photo_camera 09:16 Ціною свого життя врятував пораненого побратима. Вінниця прощається з Олександром Яремчуком 08:24 Сьогодні вітаємо Олександра та Гаврила. Історія, заборони та прикмети 20 квітня 21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук play_circle_filled 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up