Ау, контррозвідка? Склади Калинівського арсеналу будують люди з кримінальним минулим

Ау, контррозвідка? Склади Калинівського арсеналу будують люди з кримінальним минулим
Робітники на камеру журналіста RIA жалілися на своє звільнення, як спеціально влаштований для невиплати зарплати захід
  • Бригаду найманих підрядною організацією монолітників вигнали з Калинівського арсеналу. Бо в автобусі, що їх возив через КПП, знайшли цигарки і коноплю.
  • Серед робітників, які на камеру журналіста RIA жалілися на своє звільнення, як спеціально влаштований для невиплати зарплати захід, ідентифікували раніше судимого за розбій та ще кількох з кримінальним минулим.
  • Як таким робочим дали перепустки на стратегічний об’єкт?

Розписали загорожу військової частини А1119 своїми вимогами, ходили по пішохідному переходу дороги «Калинівка-Вінниця» навпроти КПП і викликали на місце своєї акції поліцію, військове керівництво та роботодавців. Тиждень тому, 5 червня, у такий спосіб вимагали виплати зароблених ними грошей два десятки чоловіків.

Ці люди — переважно мешканці Калинівки і Калинівського району. Їх найняла на роботу монолітниками підрядна організація, що виграла тендер на будівництво складських приміщень Калинівського арсеналу. 27 травня бригаду вигнало з роботи командування частини. Причина була вагома: в автобусі, який віз робітників через КПП, вилучили цигарки, сірники і пакунок з коноплею.

На арсеналі, де зберігаються боєприпаси, палити заборонено. Але робітники кажуть: вони курили там і про це нібито чудово знало командування. Чого ж зараз застосувало санкції? Версія мітингувальників така: бо основну роботу вони виконали, тож зі спійманими на порушенні можна до кінця не розрахуватися.

Відео дня

— Я працював на арсеналі три місяці, — розказує бригадир монолітників Богдан. — Починали роботу шестеро людей, потім підтягували своїх товаришів і назбирали бригаду 22 чоловіки. Ми «зав’язали» сто тонн арматури і залили це все тисячею кубів бетону (залили фундамент для складу — авт.). З нами розрахувалися частково, сплатили 205 тисяч. Ще 150 не дали. Це незважаючи на те, що ми вже робили другий етап робіт, «зав’язку» 40 метрів стін. Із цих 40-ка метрів майже все зробили, і тут в нас на КПП знайшли пачку сигарет…

Крім цигарок, військові в автобусі знайшли також згорток з коноплею. Цей факт зафіксувала й поліція і відкрила кримінальне провадження за статтею 309 Кримінального кодексу «Незаконне зберігання наркотиків». Робітники ж кажуть, то не їхні речі. Вони називають автобус транспортом для передачі в частину забороненого. Стверджують, що будь-хто (на об’єкті разом з ними працювало більше сотні робочих) міг приховати в салоні те, в чому звинуватили їх.  

Про всі порушення робітники розповіли Віталію Павловському, який для RIA фіксував це на відео. Які доводи назвали на підтвердження своєї невинуватості звільнені працівники? У один голос казали, що ніхто з них «Мальборо» не курив, а знайшли цигарки саме такої марки, і що згорток з коноплею могли й підкинути.

— Якщо один із нас взяв на себе все, щоб не покарали всіх, то чого всю бригаду вигнали? — питає один робочий.   

— Щоб був привід сказати, що тепер не дадуть грошей, — відповідає другий.    

— Раніше не було ніяких проблем. Ніхто в нас так не шукав нічого, як в той день, коли ми виконати роботу, — говорить третій монолітник.

 

Заборонене на арсеналі

І в присутності командира частини А1119 Миколи Батюка, який виходив за КПП до дороги говорити з мітингувальниками, чоловіки відкрито говорили: вони курили на території частини й всі про це знали, їм там навіть виділили спеціальне місце, куди приходили подиміти військові теж.

— Ми всі знаємо, хто нам проносив сигарети. Усі знали, що ми там куримо, а ви не знали? — питали робочі з полковника Батюка.

— Давайте не буде розказувати, хто там замішаний і де замішаний. Я вам ще раз говорю: доведу своєму вищому начальству про ваші вимоги, — зупиняв розмови перед журналістом командир частини.

— Ви ручаєтеся вирішити питання, щоб ми тут більше не стояли? — питали робітники, погрожуючи перекривати трасу, поки не отримають гроші.  

Микола Батюк сказав, що його командування буде говорити з підрядником-«Укрбудом», а він передасть результат переговорів бригадиру. Останній в той час на поліцейській машині писав заяву.

— Домовилися так: якщо протягом дня нам не сплатять гроші, ми приведемо сюди завтра пів-Калинівки, — підсумував потім бригадир журналісту.  

У понеділок автор цієї статті зателефонувала йому запитати, чи вирішилася проблема з зарплатою, бо більше перекриттів траси не було.   

— Змінилася ситуація, я написав розписку, що виплатили, — сказав він без ентузіазму.

Допитуюся, чи всім заплатили, чи тільки йому, і що буде з наркотиками, які він взяв на себе, щоб інші не постраждали.

— Не можу, вибачаюся, говорити… Не хочу лізти туди… У мене троє дітей… Приїхали дядьки і сказали написати розписки. Написали, бо ну його нафіг. Отак все й завершилося. Дали кусочок грошей, 50 тисяч…  

Він сказав, що за коноплю його оштрафують на гривень 800.  

— Ви згодні з такою розв’язкою? — питаю. 

— З такою — так! — завершив співрозмовник.

Працювали неофіційно

З умовами праці на арсеналі тепер розбирається поліція. За колективною заявою монолітників, написаною під час акції, обласний главк почав перевірку. І це перше, що вже встановив — люди не були офіційно працевлаштовані.

— Після завершення перевірки ми звернемося до органів, уповноважених контролювати дотримання виконання законодавства про працю, — сказала Анна Олійник. — Якщо навіть не буде відкрите кримінальне провадження, то управління держпраці може вжити заходів за невиплату зарплати, включаючи притягнення до адмінвідальності. А це — великі штрафи.

Та раз написали розписки робочі, подальших розбирань не буде? На це питання відповів Віталій Павловський, як голова громадської організації «Ревізія влади»:

— Порушення, що були нами виявлені, повинні зацікавити військову прокуратуру. Впевнений, вони моніторять нашу журналістську та громадську роботу. А ми слідкуємо і надалі за ситуацією та висвітлюватимемо всі незаконні та протиправні дії підрядника, що дозволив собі так поводитися з будівельниками. Та найгостріше питання — до військової контрозвідки СБУ, як вони допустили, що люди з кримінальним минулим були допущені до робіт на такому об'єкті?! Це не цирк вже, це хтось із "красівих" не на своєму місці!

— Серед мітингувальників, — продовжує Віталій Павловський, — є будівельник, що відсидів строк за розбій, провівши в колонії суворого режиму близько 4,5 року. Також є судимі за крадіжку, наркотики. Є, що притягувалися адміністративно за вживання наркотиків. Взагалі у нас є весь список людей з кримінальним минулим, яких категорично не мали права допустити на територію військової частини! У нас є. У них немає?! Або "парешалі", або самі зробіть висновки щодо діяльності таких гарних контррозвідників.

Питання видачі перепусток

Автор цієї статті телефонувала начальнику частини через кілька днів після мітингу робочих. Він не захотів говорити по телефону без дозволу з Міноборони. Звернулася в прес-службу з проханням погодити розмову з командиром Калинівського арсеналу. Протягом доби відповіді не отримала.

У Вінницькому зональному відділі військової служби правопорядку сьогодні не виявилося на місці нікого з керівників. Черговий сказав: начальник у відпустці, а виконуючий обов’язки на виїзді й протягом дня не з’явиться. Дали журналісту мобільний номер юрисконсульта. Останній, почувши питання, сказав, що передасть його керівнику. Між іншим обмовився, що питання допуску на військову частину раніше судимих — то не до них взагалі-то.

— А до кого? До СБУ?

— Так, — сказав юрисконсульт ВПС.

Телефоную в прес-групу управління СБУ у Вінницькій області. Там отримую переадресацію на підрозділ військової контррозвідки і пояснення, що він підпорядкований Києву, тож треба дзвонити в прес-службу центрального апарату. Так і роблю, по телефону прошу прийняти усний запит. На іншому кінці зв’язку готуються фіксувати. Озвучую питання — передають слухавку іншій людині. Знов повторюю — кажуть, що усно в питаннях контррозвідки не розібратися. Врешті в СБУ порадили надіслати поштою запит на конкретного керівника. Ок, написаний, чекаємо відповіді.


Читайте також:

Робітники, яких вигнали з Калинівського арсеналу без зарплати, перекривають дорогу

Листи про замінування приходять з електронок, які існують не більше 15 хвилин

Мати екс-дільничного, що кийком розбив обличчя підлітку, погрожує суду голодуванням

Арештований за вбивство завів акаунт у Фейсбуці з фото наколки «Только Бог Мне Судья»
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (22)
  • Олексій

    Навіть якщо у них кримінальне минуле, чи вони дурь курили, це не дає начальнику право не оплочувати їхню роботу.

    Вася reply Олексій

    Да мне что-то  кажется, что говнюк-начальник все знал, не замечал.. А как платить - решил отобрать.. Записать работу на себя и тещу
  • Сепар Торонтуй

    А толкали боеприпасы налево и потом заметали следы люди с криминальным настоящим.

    Вася reply Сепар Торонтуй

    криминальным будущим
  • Валерий Рыжко

    Судимий він чи ні це не головне. Якщо він працював то віддайте людині зароблене. Якщо вам його кандидатура не подобається нафіга брали на роботу. Де кадровики і дозвільна служба

    Олексій reply Валерий Рыжко

    Того хто наймав тоді порібно штрафувати на сотню тисяч за найм без оформлення.
  • Тамара Колосова

    Люди.які будували сховище ні до чого.Беріть вище.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як бути без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up