Якими трубами “приходить” питна вода до вінничан?

Якими трубами “приходить” питна вода до вінничан?
Справа в трубі? RIA продовжує серію публікацій про якість питної води у Вінниці. Спеціалісти Водоканалу кажуть, система водопостачання застаріла і потребує оновлення. Журналіст RIA дізнавалася, якими трубами вода “приходить” у крани вінничан

- Застарілі труби, буває, настільки заростають, що залишається отвір, у який і олівця не встромиш, - розповідає інженер виробничо-технічного відділу вінницького Водоканалу Юрій Абашкін. - Це впливає як на напір води, так і на її якість.

У минулих номерах RIA вже писала, що вінничани найчастіше нарікають на запах, річковий присмак та каламутність води у їхніх кранах. Журналіст RIA також дізнавалася, як очищують воду на вінницькому Водоканалі, чому там і досі застосовують технологію хлорування і наскільки ретельно контролюють якість питної води у місті. Спеціалісти Водоканалу кажуть, що за якість води на “виході” готові поручитися. Але не певні, якими трубами вона “прийде” у крани вінничан і чи не “вчепить”, бува, щось нехороше із застарілих труб. Це, до речі, одна з причин, чому воду вінничанам і досі хлорують - саме хлорування захищає воду, поки вона рухається трубами до осель вінничан.

Одна з найстаріших - на Козицького

Відео дня

Система водопостачання у Вінниці застаріла - це факт. Проблема, як завжди, в коштах. За словами інженера вінницького Водоканалу Юрія Абашкіна, для того, щоб “одним махом” замінити зношені чавунні, сталеві та залізобетонні труби на нові пластикові, потрібен ледь не річний бюджет міста. Тому труби у Вінниці замінюють поступово. Головним чином тоді, коли стається аварія.

- Труби замінюємо планово або в аварійному режимі, - каже Юрій. - У більшості випадків на тих ділянках мереж, де трапилася аварія, ставимо пластикові труби.

У Вінниці, за словами Юрія, найбільше чавунних (60%) та сталевих труб (26%). Найменше - труб із азбестоцементу (2,2%). А от нових пластикових труб - всього 9%. Саме пластикові труби, каже інженер, мають найбільше переваг і не мають недоліків. Вони дешевші, ніж труби металеві. Пластик простіший у монтажі та експлуатації. І, найголовніше, пластиковим трубам “байдуже” до зовнішніх умов. Тому вони застраховані від корозії та крихкості.

- Найстаріша труба у Вінниці - чавунна - знаходиться на вулиці Козицького, - розповідає Юрій. - Вона непогано функціонує, враховуючи, що була прокладена більше ста років тому. Перший водозабір у місті відбувся ще в 1912 році - неподалік церкви на воді стоїть незрозуміла для багатьох вінничан споруда з хрестом. Ніякого релігійного значення вона не має. Насправді місце першого у Вінниці водозабору.

Тяжилів відремонтували

Щорічно Водоканал за власні кошти прокладає у місті близько трьох кілометрів нових труб.

Інженер Юрій розповідає, що в минулому 2014 році, приміром, під оновлення потрапив район Тяжилова. Тоді сталеві труби повністю замінили на пластикові - а це близько півтора кілометра. До того ж, відремонтували три водопровідні станції.

- Це стало можливим завдяки тому, що Водоканал розділив витрати порівну із міськвиконкомом - 50 на 50, - каже Юрій. - Самі ми навряд чи потягнули б.

Юрій зізнається, що труби потребують оновлення. Тим паче, що старі чавунні чи сталеві труби складно ремонтувати - їх простіше замінити на нові. Проте іноді це неможливо з технічних причин.

- От уявіть, що ви, приміром, десять років поспіль користувалися чайником. В ньому утворився товстий шар осаду. Що ви зробите - будете чистити старий чайник чи придбаєте новий? Так і з трубами. Всередині ті труби, які служать вже майже сто років, заростають. Осад поступово зменшує діаметр труби, тому зменшується і напір води. Почистити ці труби від осаду практично неможливо.

На напір води, між тим, впливає не тільки стан труб. А й самі вінничани. Юрій розповідає, що влітку є проблема із водою на Старому Місті.

- Люди використовують воду для технічних потреб - поливають городи, садки, а потім скаржаться, що їм бракує води або вона ледь-ледь біжить.

Як “захищають” воду у трубах?

Юрій розповідає, що проблему якості питної води у Вінниці потрібно розглядати в багатьох ракурсах. Мова йде не тільки про те, як очищують воду до того, як вона поступає в труби.

- Все починається з річки, - каже Юрій. - Південний Буг потрібно чистити від водоростей, які осіли на дно і утворили шар намулу. Водоканал чистить місця забору води річки. Щодо самих труб - вони теж періодично хлоруються. Власне, воду хлорують і в процесі її очищення. І як би хто не нарікав на цю технологію, проте це дає нам можливість захистити воду на той час, поки вона буде рухатися трубами до осель вінничан. І зробити безпечною в той момент, коли вона тече вже безпосередньо з-під крану.

В нових районах - нові труби

Найновіші мережі водопостачання у Вінниці мають мешканці Поділля, Тяжилова, села Пирогово, Вишеньки та Старого Міста. Найстаріші, за словами Юрія Абашкіна, знаходяться в центрі міста та на ближньому Замості:

- Прокладання мереж водопостачнаня та водовідведення, зазвичай, відбувається паралельно з забудовою міста. Зараз місто розширюється, і в нових районах прокладають нові комунікації, а в районах старої забудови, на жаль, замінено набагато менше, ніж хотілося б.

Юрій також розповідає, що найближчим часом Водоканал планує комплексну заміну мереж водопостачання на вулицях Київській, Гонти, Айвазовського та Тарногродського.

Юрій Загороднюк, голова правління Громадської організації “Фонд розвитку водоочисних технологій”:

“Не потрібно міняти труби - потрібно стабілізувати воду”

- Мене дивує, коли співробітники Вінницького Водоканалу розповідають про необхідність оновлення системи водопостачання. Мовляв, буде вирішено це питання, зникне і проблема якості питної води у Вінниці. Не зникне. Принаймні, до тих пір, поки на водоканалі не почнуть застосовувати систему стабілізації води.

Що це таке? Наша вода агресивна. Це значить, у ній є вуглекислий газ. Що, в свою чергу, означає - вода буде викликати корозію металу. Воду можна стабілізувати - це процес, спрямований на попередження корозії та відкладання карбонату кальцію в трубопроводах. Стабільна вода - чисті, “спокійні” труби. Один із методів стабілізації води, яким успішно користуються в усьому світі - обробка її спеціальними реагентами для того, щоб вона не взаємодіяла з металом труб. Тому головна проблема наших труб не в зношеності, а в агресивності води. В Лондоні, приміром, є труби, які прокладені ще 200 років тому. Але вони не заростають і не впливають на якість води, тому що у Великобританії, як і в Китаї та іншому цивілізованому світі воду стабілізують перед тим, як пустити її трубами до споживача.

Я неодноразово звертався до керівництва вінницького водоканалу з пропозиціями стабілізувати воду. Технологія ця доступна і недороговартісна. Знаєте, чому мені постійно відмовляють, нічого при цьому не пояснюючи? Бо стабільна вода і чисті труби означає відсутність аварій на водопроводі. А не буде аварій, припиняться і фінансові потоки комусь в кишеню.

Стабілізувати воду потрібно негайно. Як то кажуть, “потрібно було ще вчора”. Люди десятками років п’ють агресивну воду, звідси і більшість онкозахворювань, особливо раку молочної залози та прямої кишки.


 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Дарья

    За всіма показниками пластикові труби найкращі, я чомусь думала, що пони погані і таким чином економлять на трубах. З водою проблема є і її потрібно вирішувати заради ж нашого здоров"я, дякувати Богу в мене тече нормальна вода, хоча я не п"ю воду з крану, але можна навіть пити, а коли зайшла до подруги, то в неї тече іржава вода, не уявляю як вони використовують ту воду, не можна ні помитись, ні приготувати їжу.
  • Олександр

    Наказом Міністерства охорони здоров’я України від 12 травня 2010 р.                                                                                                                                №400 затверджено Державні санітарні норми та правила "Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною". Таким чином, «питна вода» - це така вода, склад якої відповідає вимогам державних санітарних правил  і норм.                                                                  Чи відповідає водопровідна вода «Вінницяоблводоканал» Державним санітарним нормам та правилам «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною»                      ( ДСанПІН 2.2.4-171-10), що регламентують вимоги до якості абсолютно всіх видів питних вод, як водопровідних та колодязних, так і бюветних та фасованих?                                                Цей нормативний документ передбачає поетапне збільшення кількості показників безпеки та якості, які контролюють у питній воді. Воду необхідно контролювати за 52-ма показниками, у 2015-му році за 63-ма, а у 2020-му – за 75-ма показниками.
  • Анонім

    ну то пусть меняют трубы - в чем проблема?

    Пупкин Вася reply Анонім

    Хрошей нэмае ))))
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up