Вінничани про воду з крану: погано пахне, погана на смак, осад

Вінничани про воду з крану: погано пахне, погана на смак, осад
Фільтруй, що п’єш. До редакції газети RIA неодноразово зверталися читачі зі скаргами на якість питної води у Вінниці. Вінничани переживають, чи достатню очистку проходить вода, чи відповідає вона критеріям якості і чи безпечно, взагалі, цю воду пити?

Вода з-під крану має неприємний запах і “смакує” річкою та хлором. Так вважає більшість вінничан, які взяли участь в опитуванні “Чи задоволені ви якістю питної води у Вінниці?” на сайті “20 хвилин” та в нашій групі Вконтакті. Між тим, у міській санстанції кажуть, що водопровідна вода у Вінниці відповідає всім нормам, а от кринична, навпаки, гірша за воду з-під крану.

Готувати можна, пити - ні

Журналісти RIA також поспілкувалися із вінничанами на вулиці, аби дізнатися, чи задоволені вони якістю питної води у місті. Більшість опитаних зізнаються, що воду з-під крану не п’ють, але готувати на ній можна.

Відео дня

- Якість води непогана, але її псують труби, по яких вона тече, - каже 32-річний викладач Володимир Каленич. - Тому люди часто нарікають на неприємний смак, запах та колір. Я використовую воду з-під крана і для приготування їжі, і так її п’ю.

А от 26-річна лікарка Олена Волік каже, що її сім’я не використовує водопровідну воду, оскільки їм не подобається смак, запах та колір цієї води.

- У нас маленька дитина, тому для приготування їжі використовуємо тільки воду з колонки, - каже Олена.

Студент Олександр Черната (22), приміром, п’є воду тільки з криниці. З-під крану, каже Олександр, несмачна. А от бухгалтеру Діані Константиновій (32) категорично не подобається запах водопровідної води, тому їхня сім’я обов’язково користується фільтром.

Вінничанка Інна Вдовиченко (32) теж “за” фільтрування водопровідної води.

- Не можу сказати, що вода з-під крану аж така погана - вона ж не зелена, не каламутна... В мене теж дитина, але я спокійно готую на цій воді. На кухні постійно стоїть фільтр - таку воду ми з донькою п’ємо. Думаю, це роблять всі вінничани. Але просто щоб перестрахуватися, та й жорсткість води при фільтруванні зменшується.

На що скаржаться найбільше

Власне, як показало дослідження, повністю задоволені водою з-під крану лише кожен десятий. Інших не влаштовує запах, смак, осад тощо.

Тому вінничани, переважно, або фільтрують воду, або беруть із криниці, сподіваючись, що там вода кращої якості.

В чому справжня проблема з водою у Вінниці? У недопрацюваннях водоканалу чи у застарілій системі водопостачання? RIА продовжить тему у наступних номерах.

 

Ірина Односталко, головний санітарний лікар Вінниці:

“Вода з-під крану краща, ніж у криницях”

- Вінничани отримують воду з річки Південний Буг та 630 криниць громадського та колективного користування. Питання якості питної води завжди на суворому контролі як у міській раді, так і у Вінницькому водоканалі. Якби наша вода була така погана, як на те нарікають деякі вінничани, ми вже б мали цьому підтвердження у вигляді захворювань та масових отруєнь. На щастя, такого не було.

Наші лабораторії тісно співпрацюють із лабораторіями водоканалу, тому проби води, які щомісячно забирають наші працівники із усіх точок у місті, проходять ретельну перевірку. Питна вода у Вінниці відповідає всім нормам і є якісною.

Звісно, більшість вінничан користується фільтрами для води. Люди керуються природною обережністю і фільтрування дозволяє зменшити жорсткість води, провести її ретельнішу очистку після проходження по трубах. Якби ми пили воду з-під крана, повірте, це б не зашкодило нашому здоров’ю.

Процес очистки води починається на водоканалі, і працівники постачають вінничанам якісну воду. Але біда з трубами… Масштабно вони не замінювалися вже більше 50 років. Тому що “вчепить” на себе вода, поки дійде до споживача - невідомо. Все впирається у відсутність фінансування на заміну системи водопостачання.

Багато вінничан помиляється, вважаючи, що вода з криниці краща, ніж вода з-під крана. У криничній воді у приватних секторах є нітрати, а жорсткість вище норми. Ми окремо досліджуємо криничну воду там, де є діти віком до трьох років. Якщо у такій воді виявляється високий вміст нітратів, ми зв’язуємося із господарями і просимо не використовувати цю воду. А перейти, взагалі, на централізоване водопостачання. Тому що споживання води з високим вмістом нітратів для маленьких діток може обернутися невиліковною хворобою - метгемоглобінемією. Кілька років тому у Вінниці двоє діток навіть померло від цієї хвороби.

Стаття опублікована за підтримки гранту міжнародної мережі з підтримки журналістських розслідувань SCOOP, спонсорованої урядом Данії. 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Анонім

    а зачем пить то ее с крана?)))
  • Anonymous

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up