Кабінки для хворих, муки з бюлетенями і президентські питання. Репортаж з вінницьких дільниць

Кабінки для хворих, муки з бюлетенями і президентські питання. Репортаж з вінницьких дільниць
  • На виборчих дільницях, розташованих у різних мікрорайонах міста, працюють сьогодні журналісти «20 хвилин».
  • Проводять опитування людей на виході, щоб скласти екзит-пол, і спостерігають за виборцями та працівниками комісій.  
  • Результати нашого опитування опублікуємо на сайті, щойно голосування завершиться, після 20.00.
  • А поки що розповідаємо, як відбуваються вибори в карантинний час, що ми побачили та що розповіли нам люди.  

«Усі виходимо, треба протерти підлогу» 

Дільниця в 5-й школі (номер 051451). Журналіст Валерій Чудновський прийшов на дільницю ближче десятої. На вході в тамбурі розклеєна інформація, що потрібно бути в масці та користуватися антисептиком. Заходжу всередину і одразу потрапляю в руки людини, що перевіряє температуру.

— Стій смирно, — дружньо звертається перевіряльник і замірює температуру.

Прилад на кілька секунд завмирає, але показує необхідні 36,6. Ще пропонують маску, ручку (в мене було) і тільки тоді пускають на дільницю.

Відео дня

Кабінки для голосування поставили всередині їдальні. Тут же декілька столів, де видають бюлетені. Голова комісії на дільниці каже, що «пізно прийшли».

— У нас люди вже з 7-ої ранку стояли перед дверима. Але ми за законом відкритися могли тільки з 8-ої.

Паралельно нашій розмові жінка слідкує, щоб у всіх були маски, та регулярно нагадує обробляти поверхні дезінфектором. І сварить, якщо лишається відкритий ніс.

Кількість бюлетенів — чотири штуки — дивувала пенсіонерів.

— Отримайте ще бюлетень, — каже член комісії і протягує ще один кольоровий документ.

— Ще один? Боже, це надовго, — каже жінка.

— Давайте мені бюлетені, зараз всіх викреслю. Бо воду відключають! — войовниче говорить інша жінка та бере в чотири бюлетенів.

Спостерігачі на дільниці вказують вільну кабінку, а працівники ДВК подекуди консультують, які позначки треба ставити в бюлетені (не вказуючи за кого голосувати!). І це ставалося часто: питали як ставити цифри, чи можна плюсик нанести, а нуль писати чи ні.

Після завершення волевиявлення виборця обов'язково спрямовували в бік іншого виходу. Окремі входи та виходи на дільницю - ще одне правило голосування на карантині.

— Усі виходимо, треба протерти підлогу, — говорить голова комісії. — Десять хвилин, і потім продовжуємо працювати.

Двері до дільниці лишились відкритими, щоб можна було слідкувати за тим, що ніхто не вкидає в урни зайві бюлетені. Також лишались і спостерігачі. Виборці у той момент стояли на вулиці.

Ще кілька спостережень.І виборці, і працівники дільниці вдягнуті у маски. У першій половині дня більшість голосуючих — це люди середнього та поважного віку. Якщо для голосування немає вільних кабінок, то люди смиренно стоять один від одного на відстані 1,5 метри. Усі в масках. Ще є одна кабінка для людей з ознаками ОРВІ та температурою: не допустити на вибори не можна, це конституційне право. А от рекомендації не приходити з дітьми — люди не дослухалися. З малечею заходили в кабінку.

«А можна я за двох проголосую?»

Дільниця в школі 31 (номер 051440). Сюди журналіст «20 хвилин» прийшов об 11-й. На вході також пам'ятка про заходи безпеки від «ковіду». Пройшовши контроль на температуру потрапляємо до дільниці. І тут така картина, як і на інших дільницях: столи з адресами вулиць, люди в масках, кабінки для голосування.

— Будь ласка, дотримуйтесь дистанції, — часто повторює жінка тим виборцям, які зібралися поруч в очікуванні вільної кабінки.

Однак на цій дільниці, в порівнянні з сусідньою в школі №5, більша явка. Виборці очікували на те, щоб проголосувати в черзі на вулиці.

— Складно, складно людям розібратися в бюлетенях. А ми не можемо підказувати, — розказує одна зі спостерігачів на дільниці.

Жінка поважного віку охоче розповідає, що і як на їхній дільниці.

— У нас все спокійно. Явка дуже гарна. Приходять і молодь, і дорослі, і пенсіонери. А от в сусідів вже поліцію викликали. Бо там ніби за когось агітували.

Пізніше поліцейська, яка була на дільниці, розказала, що викликали поліцію через волонтерів президентського опитування: виборці звернулись на 102, бо вважають, що це порушення закону.

Роздивляємось, як йдуть справи на дільниці. Очевидно, що чотири бюлетені виборцям не тільки складно заповнити, а й навіть вкинути в урну.

— А мені щось даватимуть? — говорить виборець до спостерігача, коли вже вкинув бюлетені в урну.

— Що саме? — питає молодик.

— Ну, гроші будете пропонувати? Ні? Отже ж, — жартома сказав чоловік й пішов питати про те ж до інших спостерігачів, поки крокував до виходу.

Виходимо після нього на вулицю, бачимо чергу, в якій також було місце для жартів:

— А можна я за двох проголосую? — питає пенсіонерка.

— Якщо за мене будете, то і за чотирьох можна проголосувати, — відповідає жартома працівниця дільничної комісії та просить зачекати на вулиці.

Тим часом, біля сусідньої дільниці стоять волонтери у футболках «5 питань». Відверто їм «нудно», бо виборців підходить мало і відповідають на листи від президента України вони неохоче.

«Мером хочемо бачити справедливу людину»

На дільниці №051439, що в Будинку офіцерів, явка виборців не висока. Станом на 10 ранку явка складала близько 5%, ближче до обіду сягнула понад 15%. Тут працювала журналістка Наталка Корпан. 

Приходять голосувати більше пенсіонерів, як розповіли нам наглядачі на виборчій дільниці. Кажуть, жодних неприємних інцидентів на дільниці не сталося. При вході всім, хто бажає проголосувати, міряють температуру, без масок не пускають, а також багато виборців приходять у рукавичках. Для тих, у кого температура трішки вища за норму, до 37,1, встановили окрему кабінку для голосування. Вона знаходиться подалі від інших та близько до виходу. Як розповів нам наглядач, вже кілька людей з невисокою температурою у ній голосували. 

Пенсіонер Олексій прийшов голосувати з дружиною, кажуть, вони дочку вмовляли теж йти на вибори, але вона відмовилася. 

— Ми вважаємо, що голосувати повинні усі, а не тільки люди старшого віку, — кажуть пенсіонери. — Мером хочемо бачити справедливу людину, яка буде прислухатися до потреб людей. 

Також люди хотіли пройти опитування від президента з п’ятьма питаннями, але представників, які мали проводити це опитування, не було. Хтось — щиро хотів пройти це опитування, а від деяких людей можна було почути: «Шкода, що їх немає, я б швидко поліцію викликав, щоб таких дурниць не питали».

«Сподіваюсь, бодай щось зміниться»

На дільниці, розташованій у приміщенні бібліотеки-філії №3, що на Космонавтів (номер дільниці 051514), працював журналіст Михайло Курдюков. Тут близько десятої ранку знепритомнів літній чоловік, який прийшов голосувати. Одні свідки події казали, що дідусь нещодавно переніс інсульт, інші, що йому стало зле через задуху.

Лежачи на підлозі, дідусь очікував на приїзд швидкої, присутні намагалися надати йому допомогу, але, за рекомендацією лікарів, його не піднімали. До приїзду медиків людей просили не заходити до приміщення.

— І довго мені ще чекати? — невдоволена запитувала одна з бабусь, яка прийшла проголосувати.

— Ми не можемо вас впустити. Там чоловік на підлозі лежить. Ви будете через нього переступати? — різко відповіла жінка з виборчої комісії.

Якщо не брати до уваги інцидент з дідусем, то лише кілька разів за понад ніж чотири години присутності журналіста утворювалися черги на вулиці. Люди, звісно, були невдоволені, деякі навіть розверталися та йшли, але більшість спокійно чекали своєї черги. На дільниці пояснили, що утворення черг передусім пов'язане з кількістю бюлетенів. Цього разу їх аж чотири. Зазвичай, більше часу на голосування йшло у літніх людей.

Не обійшлося на цій дільниці без обіцяного Президентом Зеленським опитування. Майже весь час на лавочці, що поряд з входом до бібліотеки сиділа дівчина у білому жилеті. На ньому був напис: «5 питань від Президента». Перед нею стояла картонна скринька з аналогічними словами. За нашими спостереженнями, бажання пройти опитування мав кожен 40-50 виборець.

— Проходжу це опитування, тому що я громадянка України, — пояснює жінка, тримаючи у руках папірець з п'ятьма питаннями. — Так, я знаю, що воно незаконне. Але якщо я вже прийшла на вибори, то чому не можу відповісти на ці питання? Сподіваюсь, що після них бодай щось зміниться.

Дівчина в жилеті нікого не агітувала до проходження опитування. Однак відповідала виборцям на всі питання, що їх цікавили, і нікому не відмовила у видачі папірця з питаннями. Навіть тим, хто казав, що він голосував не на цій виборчій дільниці.

— Я не забов'язана нікому нічого пропонувати, — розповідає студентка в жилеті.

— А що ви тут взагалі робите? — запитує її журналіст.

— Стою.

— А хто вам запропонував тут стояти?

— Чому я маю відповідати на ці питання?

— Можете розказати, скільки вам заплатили?

— Давайте ви кудись в інше місце підете і спитаєте там.

— Просто всім відомо, що вам платять. Ось і стало цікаво.

— А кому не платять.

— Ви самі вірите в ефективність цього опитування?

— Чесно? Мені взагалі не цікаво.

За словами співробітників виборчої комісії на їх дільниці зареєстровані майже дві тисячі виборців. Станом на 12.00 проголосувати прийшли близько 250 людей. Це приблизно 13%.

«Голосують за тих, кого добре знають»

Сьогодні вранці, 25 жовтня, на вулиці Джозефа Конрада, що у Тяжилові, можна було помітити, хто з місцевих жителів ще не виходив з дому. Бо запрошення на вибори тут повставляли у паркани мешканців тільки в ніч на сьогодні.

На виборчих дільницях в цьому мікрорайоні вже до опівдня було людно. Тяжилів густонаселений, у ньому останнім часом відбулося чимало змін, тому люди на вибори йшли охоче. Так говорили містяни і представники Комітету виборців нашій журналістці.

На виборчій дільниці по вулиці Ватутіна (номер 051471) все тихо. Тут працювала від «20 хвилин» Лариса Олійник. Вона спостерігала, як людей у масках пускають в приміщення Центру професійно-технічної освіти переробної промисловості так, щоб не створювали натовпу. На вході виборцям міряють температуру.

Перед кабінками для голосування вінничанам пропонують безкоштовні маски, ручки і санітайзери. Представниця поліції оберігає дільницю, виборча комісія і численна кількість наглядачів контролюють процес.

Мешканці Тяжилова розповідають, що трішки губляться в безкінечних списках кандидатів у місцеві ради. Люди старшого віку скаржаться, що у стосах бюлетенів ледь знаходять своїх обранців і партії.

Представники Комітету виборців, які проводять екзит-пол, розповідають, що люди голосують здебільшого за тих, кого добре знають. Хто не визначився, віддають голос за маловідомих кандидатів чи партій.

 

Читайте також:

На Вінниччині тривають місцеві вибори 2020. Хроніка порушень (ОНОВЛЮЄТЬСЯ)

На виборчій дільниці стало зле чоловікові. Викликали «швидку»

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Торонтуй

    Слуг гнать в шею!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
13:03 У Вінниці випав помаранчевий дощ. Знову піски Сахари? 12:26 Льодовий клуб у Вінниці передали «Дирекції парків». Що з нею буде? 12:07 Адреси, де у Вінниці 24 квітня тимчасово не буде світла чи води 11:20 Тромбоз: чому виникає і чи можливо його уникнути? (Новини компаній) Від читача 19:25 Допоможіть зібрати підписи петиції (посмертно) моєму чоловікові на звання Героя України 10:45 Загинув у вересні 2022 року. Сьогодні прощаються з солдатом Олександром Дячуком 10:05 На Вінниччині під час ремонту каналізації загинув чоловік 09:05 Заміські комплекси поруч з Вінницею, де можна відпочити з родиною (партнерський проєкт) 09:03 Ліквідували ще 880 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 24 квітня 08:05 Сьогодні вітаємо секретарів та водопровідників. Історія та прикмети 24 квітня 08:00 Альпійські шале як вдала інвестиція: 22% річних в євро (Новини компаній) 21:07 Вінничани можуть оформити пенсію дистанційно, без відвідування держустанови. Навіть з-за кордону 20:34 Батьки загиблого Героя подарували дитячий ігровий майданчик громаді на Вінниччині photo_camera 20:12 Зустріли траурний кортеж «На щиті»: чого не варто робити, яке може бути покарання 19:55 У Подільський зоопарк можна ходити безплатно. Хто має таку можливість та у які дні photo_camera 19:29 «По новому закону Зеленського можемо робити, що хочем!» У Тульчині силою мобілізували 21-річного 18:18 Наше місто тепер має свій ексклюзивний десерт — торт «Вінниця» 18:13 Військовий, який знищив з «Джавеліна» дев’ять ворожих цілей, став Почесним громадянином Якушинець 17:24 У Вінниці продезінфікували понад 400 колодязів у приватному секторі 16:16 Стали відомі дати, коли розпочнуться літні канікули у вінницьких школах
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up