«Моя ти дорога копієчка». Як ростуть двоє вінничанок, народжених з пробірки

«Моя ти дорога копієчка».  Як ростуть двоє вінничанок, народжених  з пробірки
Людмила Гріщенко почувається дуже щасливою, ще б пак — першу дитину народила у 54 роки, другу — у 58!
  • Методом штучного запліднення народила двох донечок вінничанка Людмила Гріщенко.
  • Перша дитина з’явилася на світ у 54 роки, друга — у 58! 
  • 11 липня старшій донечці виповниться вісім.
  • Як ростуть дівчатка? Як почувається їхня мати? Чому настійливо радить іншим не втратити найбільше, за її словами, щастя — мати дітей?

— Вибираємо у магазині сукню для Настусі, — відповіла на телефонний дзвінок журналіста RIA Людмила Гріщенко. — 11 липня донечці буде вже вісім років. Обговорюємо колір. Мені більше подобається ліловий. Здається, він робить Настусю яскравішою. У неї свій смак. Хоче світлого з рожевим відтінком. Я свою думку висловила. Але прийму її пропозицію. Те само каже тато. Така у нас позиція: надавати дітям право на самостійний вибір. І не тільки з сукнею.

Розмову з пані Людмилою продовжили пізніше, уже увечері. Запитую, якого кольору сукню все-таки купили — той, що пропонувала мама, чи донечка?

— Не купили поки що, — відповіла пані Людмила. — Взяли паузу на обдумування. Це теж правильний варіант. Якщо в чомусь маєш сумнів, не поспішай приймати рішення.

Відео дня

Ось так під час походу в магазин Настуся запам’ятала дві маминих поради. Перша — їй дали можливість зробити власний вибір. Друга  — не поспішати, коли чітко не визначився.

«Я її у куток, а вона мене обіймає і цілує…»

Під час подальшої розмови стало зрозуміло, що пані Людмила дуже вміло дає своїм дівчаткам уроки, які, без сумніву, стануть їм у пригоді у житті. Причому, робить це не нав’язливо. Водночас буває строгою. Це тоді, коли треба показати дітям, хто з них правий, а хто ні.

Її два Сонечка різні за характерами, поведінкою. Старша Настя поступлива. Поліна, навпаки, наполягає на своєму. Навіть тоді, коли не права. Настя поступається. Мама вважає за потрібне переконувати у таких випадках дівчаток, що у всьому треба бути справедливими. Згадує своє дитинство. Аналізує тодішні помилки і намагається не повторювати їх тепер у стосунках зі своїми дітьми,

Якось Поліну відправили у куток. Таким було покарання за те, що вчинила несправедливо по відношенню до старшої сестрички. Перед тим, щоправда, мама провела розбір ситуації. Пояснила, хто правий, а хто ні, і чому так не можна робити. Так як це повторилося вдруге, малу покарали.

— Я її в куток, вона слухняно вистояла, а тоді прибігла до мене, стала обіймати, цілувати, називати найдорожчою копієчкою, це в неї такі слова вияву любові, — розповідає Людмила Гріщенко. — Треба дітей любити, але при цьому бути строгим. Ніколи не дозволяти, щоб сіли на голову. Це неправильно, коли діти верховодять, а батьки не можуть з цим справитися.

Не виключайте музику, яку слухають діти!

Захоплення у дівчаток також відрізняються. Молодша любить гратися лялечками. Не минає жодного дня, аби вона не розмовляла зі своїми лолами. Їх у неї не злічити! Шепне на вухо таткові — і має нові ляльки.

Здавалося б, що в цьому особливого — малим дівчаткам такі ігри до вподоби.

— Але ж Настю у такому віці не цікавили лялечки, — говорить мама. — Натомість вона дуже рано почала вчитися танцювати. Ходила по кімнатах і співала. Тому вже з трьох з половиною років віддала її на вокал. Згодом дівчинка почала відвідувати заняття у музичній школі, нині продовжує вчитися грати на піаніно. У другому класі вона виступала у школі перед дітьми. Вчить англійську.

Аби в дитини не було прогалин у знаннях, у час карантину запрошують вчителів додому. З молодшою займаються в ігровій формі, їй це дуже подобається. Дівчинка ходить у дитячий садочок.

Співрозмовниця вважає, що батьки мають жити тим життям, яким живуть їхні діти. У їхньому будинку інколи звучить музика, яку, відверто кажучи, пані Людмила не хотіла б слухати. Однак це подобається її донечці Насті. При цьому співрозмовниця згадує свою молодість. Каже, у той час популярними були пісні групи «Бітлз». Дотепер пам’ятає, як мама заходила в кімнату і виключала магнітофон.

— Ми з сестрою не розуміли її, — говорить пані Людмила. — Робила вона це з криком, бо їй ті пісні не подобалися. Я згадую про це і кажу собі, що ніколи такого не зроблю по відношенню до своїх донечок. З дітьми треба йти в ногу.

Якось по телевізору показували як роблять татуювання. Пані Людмила стала говорити дівчаткам, як красиве дівоче тіло перетворюють на некрасиве. Старша Настя після цього пообіцяла мамі, що не стане розмальовувати своє тіло татуюваннями. У Полінки виявилася протилежна думка: «А я буду таке робити, мені це гарно».

У подорож по світу з власною «польовою кухнею»

Донечки пані Людмили нічим не відрізняються від інших дітей. Сама вона, як уже згадувалося, буває інколи строга по відношенню до них. Але дуже просить чоловіка Юрія не припуститися помилки, до якої вдається дехто з так званих татусів.

— Кажу йому, Юра, ні за яких обставин не думай підняти руку на дівчаток! — розповідає пані Людмила. — Якщо таке станеться, травма залишиться на все життя. Не фізична, моральна. Вони твої принцеси і ставлення до них має бути саме таким. Знаю, що Юра ніколи такого не допускає навіть у думках. Бо так само любить дівчаток, але все одно нагадую. Точно знаю, що дітей треба дуже сильно любити і тоді все буде добре.

На свій восьмий день народження Настя не зможе покликати друзів, однокласників. Карантин на заваді. Мама заспокоює донечку. Мовляв, це не кругла дата. Але нарядну сукню іменинниці все одно придбають. І з аніматорами домовилися, аби допомогли влаштувати свято. З Полінкою обговорили, який подарунок зроблять сестричці. Поки що це тримають від неї у секреті. І журналісту не повідомили, що саме отримає від них іменинниця.

А ще вони люблять подорожувати по світу. Чекають закінчення карантину. Бо до цього  мандрували навіть з малими дітьми.

— З малими простіше подорожувати, ніж зі старшими, — стверджує Людмила. — «Польова кухня» з собою і ти не журишся, чим годувати дитину.

Обох своїх донечок вона вигодовувала грудним молоком. Після цього не складно здогадатися, що має на увазі, коли говорить про «польову кухню».

Перша донечка народилася з другої спроби, друга — з третьої

Людмила Гріщенко рекордсменка за віком народження дитини у нашій області. У 58 років, крім неї, ніхто з жінок не народжував.

Її відмовляли від другої дитини не тільки знайомі. Лікарі говорили категоричне «Ні!». А вона хотіла, щоб донька мала сестричку чи братика. Її наполегливість при допомозі медиків і з Божою поміччю дали результат, якого хотіла жінка. Першу дитину народила у  54, другу у 58.

Каже, якби у них з чоловіком раніше були кошти, вона б хотіла мати не менше п’яти дітей. Чоловік молодший від неї на 12 років. Коли Людмилі виповнилося 52, він запропонував взяти дитину з дитячого будинку. Обговорювали варіант сурогатного материнства. Знайома порадила скористатися методом штучного запліднення і самій виносити для себе немовля. Для цього скористалися послугами київської клініки. Перша дитина з’явилася з другої спроби, друга — з третьої.

Якщо є гроші, не втрачайте час

До Людмили Гріщенко зверталися за порадою немало жінок, які не мають власних дітей. Декого відвозила в Київ у ту само клініку власним транспортом. При цьому навіть грошей не брала. Таке в неї велике бажання допомогти комусь, аби відчув радість материнства, як це відчула вона. Неспроста називає себе найщасливішою жінкою у світі.

— Штучне запліднення процедура дороговартісна і саме це стримує багатьох жінок, — розповідає Гріщенко. — У 2016 році ми заплатили понад п’ять тисяч доларів за народження першої дитини. Коли виношувала другу,  це вже було, якщо не  помиляюся, десь сто тисяч гривень. Чоловік краще знає, він платив.

Співрозмовниця пояснила, що дорого коштують гормони, висока вартість окремих процедур. Платити треба також після повторних спроб запліднення. Якщо спроба не вдалася, кошти не повертають.

До речі, штучне запліднення пропонують і у Вінниці. Про це сказано на сайті медичного центру «Медівін». Вартості послуги у телефонній розмові не називають.


Читайте також:

«Пішов у синє небо він…» Назарій Яремчук приїжджав на Вінниччину до друга

«Поважаю Вас, Ваша Величносте». Вінничанка побувала на прийомі у Королеви Великобританії

Напитися молока, яке здоїв робот. Вінничан запрошують у Чечельник на молочну екскурсію 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (14)
  • Татьяна Петрова

    А эти девочки рождены из своих яйцеклеток или донорских?
  • Anna Anna

    Бгг бггг
  • Olga Biletska

    Супер жінка та мама! Відпочивали з ними в Єгипті в 2018 році! Дуже піклувалась за донечками!
  • Наташа Кандирал

    Хороший человек и супер мама,😍😍😍
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up