«Довоювався, доброволець?». Що шукала і що знайшла поліція у будинку демобілізованого розвідника

«Довоювався, доброволець?». Що шукала і що знайшла поліція у будинку демобілізованого розвідника
Вчорашній розвідник Михайло Васьківський привіз з АТО понад десяток грамот і подяк від командування, тим часом дома Немирівська поліція подала на нього в суд характеристику, що ніде не працює, пиячить... Хто надав таку характеристику, не кажуть
  • На третій день після демобілізації у будинку командира відділення розвідки Михайла Васьківського поліція перевернула все догори дригом
  •  Шукали вкрадену насосну станцію. Так записано в ухвалі суду
  • Чому тоді рилися у білизні дружини  і …розривали гігієнічні прокладки?
  •  Не тільки цим знеславили добровольця АТО з села Никифорівці Немирівського району

Коли почалися бойові дії на Донбасі Михайло Васьківський очолюював приватне підприємство «Палета» у селі Никифорівці Немирівського району. Мав роботу, зарплату. Незважаючи на це, пішов добровольцем. Служив з травня 2014 по липень 2018-го. Був командиром відділення розвідки. Нагороджений медаллю «За відвагу», привіз понад десять грамот і подяк за сумлінну службу.

У неділю, 8 липня, він ступив на перон вокзалу у Вінниці. Дружина і двоє синів плакали, зустрічаючи чоловіка і батька. Пораненого, з третьою групою інвалідності. Це були сльози і смутку, і радості. Живий повернувся!

Через три дні після того, 11 липня, до його будинку прийшли правоохоронці з обшуком.

Відео дня

Насосну станцію шукали у… жіночій білизні

-Я був у військкоматі, ставав на облік, коли мені подзвонили з села і сказали, що у дворі повно поліції, - розповів журналісту  «20 хвилин/ RIA» Михайло Васьківський. - Дома знаходилися старі батьки дружини, яких ми забрали до себе. Тато незрячий. Мамі уже за 80, що вона могла сказати поліцейським?

Михайло зайшов у відділення поліції в Немирові, щоб з’ясувати, у чому справа. Каже, керівник слідства повідомив, що обшук проводять на законних підставах. На це є рішення суду. На запитання, що шукають, відповів: «Вкрадену насосну станцію». Мовляв, за оперативною інформацією зробив це Васьківський. Перед тим атовець півроку провів у госпіталі. З них 3,5 місяці рука була у гіпсі.

-Кращої відмазки не могли придумати, - сказав у відповідь поліцейському боєць.

Дома, крім поліцейських побачив двох хлопців. Запитав, хто вони. Сказали, що це поняті. Уточнили, що привезли їх з собою. Мовляв, сільські ж не підуть на таке. За його словами,  у будинку, господарських будівлях, на горищі перевернули все! Заглянули у кожну шпаринку.  Шукали у морозильній камері холодильника. «Соромно говорити, але рилися у білизні дружини, навіть гігієнічні прокладки розривали», - говорить вчорашній розвідник.

Боєць припускає, що насправді шукали зброю, чи боєприпаси. Не знайшли нічого – ні  насосної станції, ні зброї.

-Ну що, доброволець, довоювався, - Михайло передає слова дружини після обшуку. – Це треба було тобі такої ганьби! У моїй білизні рилися, прокладки рвали… Воював за Батьківщину, а зустріла родіна. Став калікою, заробив купу болячок, залишився без роботи ( інвестор перевів ПП «Палет» у Львівську область – Авт.) Тепер хоч на вулицю не виходь – від людей соромно.

Сім’ї показали «дєвушку» з кувшином

Пан Михайло хвилювався за одне – аби не підкинули що-небудь під час обшуку. Каже, це ж так просто залишити десь кілька набоїв. Тоді нікому нічого не доведеш. Кайданки клацнуть на зап’ястях. Ніхто не вступиться за тебе.

-Добровльці це вже добре усвідомили, - продовжує співрозмовник. – Якщо москалі знов посунуть, мало хто з них побіжить у військкомат, як це ми робили у 2014-му. Мене спочатку не взяли. Переконував, що строкову служив прикордонником, що багато-чого знаю. Було це у березні. Ходив ще раз із заявою. Аж у травні взяли. 15 числа ми вже їхали з хлопцями у Бердичів на підготовку.

Васьківський пройшов не одну гарячу точку. На фронті теж багато несправедливості. З передової його, пораненого, вивозили госпітальєри. Далі передали медикам, які доставили у лікарню в Маріуполі. Лікар розпорядився одразу ввести знеболююче. Але тут підійшов інший медик і попросив зачекати. З’ясувалося, він ще мав взяти аналіз крові для перевірки на наявність алкоголю. Мій співрозмовник стверджує, що не п’є і не палить. Наводить приклад, коли готовий виправдати побратима, у крові якого виявили наявність спиртного.

Рік тому загинув Сергій Яременко з Калинівки. За словами Михайла, його земляк був дуже відповідальною людиною. Служив головним сержантом роти. Каже, Сергій вісім місяців провів на «передку». Наголошує: вісім місяців!

-Хіба мав стільки часу залишатися без ротації? – запитує співрозмовник. – За це ніхто не відповів. А те, що в Сергія після загибелі виявили спиртне в крові, його сім’ї показали «дєвушку з кувшином» Що це таке? Комбінація з трьох пальців.

Він в АТО, а поліція пише, що пиячить, не працює

-Старанний, наполегливий, дисциплінований, накази командирів виконує якісно… - це фраза з характеристики командира частини, де служив Михайло Васьківський.  Така поведінка колишнього «атовця» підтверджується понад десятком грамот і подяк, що їх привіз зі служби.

-…нахабний, хитрий, грубий та самовпевнений, схильний до правопорушень, крім того, ніде не працює, не навчається, неодноразово був помічений у нетверезому стані, - так написано у характеристиці, наданій Немирівською поліцією до суду. Суддя цитує її у постанові про обшук.

-Я не зобов’язаний надавати інформацію про те, хто надав характеристику, це оперативна інформація, - передає слова слідчого демобілізований боєць.

Васьківський звертався до сільського голови, дільничного поліції. Вони відповіли, що не надавали характеристики.

-Мене обплювали з ніг до голови, і називають це оперативною інформацією, - каже співрозмовник. – Гарно зустріли, нема що казати. Все одно буду добиватися, щоб дізнатися, у чиїх очах я п’яниця, який ніде не працює…  

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (48)
  • Анна

    Конченные !!!!
  • Зозуля Евгений

    сука, шакалы долбаные.... самых бы на передок.... А ты Миш, держись!
  • Leonid Rozumenko

    цей ресурс контролюється на московії.  -  блокуються позитивні оценки для здорових коментарів  а коментарі працівника путлера  - в плюсі?
  • Sergey Golovko

    криси тилові
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
13:13 Шукають молодого хлопця, якого підозрюють у крадіжці photo_camera 12:14 На фронті вчора відбулося 61 бойове зіткнення. «Найгарячіше» на Новопавлівському напрямку photo_camera 11:06 Без води та світла. Де у Вінниці 19 березня відключають послуги photo_camera 10:04 У Вінниці засніжило: містян просять пересісти на громадський транспорт photo_camera Від читача 10:22 Закреслюють кандидатуру Путіна": у чаті "виборчкому" Керчі звітують про масове псування бюлетенів. Фото 09:57 Вінницька громада проводжає у вічність Захисника Михайла Шастуна photo_camera 09:27 На хабарі у 300 000 гривень попався директор енергопідприємства play_circle_filled photo_camera 09:20 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 09:08 У трьох районах області знайшли уламки «шахедів». Один був у нездетонованому стані photo_camera 08:40 Робота у Вінниці: 94 свіжих вакансій від вінницьких компаній 08:37 Сьогодні вітаємо Дарію та Дмитра. Історія, заборони та прикмети 19 березня 21:01 «Вінниця у коміксах»: оголосили конкурс для дітей і молоді 20:05 Про «Щедрик»: у Вінниці покажуть матеріали із українських, чеських, канадських та американських архівів photo_camera 20:02 Командиру розвідгрупи з Вінниччини вручили орден 19:40 Сонячні електростанції: для чого вони вам, яка їх вартість та терміни окупності (Новини компаній) 19:01 Сміттєзвалище посеред кварталу: по вулиці Чайковського майже немає місця для виносу сміття 18:27 Помер колишній директор 23-го ліцею Григорій Поліщук 17:28 Вибори на посаду ректора Вінницького медуніверу: хто претендує photo_camera 17:26 ФК «ЯСКО» підтвердив звання чемпіона області з футзалу 16:20 «Сцену любощів знімали у холодній воді». Актор з Вінниці — про фільм «Перелесник» і не тільки
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up