Чому не з’явились "паркетні" ліси від "Барлінека"?

Інвестори обіцяли, що за кожну продану упаковку паркетної дошки висаджуватимуть одне дерево у Вінницькій області. І висаджують - у Польщі...
Один із найпотужніших інвесторів Вінниці компанія "Барлінек" обіцяла свого часу потурбуватися про природу Вінниччини. А саме, запровадити програму "За кожну продану пачку паркету - посаджене дерево". У Польщі ця програма діє досить непогано - вже висаджено більше ніж два мільйони дерев. А от на Вінниччині, як з’ясувалося, поки що лісу "Барлінек" немає. - Ми дійсно висаджуємо по одному дереву за кожну продану пачку (у пачці 3,5 кв. м паркету), - пояснив директор ТОВ "Барлінек" Ян Хрицена. - Але поки що наше підприємство не виробляє готову продукцію, ми тільки робимо заготовки, які й продаємо на внутрішньому ринку чи ж відправляємо за кордон. Готову продукцію планується виробляти навесні наступного року. І тільки після того, як паркет продаватиметься, ми будемо висаджувати дерева на Вінниччині...А нині готовий паркет із вінницьких заготовок робить завод у Польщі, там і висаджуються дерева.До речі, "Барлінек" протягом 2006 року переробив 14 тисяч кубометрів вінницького лісу + привезений із західної України. - Наше підприємство вирубкою не займається. Ми купуємо вже зрізані дерева. Якщо не ми, їх купили б інші, - вважає Ян Хрицена. За словами в.о. начальника відділу лісових ресурсів Вінницького управління лісового господарства Володимира Шинкарука, "Барлінек" замовляє деревину другого та третього сорту по 320 гривень за кубометр.  - Деревина першого сорту зустрічається дуже рідко. Крім того, покупці, як правило, хочуть, аби на паркеті був якийсь малюнок - чи то сучки, чи просто вигини ліній. Першосортна деревина йде на ексклюзивні моделі, ми таким не займаємося, - каже Ян Хрицена.Екологи вважають програму "За кожну пачку - дерево" непоганою, хоча й не ідеальною (таким чином повністю відтворити вирубані дерева навряд чи вдасться).- Можливо, з одного дерева дійсно виходить одна пачка паркету. Але ж для того, аби це одне дерево виросло, потрібно посадити десяток дерев. У будь-якому разі, добре буде, якщо вони хоча б так робитимуть, - коментує начальник Вінницького обласного управління екології та природних ресурсів Олена Яворська.А тим часом ліси на Землі продовжують зникати. Їх уже немає ні в Середземномор'ї, ні на Близькому Сході. Під загрозою тропіки. У середньому кожна людина за своє життя витрачає близько 100 куб. м деревини - близько 1,5 куб. м за рік. Так що, на думку екологів, лісових запасів на планеті вистачить лише до 2050 р.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
17:10 Масштабне підпільне виробництво алкоголю: оголосили підозру 17-тьом ділкам photo_camera 17:05 Колись він був дерев’яним і платним. Історія центрального вінницького мосту photo_camera 16:27 У «Пироговці» за добу провели три трансплантації нирок та операцію на серці photo_camera 16:21 Суїцидальні думки у дітей: як їх розпізнати та обговорити з дитиною Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 15:56 Головнокомандувач ЗСУ особисто вручив орден військовому з Вінниці photo_camera 15:15 Отримав поранення під Ізюмом та в Бахмуті. Історія бійця з позивним «Лєба» photo_camera 14:09 П'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП на Келецькій photo_camera 13:17 Знаний футболіст підтримав Ромчика, який дивом вижив після обстрілу по Вінниці photo_camera 12:42 Чи можна отримати відстрочку від мобілізації, якщо близький родич загинув чи зник безвісти? 11:42 За розстріл поліцейських розшукують військових батька та сина. Відео з нагрудної камери копа play_circle_filled 10:58 На фронті відбулося більше ста зіткнень: Генштаб розповів, де вчора було «гаряче» 09:30 Шукають двох чоловіків на темно-зеленій Suzuki, які вночі розстріляли поліцейських на Вінниччині play_circle_filled photo_camera 09:16 Ціною свого життя врятував пораненого побратима. Вінниця прощається з Олександром Яремчуком 08:24 Сьогодні вітаємо Олександра та Гаврила. Історія, заборони та прикмети 20 квітня 21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук play_circle_filled 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up