Фоторепортаж з фестивалю польової кухні імені Тараса Сича. Шукайте себе на фото

Фоторепортаж з фестивалю польової кухні імені Тараса Сича. Шукайте себе на фото
  • У Вінниці, у Центральному парку ім. Леонтовича, проходить фестиваль польової кухні пам'яті загиблого в АТО вінничанина Тараса Сича. Містянин на фронті був кухарем у батальйоні. 
  • Показуємо, як вінничани відпочивають на цьому фестивалі. 

У День Конституції на площі Водограю в парку ім. Леонтовича з 14.00 лунала українська музика, був відчутний запах вогнища та чутно сміх дітей. У місті вже вшосте проходить фестиваль польової кухні пам'яті загиблого в АТО вінничанина Тараса Сича. Того року його довелося перенести через пандемію, але у 2021-му до традиції повернулися. 

Під час фестивалю працює понад двадцять локацій від різних організацій нашого міста. Готували для вінничан військові, представники спеціалізованих навчальних закладів, воїни-афганці, волонтери, рятувальники та громадські активісти. 

Відео дня

— Ми допомагаємо нашим воїнам вже не перший рік. З перших днів війни готуємо для них різноманітні смаколики та виготовляємо різні потрібно гаджети для передової, — розповідає директор Центру професійно-технічної освіти № 1 Валерій Дяків. — Також традиційно ми приймаємо участь у цьому фестивалі. Ми презентуємо борщ, кашу солдатську та пиріжки. Нашою головною стравою — є запечений кабанчик. Ми частували усіх, хто підходив, поки не закінчився кабан. 

На кожній з локацій готували різноманітні польові страви, аромати від яких відчутно ще задовго до місця проведення фестивалю. Вінничани можуть смакувати на святі, до прикладу, запеченого кабана, борщик, кус-кус з м'ясом та овочами, козацьку кашу. 

Пригощають тут усіх охочих, хто зробить благодійний внесок — купить «фестивальну тарілку». За зібрані під час заходу гроші планують придбати  медичні рюкзаки та інше необхідне обладнання для військових у зоні АТО/ООС.

Запрошені на фестиваль й зіркові кулінари: журналіст Костянтин Грубич, музикант Лесик та гурт «Пан Карпо».

Також у парку розгорнули виставку військової техніки. Цьому особливо раділи діти, які могли взяти до рук, до прикладу, розряджену рушницю під наглядом військових. Чи залізти на різні військові автівки. Батьки ж задоволено фотографували свою малечу біля техніки. 

Не просто фестиваль, а ще й збір коштів

«У 2019 році за гроші, які зібрали під час фестивалю, ми купили два укомплектовані медичні рюкзаки. Їх передали у бойовий батальйон 131. 

10 березня 2019 року під обстріл з протитанкових гранатометів потрапило 12 людей. І завдяки тому, що під руками був такий рюкзак, вдалось врятувати шість бійців. І сьогодні я запрошую вінничан знову долучитись до фестивалю і не бути байдужими», — коментує голова ГО «Ведені серцем» Юлія Щербань.

Організатори фестивалю — Вінницька міська рада, Фонд громади «Подільська громада», міський Палац мистецтв та КП «Вінницязеленбуд». 

Для містян передбачили й концертну програму. На сцені виступали і оркестри Міністерства з надзвичайних ситуацій, і військових частин, і ансамбль воїнів-афганців. А також молоді виконавці міського Палацу мистецтв. 

На фестивалі було помітно, як люди засумували за такими заходами через карантин.

— Я хочу долучати дітей до історії нашої країни, тому разом з онуками прийшов на цей фестиваль. Думаю, такі дні, як День Конституції дуже важливо правильно відзначати. Отак з українською кухнею та музикою, — каже вінничанин Адам. 

На фестиваль сьогодні завітало близько кількох сотень вінничан, які не просто добре відпочивають у парку, а й роблять добру справу. 

Він пішов на передову добровольцем, але не брав до рук зброю

Тарас Сич народився у Вінниці в 1966-му році. Він навчався в школі № 11, потім пішов вчитися у Вінницький політехнічний університет. 

У вільний час чоловік любив книги, певний час навіть працював завідувачем  бібліотеки-філії № 17. Деякий час перед війною працював будівельником.   Крім того, Тарас Сич був хіпі. 

 А коли почалися події Революції Гідності, то він не сидів осторонь, куховарив   на Майдані. Далі пішов добровольцем на передову. Він був кухарем 25-го окремого мотопіхотного батальйону. Був пацифістом, допомагав пораненим, проте зброю до рук не брав принципово.

Після ротації не захотів залишати побратимів та повернувся до частини. Загинув він 13 лютого під час мінометного обстрілу терористами біля Дебальцевого — снаряд розніс кухарський намет.

27 березня 2015-го з Тарасом попрощалися у Вінниці, похований на Центральному міському кладовищі, Алея Слави. Без Тараса лишилися доросла донька та онучка.

Читайте також: 

Мати бойовика зі Жмеринки: «Відчепіться від мене, поки не послала…» Чи депортують з Росії нашого земляка?

У Вінниці відкрилась фотовиставка історії боротьби нацгвардійця Віталія Марківа

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Жанна Бабчук

    Такі заходи важливі для жителів та гостей нашого міста!
  • Жанна Бабчук

  • Ирина Постольникова

    Супер, дуже сподобалося,дякуємо!!!!
  • Ирина Постольникова

    Супер,духе сподобалось!!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 ТОП важливих новин на «20 хвилин» від 22 по 29 квітня, які ви могли пропустити photo_camera 19:50 Сестри Тельнюк приїдуть у Сугаки. Коли і кого запрошують на зустріч з ними? 19:44 Магнітні бурі в травні-2024: коли очікувати на погіршення самопочуття 19:10 «Потрібна підтримка!» Зірка «Перелесника» з Вінниці братиме участь у новому проєкті Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:38 «Вінницький» ліфт встaновлять в одній із бaгaтоповерхівок містa 17:42 На Вінниччині до Реєстру корупціонерів за 2023 потрапили 169 осіб 17:07 П'ять вулиць у Вінниці назвуть іменами загиблих захисників 15:43 На фронті загинув Микола Калачик з Тульчинської громади 15:20 Втрачена історія: закинуті садиби та палаци Вінниччини 14:25 Під час пожежі на Вінниччині травмувався власник будинку photo_camera 13:07 Вербна неділя: традиції та заборони, куди поставити освячену вербу 11:50 Вінницька торгово-промислова палата працюватиме в оновленій будівлі Пошти photo_camera 10:38 Вночі сили ППО збили над Вінниччиною ворожий безпілотник 10:05 Швидкий рецепт сирної паски від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 10:00 Як ви ставитеся до норми про вилучення авто у законі про мобілізацію? Ми запитали вінничан 09:17 В Україні відзначають День працівників швидкої допомоги. Історія, заборони та прикмети 28 квітня 09:00 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up