Марії Коцюрубі з Вінниччини поставили пам’ятник при житті

Марії Коцюрубі з Вінниччини поставили пам’ятник при житті
Алею Героїв-земляків з їхніми барельєфами відкрили у райцентрі Іллінці

 П’ять Героїв Радянського Союзу і три Герої Соціалістичної праці виросли на Іллінецькій землі. Напередодні свята Першотравня і Дня Перемоги у райцентрі урочисто відкрили дві Алеї Героїв – на одній встановлені бронзові барельєфи Героїв Соціалістичної праці, на іншій – Героїв Радянського Союзу.

Разом з іншими земляками прийшли на свято Марія Коцюруба і Федір Хоменко. Федір Пантелєєвич 38 років працював доярем. Як тоді, так і нині, це була незвична професія для чоловіків. У далекому 1966-му він надоїв від кожної з корів своєї групи по сім тисяч літрів молока (!). Нині таким показником можуть похвалитися хіба що у господарствах Порошенка, де мають елітних корів зарубіжної селекції. Та й навіть у таких господарствах корів-семитисячниць можна порахувати на пальцях однієї руки. Саме за велике молоко Федора Хоменка у тому ж році нагородили званням Героя Соціалістичної праці.

Марія Коцюруба теж працювала дояркою. У 1982-му вона за рік надоїла від своїх корівок по шість тисяч літрів молока. Тоді ж отримала Зірку Героя Соцпраці.

- Незвично бачити своє зображення на постаменті, - каже Марія Іванівна, дивлячись на пам’ятник. - Тішить те, що барельєф робили з фотографії моєї молодості. На молодих приємно дивитися. А Марія Плахотник, бачите, вже зображена старшою. Якщо люди вирішили, що так треба, то нехай вже буде.

Третій барельєф на Алеї Героїв – згаданого вище Федора Хоменка. А поруч – районна Дошка пошани з фотографіями сучасних працелюбів.

Барельєфи Героїв Радянського Союзу встановлені трохи далі, на Меморіалі Слави. Відкриває Алею бюст Івана Бойка. Він двічі нагороджений Зіркою Героя Радянського Союзу. Всього 32 українці у роки війни удостоєні двох таких нагород. Серед них – єдиний з вінничан Іван Бойко. Далі на відстані двох метрів один від одного стоять постаменти з барельєфами з написами: Микола Прицюк, Василь Гелета, Олександр Западинський, Григорій Шимко.

Ідея вшанувати у такий спосіб Героїв-земляків належить заслуженому працівнику культури Миколі Романову. Втілив її в життя місцевий скульптор Леонід Мишевський. Загалом на виготовлення барельєфів і впорядкування місць їх встановлення витрачено сто тисяч гривень. Коштами допоміг перший заступник Голови Верховної Ради Адам Мартинюк. Неспроста його запросили на відкриття.

- Я багато їздив по Україні, але не пригадую місця, де б у такий спосіб земляки вшанували усіх своїх видатних людей, - каже Адам Мартинюк. - Треба шанувати пам'ять кожної доброї людини, особливо тих, хто багато зробив для інших, інколи навіть ціною власного життя.

 

Відео дня

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Anonymous

    А откуда у него сто тысяч? или это у него карманные расходы Впрочем может зарплата супер В принципе молодец что деньги дал Дело благое слов нет Если бы каждый из них депутатов хотя бы по сто тысяч а их все 450 вот и считайте сколько б вернули людям наваорованых денег
  • Anonymous

  • Anonymous

    Молодцы
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
17:10 Масштабне підпільне виробництво алкоголю: оголосили підозру 17-тьом ділкам photo_camera 17:05 Колись він був дерев’яним і платним. Історія центрального вінницького мосту photo_camera 16:27 У «Пироговці» за добу провели три трансплантації нирок та операцію на серці photo_camera 16:21 Суїцидальні думки у дітей: як їх розпізнати та обговорити з дитиною Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 15:56 Головнокомандувач ЗСУ особисто вручив орден військовому з Вінниці photo_camera 15:15 Отримав поранення під Ізюмом та в Бахмуті. Історія бійця з позивним «Лєба» photo_camera 14:09 П'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП на Келецькій photo_camera 13:17 Знаний футболіст підтримав Ромчика, який дивом вижив після обстрілу по Вінниці photo_camera 12:42 Чи можна отримати відстрочку від мобілізації, якщо близький родич загинув чи зник безвісти? 11:42 За розстріл поліцейських розшукують військових батька та сина. Відео з нагрудної камери копа play_circle_filled 10:58 На фронті відбулося більше ста зіткнень: Генштаб розповів, де вчора було «гаряче» 09:30 Шукають двох чоловіків на темно-зеленій Suzuki, які вночі розстріляли поліцейських на Вінниччині play_circle_filled photo_camera 09:16 Ціною свого життя врятував пораненого побратима. Вінниця прощається з Олександром Яремчуком 08:24 Сьогодні вітаємо Олександра та Гаврила. Історія, заборони та прикмети 20 квітня 21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук play_circle_filled 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up