Що таке мурал-арт і чому це стосується усіх вінничан

Що таке мурал-арт і чому це стосується усіх вінничан

У Вінниці розпочався проект, ідея якого розфарбувати місто. На вінничан очікують кольорові стіни, тролейбуси та бібліотеки. Масштабна презентація планується на день міста, 5 вересня.

«VIN-АRТ-СІТІ» – проект художньої трансформації Вінниці. Він приурочений до святкування Дня міста, усі заходи, в його межах, об’єднані темою «Вінниця.Місто мрій». Головна ідея – культурна трансформація вулиць міста. Саме звідси беруть початок малюнки, які нещодавно з’явилися на стінах міста. В рамках проекту проходить конкурс мурал-арту – малюнків на стінах.

– Мурал-арт – це це одна із гілок стріт-арту, – каже  куратор проекту «VIN-АRТ-СІТІ» Олександр Никитюк. – Це малюнок на внутрішній частині стіни.

Малюнки, що прикрашатимуть Вінницю надсилали художники з різних міст і навіть з інших країн. З великої кількості заявок у чверть фінал конкурсу пройшли 22 учасники. І маємо 5 фіналістів зі Львова, Луцька, Києва, Харкова та Вінниці. Їхні роботи оцінювали за такими критеріями, як художня доцільність, взаємодія з архітектурним ансамблем і тематичність. Усі ці малюнки будуть занесені до екскурсійного маршруту і люди, які відвідуватимуть Вінницю, зможуть їх побачити та оцінити.

Відео дня

Фіналісти  конкурсу розмальовували будівлі Вінниці та змагаються за 20 тисяч гривень. Переможця будуть обрати вінничани та все ж останнє слово лишиться за експертною комісією, яку очолюють не тільки українській, а й європейські експерти.

Про створення малюнків у Вінниці  знімуть документальне відео, яке презентують на День міста та згодом покажуть у Львові.

– Постійно йшла зйомка як художники працювали над малюнками, – каже Олександр Никитюк.– Ми використовували  технологію покадрової зйомки. Хочемо зробити документальний ролик з музикою. До речі, музику до малюнків підбирають самі художники. Ролик буде складатися із кількох частин: спочатку  з’являтиметься малюнок, а потім  відео про те, як це малювали та інтерв’ю з художником. Учасники розкажуть про те, що хотвли сказати цим малюнком і звідки приїхали до Вінниці. Ролик презентують на День міста у Вінниці і 4 вересня на Міжнародному конгресі культури у Львові. 

В рамках проекту «VIN-АRТ-СІТІ» передбачено чимало заходів, зокрема до Вінниці має приїхати художник із Праги. На Театральній площі він намалює своє побажання місту. А художник Володимир Голубєв намалює подарунок місту від вінницьких художників. На Вінницю очікує ще дві події: «Стус-фест» та «Стежка».

 «Стус-фест» відбудеться наприкінці серпня, – розповідає Олександр Никитюк.– На бібліотеці філії №2 ми виконаємо малюнок, який буде пов’язаний із творчістю Стуса. Це має бути інтерактивний робота, до якого долучаться вінничани. Учасники будуть розфарбовувати картину. А також у вересні ми плануємо долучитися до арт-проекту «Стежка». До Вінниці приїде художник Рустам Скібін. Він розмалює бібліотеку №1. На малюнку будуть обіграні твори Коцюбинського, які пов’язані із його подорожжю до Крим.

Також  у місті з’явиться тролейбус, на якому намалюють... літаючого слона.

 Минулого року був розмальований  тролейбус «Процвітання», зараз його реставрують, каже Олександр Никитюк. Наступного тижня ми розмальовуватимемо ще один «Вінниціанський». У Вінниці відбувається «Вінниціанський кінофестиваль гумористичного кіно», тому ми вирішили створити такий тролейбус, в якому зможуть їздити учасники цього фестивалю, думаю й самим вінничанам було б цікаво його побачити. Там має бути багато цікавих елементів, таких, як літаючий слон та персонажі з венеціанських карнавалів.

Ще один проект у рамках "VIN-АRТ-СІТІ" пов'язаний із плиткою. Біля входу у Цетральний парк викладуть малюнок із 3200плиток, які розмальовували  вінничани. 

Довідка:

В ході проведення конкурсу «Мурал-арт» виникла неоднозначна ситуація з малюнком учасника Олександра Марченка. На стіні універсальної бібліотеки ім. Тімірязєва художник зобразив малюнок  під назвою «Зернина Всесвіту». Роботу відзначали як одну із найкращих. Кілька днів місцеві видання писали про те, що Вінницька обласна рада не дозволяє малювати на бібліотеці. Разом із статтями журналісти подали фото рішення обласної ради. Але у прес-центрі таку інформацію спростовують:

В обласній раді було засідання комісії 5 серпня. На засіданні розглянули це питання і вирішили не заперечувати нанесенню малюнка на стіні бібліотеці. П’ять чоловіків було за таке рішення, а двоє проти. Це офіційна інформація. Це один протокол, в нас немає іншого.  

В результаті дискусій малюнок таки залишиться.

 

Читайте також:
Карта розмальованих мурал-артом будинків у Вінниці

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Анонім

    Дозволь дурню молитися - а немає гіршого, ніж дурень з ініциативою.

    Хто дозволив владі влазити в якісь творчі моменти?

    Хто казав про якесь мистецтво і творчість по конкурсу з голосуванням!?

    Комісія "по мистецтву" - капець по повній, перший раз, чи шо?

    Всі кодлом страшенно хитрі, але загнали себе в глухий кут.

    Думати бажано "до", а не "після".

    "Вінниця - це не місто, то - село!

    Вінниця, куди мене це занесло????"©
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 ТОП важливих новин на «20 хвилин» від 29 квітня до 6 травня, які ви могли пропустити play_circle_filled 20:23 Учні сьомого ліцею на благодійному ярмарку зібрали 140 тисяч гривень на безпілотники для ЗСУ 19:42 ІТ-компанія допомагатиме Подільському зоопарку піклуватися про оленів, коней та орланів photo_camera 19:03 У Вінниці відзначатимуть 160-річчя Михайла Коцюбинського. Що саме запланували? Від читача 15:59 Командир батальйону полку ССО «Рейнджер» розповів про службу у спецпідрозділі 18:15 Субсидії на неопалювальний період: хто отримає автоматично, а кому треба переоформити 17:06 Оля Полякова долучилася до благодійного вечора, де зібрати сім мільйонів на потреби ЗСУ 16:10 Вакцина проти COVID від AstraZeneca може викликати тромби 15:10 Можливі зміни: дати останніх дзвоників та екзаменів у 2024 році 14:30 «Найголовніше, за що ми молимося — за нашу Перемогу». У храмах Вінниці відзначають Великдень play_circle_filled photo_camera 14:25 Українські майстри розписали 800 писанок і встановили рекорд photo_camera 13:13 Нові сектори з пенсійних питань для МВС у трьох областях: де їх знайти 12:34 Суд виніс вирок драгдилеру, який постачав наркотики до колонії 12:05 Вінниця чудотворна: розповідаємо про місця сили, де трапляються дива 11:17 Скасування ‎статусу обмежено придатний. Що потрібно знати призовникам 10:25 «Пироговський пікнік» у Вінниці буде з благодійністю, майстер-класами, фудкортом (ПРОГРАМА) photo_camera 10:11 Вигідно відкласти пенсію. Як українське законодавство стимулює працювати довше? 09:48 рф завдала 5 ракетних, 69 авіаударів і 74 обстріли з систем залпового вогню. Є жертви серед цивільних 09:34 Першокласники 15-го вінницького ліцею завітали до рятувальників photo_camera 09:07 Діти-переселенці отримали тисячу ортопедичних рюкзаків з канцтоварами
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up