Два вагони шоколаду вивезли за кордон з Вінниці. Чим ще годуємо Європу і світ?

Два вагони шоколаду вивезли за кордон з Вінниці. Чим ще годуємо Європу і світ?
Вінницькі «рошенки» найбільше смакують сябрам з Білорусі, саме до цієї країни найбільше експортували шоколад з Вінниці
  • До 32-х країн світу — від сусідньої Польщі до далеких Тайваню, Японії і Китаю  — експортували продукти харчування з Вінниччини.
  • На їх експорті заробили протягом п’яти місяців 106 мільйонів доларів.
  • За цей час в область завезли продуктів на 11 мільйонів умовних одиниць.

У переліку експортних продуктів харчування значиться дуже широкий спектр найменувань. Про них сказано у повідомленні головного управління статистики в області, де зазначено цифри експорту-імпорту названої продукції за січень-травень нинішнього року.

Йдеться про борошно, крупи, шоколад, соки, варення, джеми,желе, печиво, м'ясо та м’ясопродукти, вироби з овочів, оцет, плоди та горіхи, алкогольні і безалкогольні напої — і це ще не весь перелік проданих за кордон продуктів, реалізованих на ринках 32-х країн Європи і світу.

Найбільше вінницького цукру закупила Туреччина. До цієї країни відвантажили 11 тисяч тонн солодких кристалів, це половина від їх загального експорту. Загалом за проданий за кордон цукор область виручила вісім мільйонів доларів.

Відео дня

Алкогольні та безалкогольні вироби, а також оцет склали 10 відсотків від реалізованих харчів. П’ять мільйонів доларів надійшло від реалізації спирту етилового, чотири мільйони — від горілки.

За вироби з плодів та овочів отримали дев’ять мільйонів в американській валюті. Відправили 118 тонн шоколаду. Найбільше вінницькі «рощенки» смакують сябрам з Білорусі.

Але основу експорту продуктів (73%) склали відходи харчової промисловості (їх статистика відносить теж до продуктів харчування).  

Так, на 53 мільйони доларів продано макухи та інших твердих відходів. Найбільше їх купували у європейських країнах — Іспанії, Італії, Нідерландах, Німеччині, Польщі, Франції, а також Білорусі та Литві.

Буряковий жом, виявляється, також належить до категорії продуктів харчування,  закуповували у таких далеких країнах як Тайвань, Японія, Корея, Китай. Його продано на чотири мільйони доларів.

Вінничани закуповували за межами державі тропічні плоди, свіжі і консервовані, соки, а також добавок для годівлі тварин.

Підприємці області закупили консервовані плоди: 75 т персиків — з Греції, 72 т ананасів — з Кенії та Філіппін, 17 т тропічних плодів з Колумбії, а також 163 т соків — найбільше з Австрії, В’єтнаму, Молдови та Нідерландів.

Імпортувались також продукти, що використовуються для годівлі тварин (7 тис.т на 7 млн.дол.). Найбільше їх надійшло з Китаю, Нідерландів та Польщі. Як бачимо, статистика також включає їх у перелік продуктів харчування.

Загалом на експорті продуктів область заробила за вказаний період $106 мільйонів.

Доля продуктів у загальному обсязі експортованих товарів склала 16%, а в загальному імпорті — тільки 5 відсотків.


Читайте також:

Недоїдаємо? Скільки і яких харчів вінничани споживали у минулому році

«Гроші на той світ з собою не забереш». Церкву для українців збудував вірменин

Зеленського просять нагородити медалями «За врятоване життя» трьох сміливців з Вінниччини

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Юра Вінків

    Той шоколад можна весь вивозити....  одна хімія..  які дурні його їдять ще.....
  • Ols Kat

    Тобто Асоцiацiя потрiбна була щоб макуху в Європу продавати

    NY reply Ols Kat

    Саме так, але не тільки. Ще про Карпатський ліс, який нещадно знищують забули і його експорт в Европу.

    Ols Kat reply NY

    Ходять чутки що лiс Європа купувала би i без всякої Асоцiацiї
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
13:55 Вакцинація дорослих: що перевірити, коли йдете вакцинуватись від дифтерії і правця 12:28 Якими послугами служби зайнятості можуть скористатися ВПО 12:02 Втекли з частини зі зброєю та вбили патрульного: деталі та версії злочину в Гайсинському районі play_circle_filled photo_camera 12:00 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) Від читача 13:38 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 11:34 Почастішали випадки укусів кліщів. Як уберегтися? 10:27 У Бершаді попрощалися із загиблим від бандитської кулі поліцейським Максимом Зарецьким play_circle_filled photo_camera 09:33 Ліквідували ще 800 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 23 квітня 09:00 Куди віддати дитину: гуртки Вінниці, студії та позашкільні заняття (партнерський проєкт) 08:44 Сьогодні вітаємо Юрія та Валерія. Історія та прикмети 23 квітня 08:00 Вакансії в Chopper, Green cool, Грош та 81 актуальна пропозиція роботи у Вінниці 21:12 Яку безкоштовну психологічну допомогу можуть надати сімейні лікарі? Ми дізналися 20:56 Вінничан закликають зменшити споживання електроенергії 20:18 «Вінницькі вовчиці» у Хорватії виграли престижний міжнародний турнір Adria Bowl photo_camera 20:04 У Вінниці затримали водія, який перевищував швидкість. А потім виявили підроблене посвідчення 19:35 Спір з вінницьким МСЕК: юристку звільнили вагітною, вона виграла суд і має повернутися на посаду photo_camera 19:05 Яким нині є укриття для ліцею №30? Його будівництво коштує понад 40 мільйонів гривень photo_camera 18:06 «Матиму ще п’ять років, щоб помститися ворогу»: історія бойового прикордонника з Вінниці 18:00 Перезавантаження та інсайти: художнє та спортивне водночас у Вінниці (Новини компаній) 17:29 Суд арештував обох підозрюваних у вбивстві 20-річного поліцейського
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up