Сорок вісім відсотків свого сукупного доходу за 2019 рік вінничани витратили на придбання продуктів харчування. У середньому по державі цей показник ще вищий — 49%.
Такі дані наводить обласне управління статистики на підставі вибіркового обстеження умов життя домогосподарств регіону за підсумками минулого року.
За даними статистики, середньомісячні сукупні витрати домогосподарств склали 9995 гривень. Це на 1819 гривень більше, ніж було у 2018 році.
Найбільша частина з них (48%) йшла на харчування.
М'ясо і м’ясопродукти та сало «забирали» 21 відсоток від усіх витрат на харчі; хліб і хлібопродукти — 15%; овочі, в тому числі картопля, — 14%; молоко, сир і яйця — 13%; олія та жири — 8%; цукор та солодощі — 7%; рибопродукти — 6%; фрукти — 5 відсотків.
Вартість одноденного раціону харчування однієї особи становила за вказаний період 78 гривень, на вісім гривень більше у порівнянні з 2018-им.
У середньому на одну людину припадало на місяць молока і молокопродуктів ( у перерахунку на молоко) — 19,6 кілограма, м’яса і м’ясопродуктів та сала — 5,2 кг, хліба і хлібобулочних виробів — 9,6 кг, яєць — 21 штука, овочів і баштанних — 9,2 кг, картоплі — 7,7 кг, фруктів, ягід, горіхів, винограду — 3,4 кг, цукру, включаючи цукор на кондитерські вироби, та меду — 2,8 кг, риби і рибопродуктів — 1,9 кг, олії та рослинних жирів — 1,7 кілограма.
У порівнянні з 2018-м роком на обідньому столі вінничанина стало менше хліба і хлібобулочних виробів, картоплі, олії, молока і масла, цукру і меду. Трохи збільшилося споживання риби і рибопродуктів, м’яса і м’ясопродуктів та сала, а також фруктів, ягід, горіхів і винограду. Не змінилася кількість яєць та овочів і баштанних культур.
Статистика штука хитра: якщо хтось, наприклад, з’їдає два яйця, а інший жодного, то в середньому виходить на кожного по одній штуці. така само "арифметика" по інших продуктах. Згадуємо відомий вислів неспроста.Певне здивування викликають цифри споживання вінничанами м’яса, м’ясопродуктів і сала.
Обласні статисти стверджують, що за місяць з’їдаємо на одну людину 5,2 кг цієї продукції. За рік виходить понад 60 кг. Фізіологічно обґрунтована річна норма, скажімо, свинини, становить 30 кг.
Зі споживанням риби не дотягуємо до річної норми, яка становить 25 кг. Так само і картоплі, норма якої 124 кг. Навіть молока не п’ємо стільки, як це рекомендують вчені для потреби організму. Одна людина в рік має споживати 380 кг.
Втім, визначити точні цифри споживання тієї чи іншої харчової продукції надзвичайно складно навіть для самого себе. Маємо користуватися цифрами статистики. Довіряти їм чи ні – справа індивідуальна. Очевидним залишається факт: не всі недоїдають і не всі переїдають.
Але витрати на харчі дуже великі — віддавати майже половину зароблених грошей? В такі умови не ставлять людей у розвинутих країнах.
Читайте також:
«Гроші на той світ з собою не забереш». Церкву для українців збудував вірменин
«Моя ти дорога копієчка». Як ростуть двоє вінничанок, народжених з пробірки
Фото і відео оголених дітей з Вінниці продавали за кордон. На лаві підсудних українка й австрієць
Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.
№ 16 від 16 квітня 2025
Читати номер
Ols Kat
Валентина Богданюк reply Ols Kat