До виготовлення скульптури Шевченка вінничанин залучив понад 10 тисяч людей. Де вона нині?

До виготовлення скульптури Шевченка вінничанин залучив понад 10 тисяч людей. Де вона нині?
Володимир Заєць пропонував памятник Вінниці, але він не зацікавив тих, з ким розмовляв, тому скульптура залишилася в Києві
  • Генія слова, Пророка нації Тараса Шевченка не стало 160 років тому.
  • Його земне життя закінчилося 10 березня 1861-го.
  • До іншої круглої дати Великого Кобзаря, 200-річчя з часу його народження, з’явився незвичний пам’ятник.
  • Розповідаємо, чим саме він незвичний.

Художник з Барського району Володимир Заєць у 2014 році завершив виготовлення пам’ятника Тарасу Шевченку. Присвятив роботу до 200-річного ювілею поета.

Родзинкою стало те, що зробив скульптуру з дерева. Працював з багаторічною осикою, діаметр якої становив понад один метр. Висота пам’ятника була два метри. Щоб на дереві з’явилося необхідне зображення, треба було багато тесати долотом.

Художник вирішив залучити до цього односельців з рідного села Затоки. Показував місце, де необхідно робити надріз, давав в руки долото й дерев’яний молоток-киянку. Так земляки залишали свій слід.

Відео дня

Записував тих, чиї руки торкались скульптури

Пан Володимир записував прізвища тих, хто своїми руками доторкався до майбутньої скульптури. Першими серед них були донька Алла і її чоловік Сергій, син Богдан, шкільний товариш скульптора Юрій Бажаско, який приїхав у гості з Естонії, де проживає нині.

Потім деревину перевіз до Бару, деякий час вона знаходилася у місцевому гуманітарно-педагогічному коледжі.

Коли у Києві почалися революційні події, Володимир Заєць вирішив, що пам’ятник має бути у столиці. Домовився з працівниками літературно-меморіального будинку-музею Шевченка, що у самому центрі столиці, і доставив роботу на територію музею. Було це наприкінці лютого, після розстрілів на Майдані.

Кожен працівник і більшість відвідувачів музею залишили свій слід на скульптурі.

Долучалися іноземці з різних країн

Журналіст 20minut.ua спілкувався тоді з автором скульптури і працівниками музею.

— Ми із задоволенням сприйняли пропозицію вашого земляка Володимира Зайця, — розповідала тоді завідувач музеєм Надія Орлова. — Мені невідомо, щоб хтось ще організовував таку акцію. Кожен наш працівник залишив на скульптурі тепло своїх рук. Не було відвідувача, який би відмовився зробити те само.

Молоток і долото брали до рук політики, підприємці, студенти, учні, іноземці, зокрема, темношкірі африканці. Особливе захоплення акцією висловив народний артист України Богдан Бенюк.

Просив зробити не один, а декілька надрізів. При цьому натхненно декламував рядки Шевченка. Щоправда, щиро зізнався, що йому не подобається образ нашого генія у кожусі і шапці. Саме таким зобразив його скульптор.

Богдан Заєць чергував з батьком біля скульптури на території музею

Літературно-меморіальний будинок-музей Шевченка знаходиться поруч з Майданом Незалежності. У ті дні збільшився потік відвідувачів до колишнього місця проживання поета. Саме у ті дні у книзі записів, яку вів скульптор разом з сином Богданом (вони по днях чергували біля скульптури), з’явилося 10-тисячне прізвище. Про це розповів скульптор. На цьому записи не припинилися.  

На фоні обпаленого Будинку профспілок

У день 200-ї річниці з дня народження Кобзаря, 9 березня 2014-го, пам’ятник перенесли на Майдан. Там уже скульптор не встигав записувати усіх охочих долучитися до створення скульптури. Робили це і дорослі, й діти.

Автор публікації бачив це на власні очі, бо теж був у той день на Майдані. Пам’ятник по-особливому сприймався в умовах слідів протистоянь учасників Революції Гідності з силовиками.

Сотні людей фотографувалися на фоні постаті Кобзаря.У той день Майдан був переповнений людьми.

Мурашки йшли по спині, коли над Майданом стоголосо звучав Гімн нашої держави,а також Шевченкові  рядки «Реве та стогне Дніпр широкий», покладені на музику.

Де нині скульптура, яку пропонували Вінниці?

На превеликий жаль, нема вже з нами скульптора Володимира Зайця. Його серце зупинилося передчасно.

Після Шевченкового ювілею у нього виник задум передати роботу до Музею Революції Гідності. На думку Володимира Зайця, це найбільш підходяще місце для збереження роботи.

Він розповідав, що мав розмову з організаторами майбутнього музею, зокрема, безпосередньо спілкувався з директором Музею Ігорем Пошивайлом.

Остання інформація про пам’ятник, яку отримав від скульптора при його житті, була така: робота знаходиться у Національному університеті «Київська політехніка».

До речі, Володимир Заєць пропонував свою роботу Вінниці. Однак вона не зацікавила тих, з ким він мав розмову на цю тему. Тому памятник залишився в Києві.


Читайте також:

«Його вбили тричі»: що Вахтанг Кіпіані розказав у Вінниці про «Справу Василя Стуса»

«Я й дату свого весілля обрала не просто так», — говорить астропсихолог Антоніна Пачевська

Равлики у червоному вині. Авторський рецепт п’ятикласниці з Бара

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up