Хороші аналізи, погана вода. Чому так?

Вода чи біда. Журналісти RIA відібрали з водопроводу у Вінниці вісім проб води, які дослідили експерти у незалежній лабораторії під Києвом. Результати показали, що вода відповідає нормам. Але вінничани не задоволені. Чому?
Хороші аналізи, погана вода. Чому так?

- Досліджувати якість питної води за загальними показниками - все одно, що важко хворій людині зробити загальний аналіз крові і сказати, що вона здорова. Проблема з водою є - треба знати, де і в чому її шукати, - каже голова правління Громадської організації “Фонд розвитку водоочисних технологій” Юрій Загороднюк. І обіцяє вінничанам безкоштовно зробити аналіз питної води саме за тими показниками, які й покажуть, наскільки якісна і безпечна вода у Вінниці.

Експерти із незалежної лабораторії якості води та грунтів, яка діє при Національній Академії аграрних наук України, зробили аналізи восьми проб води, які журналісти RIA попередньо відібрали у різних районах міста. Воду досліджували на загальні показники та на наявність важких металів. Результати досліджень RIA публікувала у минулому номері (№30 від 29.07.2015). Згідно з цими результатами, питна вода у Вінниці за проаналізованими показниками відповідає критеріям якості. Але експерти RIA кажуть, це ще не означає, що вода і справді безпечна.

9 з 10 не задоволені водою

Відео дня

Вінничани не довіряють якості питної води у їхніх оселях: кожний користується очисним фільтром, а пити воду з-під крана відважаться хіба що окремі відчайдухи. Про це свідчить опитування, яке RIA провела в нашій групі ВКонтакті та на вулицях міста. Наші дослідження показали, що 89% вінничан не задоволені водою з крана.

Вінничани нарікають, в основному, на те, що вода пахне хлором і річкою, та й смакує не дуже.

Фахівці Вінницького водоканалу не приховують, що для очищення питної води використовують застарілу технологію хлорування. І пояснюють це тим, що воді потрібен надійний захист на той час, поки вона рухається трубами до вінничан. Адже труби водопостачання зношені і потребують оновлення, тому є можливість, що вода “вчепить” щось із труб.

Чи впливає хлорування на якість питної води? За словами голови Вінницького осередку “Всеукраїнської екологічної ліги” Олександра Мудрака, так, впливає, ще й суттєво.

- Хлорована вода не тільки погано пахне і неприємна на смак - така вода ще й дуже небезпечна для людини, - каже пан Мудрак. - Все тому, що в процесі хлорування утворюються токсичні хлорорганічні сполуки - діоксини.

За словами пана Мудрака, токсичні сполуки з часом накопичуються в організмі. Тому від хлорування води потрібно давно відмовитися. Експерт каже, для очищення питної води у Вінниці можна було б успішно застосовувати технологію озонування разом із кварцуванням. Після озонування теж утворюються побічні продукти, але значно менше, ніж після хлору.  

Про що говорять аналізи

Хоча спеціалісти Вінницького водоканалу й стверджують, що з водою з-під крана у місті все добре, RIA вирішила провести власне розслідування. Для цього журналісти RIA, попередньо проконсультувавшись із незалежним експертом, зібрали вісім проб води у різних районах Вінниці: на Слов’янці, Вишеньці, Старому Місті, Кореї, Київській, Фрунзе, в районі залізничного вокзалу та безпосередньо з річки Південний Буг.

Аналіз проб води провели незалежні експерти у лабораторії якості води та грунтів при Національній Академії аграрних наук України у Києві. Воду досліджували на загальні показники, як то каламутність, запах, смак та жорсткість, та на наявність важких металів. Висновки незалежного експерта підтвердили, що за проаналізованими показниками сім із восьми проб води відповідають нормативам такого документа як ДСанПіН 2.2.4-171-10 “Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною”.

Не відповідає таким нормам лише одна проба, взята з річки Південний Буг.

Далі буде ...

За словами голови правління Громадської організації “Фонд розвитку водоочисних технологій” Юрія Загороднюка, вірити в безпечність води, опираючись виключно на ці показники, не можна. Адже є значно серйозніші і більш дороговартісні дослідження, які й покажуть справжню картину з водою у Вінниці. Мова йде про дослідження води на вміст хлорорганічних сполук.

- Готовий безкоштовно дослідити проби води на хлорорганіку у сертифікованій лабораторії, аби показати вінничанам, що насправді вони п’ють, - каже пан Загороднюк. - Це також пояснить причини багатьох захворювань вінничан, в тому числі, й онкологічних. Найближчим часом представники нашого Фонду забиратимуть проби води у тих місцях у Вінниці, де ми встановили очисні фільтри, і порівнюватимуть із водою у місцях, де, окрім водоканалу, воду ніхто і нічим не чистить. Обіцяю, що результати вас здивують.

RIA підтримує ініціативу представників “Фонду водоочисних технологій” і готова висвітлити процес дослідження питної води у Вінниці саме на хлорорганіку для того, щоб відповісти, нарешті, на питання, що не так із вінницькою водою? І чому, незважаючи на хороші аналізи, вінничани продовжують скаржитися на погану воду?

Юрій Загороднюк, голова правління “Фонду водоочисних технологій”:

- Гарні загальні показники якості питної води ще ні про що не свідчать. Адже деякі показники не змінюються суттєво “до” і “після” очищення. Для того, щоб встановити, чи й справді вінничани п’ють безпечну воду, потрібно провести додаткові аналізи. Приміром, на нейротоксичність, мутагенну активність, на вміст алюмінію та залишкового хлору, формальдегід, метали, пестициди, азотовмісні сполуки та радіонукліди. Звісно, це не дешеві аналізи. Але Фонд розвитку водоочисних технологій готовий зробити такі дослідження за власний кошт і у сертифікованій лабораторії. І тоді порівняти наші результати з результатами, які офіційно озвучує Вінницький водоканал.

У нас діють спеціальні програми, спрямовані на те, щоб допомогти українським школярам дізнатися більше про воду і те, як від її якості залежить їхнє здоров’я та здоров’я близьких. Дуже вдало працює така програма у одній із шкіл Дніпродзержинська. Там діти розповідають про необхідність правильного очищення води батькам, а не навпаки. Із Дніпродзержинська є навіть статистика зменшення дитячої захворюваності у місцях, де воду очищують правильно. Чому б не започаткувати таку програму і в одній із вінницьких шкіл?

Стаття опублікована за сприяння мережі з підтримки журналістських розслідувань SCOOP, спонсорованої урядом Данії. ​

Читайте також:

Вінничани про воду з крану: погано пахне, погана на смак, осад
Якими трубами “приходить” питна вода до вінничан?
У Водоканалі розповіли, чому хлорують питну воду вінничанам
"Несе Галя воду". Але чи можна її пити?
Журналісти RIA дослідили воду з крана у незалежній лабораторії
 

 

Коментарі (2)
  • К. Денис

    Так само може зробити кожна громада, якщо скористається безкоштовною покроковою інструкцією як впровадити такий проект за моделлю DESPRO (udl.despro.org.ua):



    https://www.youtube.com/watch?v=8KaGJAZn2x0

  • Олександр

    Споживач-власник квартири у місті Вінниця  водопровідну воду КП «Вінницяоблодоканалу»  не має жодних підстав назвати  питною!                                                   – Вода прозора, без запахів та неприємного смаку? Ні,- має осад, неприємний смак і запах!                                                                                      – Має кислотність у межах 6,5-8,5 та жорсткість 1,5-7,0 ммоль/л? Не перевірено!

    – Має сумарну мінералізацію в межах 0,2-0,5 г/л.?  Не перевірено!                                                       – Шкідливі хімічні домішки або складають малу частину їх ГДК, або відсутні взагалі?

    – Не містить хвороботворних бактерій та вірусів?   Не перевірено!

      Зверніть увагу, що шкідливі для здоров’я людини хімічні речовини найчастіше викликають рак, або «б’ють» по печінці та нирках, які є «очисними спорудами» людського організму.                Чи є у водопровідній воді пестициди.?                                                                                                                               Це - група різноманітних речовин, що використовуються у сільському господарстві для боротьби із бур’янами, комахами та гризунами, включає понад сорок найменувань. Серед пестицидів є речовини більше або менше шкідливі, але усі вони тією чи іншою мірою отруйні; щонайменше півдесятка пестицидів є канцерогенами, тобто сприяють виникненню раку. Із полів вони потрапляють у водні басейни, а звідти - у питну воду.                                   - Чи є у водопровідній воді нітрати?                                                                                                                               Нітрати в організмі людини перетворюються в нітрити, а ці останні взаємодіють із гемоглобіном крові, порушуючи його функції. Результатом є киснева недостатність, авітаміноз та інші розлади обміну речовин.                                                                                             - Чи є у водопровідній воді залізо?                                                                                                                               Залізо у воді зустрічається у різних формах та має різне походження; його надлишок шкодить печінці та репродуктивній системі людини, а також погіршує кров.                                           - Чи є у водопровідній воді марганець?                                                                                                                               Марганець, якщо його забагато, пошкоджує різні органи людини та має мутагенну дію; особливо шкідливим є його вплив на дитячий організм, що росте.                                                           - Чи є у водопровідній воді хлор?                                                                                                                                Хлором на ВОКВП ВКГ  «Вінницяводоканал»  знезаражують воду, оскільки цей газ є потужним окислювачем, здатним знищити хвороботворні мікроорганізми. До поверхневих водозаборів разом із стічними водами потрапляє багато сполук, із якими хлор реагує. У результаті виникають більш шкідливі, ніж сам хлор, речовини. Наприклад, з’єднання хлору із фенолом; вони надають воді неприємний запах, впливають на печінку та нирки, але у малих концентраціях не дуже шкідливі. Також можливі з’єднання хлору із бензолом, толуолом, бензином і так далі; як результат утворюються діоксин, хлороформ, хлортолуол та інші канцерогени. Отже, водопровідна вода – може бути шкідливою для здоров’я?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні

Новини Вінниці за сьогодні

21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Афіша та квитки на Moemisto.ua Афіша:
keyboard_arrow_up