На Вінниччині тривають місцеві вибори 2020. Хроніка порушень

На Вінниччині тривають місцеві вибори 2020.  Хроніка порушень
  • З самого ранку спостерігачі ОПОРИ виявляють порушення на виборчих дільницях. Звітують про порушення і правоохоронці.
  •  У цьому матеріалі ми їх збиратимемо і публікуватимемо в режимі онлайн.

Сьогодні, 25 жовтня, вінничани обирають депутатів сільських, селищних, міських, обласних, районних рад та голосують за сільських, селищних і міських голів.

Виборчі дільниці відкрилися о 8 ранку та прийматимуть громадян до 20.00. Загалом у Вінницькій області 1634 дільниць. Нагадуємо, щоб проголосувати, варто при собі мати:

  • паспорт громадянина України,
  • взяти з собою ручку,
  • одягти маску на дільниці.

Станом на 8.00 усі 1634 виборчі дільниці  розпочали свою роботу вчасно.

Відео дня

—Перед початком роботи усі приміщення  виборчих дільниць та прилеглі до них території поліцейські обстежили на наявність підозрілих предметів, пакунків, пристроїв, тощо, — кажуть у відділ комунікацій поліції Вінницької області. — Жодних предметів, які б містили небезпеку оточуючим, виявлено не було.

ХРОНІКА ПОРУШЕНЬ

7.00

У Крижопільському районі спостерігача ОПОРИ не пустили на виборчу дільницю №050515, відтак він не зміг спостерігати за ранковим засіданням дільничної виборчої комісії.

25 жовтня зранку спостерігач ОПОРИ прибув на виборчу дільницю №050515, яка розташована в селі Гарячківка. Жодної таблички про те, що це виборча дільниця спостерігач не знайшов. Коли він зайшов у приміщення йому сказали вийти, оскільки він не прийшов о 7.00 і сказали приходити вже о 8 годині. Коментарів, чому спостерігача не впустили, члени комісії не надали.

Про це одне порушення у фейсбук написала Тоня Мних.

— У місті Вінниця (ВД №051582) о 07:15 головний лікар Вінницького  обласного госпіталю ветеранів війни дав вказівку не допускати  спостерігача КВУ в приміщення ДВК № 051582, мотивуючи це тим, що в нього  не має ПЛР-тесту, — йдеться у повідомленні. — Це повідомлення Комітету виборців України.

8.00

У Вінницькій області на двох дільницях, де присутні спостерігачі ОПОРИ, немає достатньої кількості стаціонарних скриньок.

Зокрема, на ДВК №051097 в смт Томашпіль наявні три великі стаціонарні скриньки замість чотирьох.

Також на ДВК №050693, що у селі Кукавка Могилів-Подільського району, є дві стаціонарні скриньки замість чотирьох та лише одна переносна скринька.

9.00

Близько 9.00 до поліції повідомили, що у Погребищі 65-річний чоловік роздає та розклеює інформацію негативного характеру про одного з кандидатів на посаду міського голови. Чоловіка патрульні затримали. 

10.00

Поліція перевіряє 29 повідомлень про порушення виборчого законодавства у день виборів. Про це у фейсбук повідомляє Поліція вінницької області.

У день голосування ситуаційним центром ГУНП у Вінницькій області станом на 10.00 годину зафіксовано 29 повідомлень про можливі порушення виборчого законодавства. На одного правопорушника склали адмінпротокол.

Серед зафіксованих порушень: псування бюлетеня, незаконна агітація, неопломбовані скриньки для голосування, інше.

10.43

На виборчій дільниці 051514, що у Вінниці на вулиці Космонавтів стало зле чоловікові. Кажуть, він після інсульту. Надають першу медичну допомогу.

11.18

У Барському районі на одній із дільниць виборцю дозволили проголосувати без паспорта. 

Так, на виборчій дільниці №050058, що знаходиться у селі Матейків Барського району, жінці видали бюлетень без пред’явлення паспорта. Члени комісії сказали, що більшість із них за те, щоб дозволити виборцю проголосувати.

— Зробимо виняток. Слідуючих більше нікого не візьмемо, — сказали в комісії.

12.11

На Вінниччині надійшло повідомлення про замінування дільниці.

За інформацією спостерігача ОПОРИ, в смт Тиврів Тиврівського району надійшло повідомлення про те, що дільницю замінували.

На виборчу дільницю №051046, що на вулиці Тиверська, 49, прибула поліція. Усіх, хто перебував на дільниці, попросили залишити приміщення.

Схожі повідомлення загалом надійшли про три дільниці.

13.00

25 жовтня поблизу однієї з виборчих дільниць на вулиці А. Первозванного чоловік штовхнув волонтера та пошкодив скриньку для проведення опитування «5 питань від президента». Поліцейські встановили зловмисника та розпочали розслідування.

У селі Морозівка Хмільницького району на дільниці не вистачає бюлетенів для голосування. Про це повідомляє спостерігач ОПОРИ.

За словами голови ДВК №051240, яка у селі Морозівка, Івана Плахотнюка, Уланівська сільська територіальна виборча комісія Хмільницького району не додала відповідну кількість бюлетенів ДВК.

— Нам мали дати 331 бюлетень, а дали 145. Ми не розписувалися за те, що ми получили і скільки нам дали. Сказали, що довезуть, ми сказали. Що не вистачає, але їх так і не довезли. До останнього дня обіцяли, що додадуть… Я дзвонив на гарячу лінію, але там трубки ніхто не взяв. Кажемо виборцям, що немає бюлетенів», — сказав голова у коментарі ОПОРІ.

14.00

Запрацювали три виборчі дільниці, які ніби замінували. Вибухотехніки перевірили приміщення та не підтвердили даної інформації.

На Ямпільщині жінка проголосувала без паспорта. Поліція відкрила провадження

15.00

На виборчій дільниці №051170 у Тульчині виборець заповнював бюлетені на підвіконні. Йти у кабінку для голосування він відмовився.

16.00

На виборчій дільниці №50159 у Жмеринці чоловік не зміг розібратися у списках бюлетенів, перенервував і порвав три бюлетені. Комісія складатиме акт про зіпсовані документи.На виборчій дільниці №501595 чоловік не зміг розібратися у списках бюлетенів, перенервував і порвав три бюлетені. Комісія складатиме акт про зіпсовані документи.

17.00

Ситуаційним центром ГУНП у Вінницькій області станом на 17.00 годину зафіксовано 103 повідомлення про можливі порушення виборчого законодавства. Розпочаті 3 кримінальних провадження, на сімох правопорушників складені адмінпротоколи. Про це повідомив на брифінгу керівник обласного главку поліції Іван Іщенко. 

На порушників виборчого законодавства складено 7  адміністративних протоколів. 1 – за  незаконне поширення інформації щодо кандидата, 1 – за не допуск спостерігача від ОПОРИ на підготовче засідання 5 – за псування або винесення протоколів виборцями. 

18.00

Один з кандидатів в депутати до вінницької обласної ради підвозив автобусами виборців до дільниці в селі Малі Хутори. Про це під час виборчого марафону у вінницькому пресклубі заявив представник одного з виборчих штабів Андрій Гижко. Про це порушення представники політичної сили повідомили до поліції. А на іншу виборчу дільницю  спостерігачам цієї ж партії довелося викликати поліцейських для того, щоб втихомирити нетверезого члена дільничної виборчої комісії. 

Фіксували порушення і в Гайсинському районі Вінниччини. Там один з кандидатів в депутати до районної ради не знайшов свого прізвища у виборчих бюлетенях.  Про це розповів представник Комітету виборців України у Вінницькій області  Владислав Телень. Мобільна група Комітету виборців України виїхала на дільницю для того, щоб з’ясувати як таке могло статися.

19.00

У Вінниці на дев'ять дільницях вимкнули світло. Чому — встановлюється.

20.00

20.30

У день голосування до поліції надійшло 131 повідомлення про можливі порушення виборчого законодавства. Про це у фейсбук пише Поліція Вінницької області.

Станом на 20.00 завершився процес голосування та закрилися усі виборчі дільниці, виборчі комісії приступили до підрахунку голосів.

— У день голосування до поліції станом на 20.00 надійшло 131 повідомлення громадян про можливі порушення виборчого законодавства. Більша кількість повідомлень стосувалась незаконної агітації, проведення опитування «5 питань від президента», відсутності у списках виборців та порушень роботи дільничних виборчих комісій, — йдеться у повідомленні. — За трьома фактами розпочаті кримінальні провадження відповідно до статті 158-1 ККУ (незаконне використання виборчого бюлетеня), за частини 1 статті 296 ККУ (хуліганство) та частини 1 статті 259 ККУ (завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об’єктів власності).

Крім цього, на порушників виборчого законодавства складено 8 адміністративних протоколів, з них 2 – за порушення обмежень щодо ведення передвиборної агітації, 1 – за недопуск спостерігача, 5 – за псування або винесення виборчих бюлетенів виборцями.

Про хід виборів у Вінниці читайте у матеріалах:

Кабінки для хворих, муки з бюлетенями і президентські питання. Репортаж з вінницьких дільниць

Вибухівка і незаконна агітація. Про кримінал у день виборів розповів головний поліцейський області

Непокоїть низька явка виборців і некомпетентність комісій, — представник КВУ Владислав Телень
 

 

Читайте також:

На Вінниччині «замінували» три дільниці. Виборців евакуювали

«Ковідні» вибори. Як проголосувати, щоб не наразити себе на небезпеку

День тиші напередодні голосування. Що варто знати виборцям і кандидатам?

На виборчій дільниці стало зле чоловікові. Викликали «швидку»

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній) 11:45 Знайшли військових, які переховували вбивць поліцейського з Вінниччини 11:00 Ліквідували ще 950 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 26 квітня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up