Листи про замінування приходять з електронок, які існують не більше 15 хвилин

Листи про замінування приходять з електронок, які існують не більше 15 хвилин
Протягом місяця у Вінниці було 4 масштабні хибні замінування. У двох випадках шукали бомбу одночасно в кількох торговельних центрах
  • Не менше 80-ти перевірок з евакуаціями за місяць вимушені були здійснити екстрені групи поліції Вінниці.
  • Зміст листів з попередженням про вибухівку в місцях великого скупчення людей слідство не розголошує.
  • Редакція дізналася, яку причину «мінувань» називали адресати і чому їх непросто вирахувати.

Листи на електронну пошту поліцейських управлінь, адміністрацій вузів чи інших навчальних закладів та установ, які перевіряли на наявність вибухівки, приходили в багатьох регіонах. Як дізналася редакція 20minut.ua від колег з західних областей, в їхніх випадках «мінер» назвав свої дії помстою за окупацію Донбасу. А що було в листі, отриманому вінницьким главком поліції 7-го червня?

Минулої п’ятниця, о 15.15, як знаємо з офіційної інформації, в наше поліцейське управління прийшов лист з повідомленням про замінування 28-ти різних об’єктів міста. Серед них — торговельні центри, дитячі садочки, залізничний вокзал і вищі навчальні заклади. Повний зміст електронного листа правоохоронці назвали таємницею слідства, тому не цитують звідти ані стрічки.

Проте, від речниці поліції Анни Олійник, 20minut.ua вдалося дізнатися: прив’язка «мінувань» до подій на Донбасі у вінницькому повідомленні є, так само, як в листах для інших обласних центрів.

Відео дня

«Це помста за окупацію Донбасу»

В Івано-Франківській області, наприклад, в ту саму п’ятницю, коли і в нас екстрені служби перевіряли будівлі на наявність вибухівки, по електронній пошті «замінували» завод «Карпати». Лист про закладений вибуховий пристрій з годинниковим механізмом прийшов на пошту заводу. Від заводчан тамтешня преса дізналася: поштова скринька мала назву «Донбас ДНР», а в листі було написано — «це помста за окупацію Донбасу».

«Завдяки» помсті незнайденого електронного «мінера» у Вінниці протягом місяця, починаючи з 11 травня, поліції та рятувальникам довелося перевірити на наявність вибухівки не менше 80-ти закладів і установ. В двох випадках (в останньому, 7 червня, і 29 травня) евакуювали людей аж з 28-ти будівель. За обома цими випадками, як сказала начальниця відділу комунікацій обласної поліції, Анна Олійник, об’єднали в одне порушені за фактами погроз терактом кримінальні провадження. Санкція статті — до 10 років позбавлення волі.

Чому досі не знайшли «мінера», який прислав лист на пошту поліції? Пояснення наше правоохоронне відомство не дає. Каже тільки, що ймовірно розслідування об’єднаних в одне проваджень передадуть у спецслужбу, бо справи про теракт — це підслідність СБУ, а не поліцейська.

Натомість в Волинській поліції керівництво дещо сказало про складність вирахувати автора листів.

«Проаналізувавши (кілька листів про замінування, — авт.), ми розуміємо, що розкладка є однаковою, виклад інформації такий же. Це відсилається однією людиною, тільки вона змінює електронну адресу, — сказав заступник начальник тамтешнього главку. — Варто сказати, що більше 15 хвилин електронна адреса не живе. Щоразу повідомлення надходить з іншої електронки, яку після відісланого листа, видаляють…».

Також заступник начальника поліції Волинської області сказав журналістам: кожна електронна пошта була створена на порталі «Meta.ua», де не потрібно вказувати свої контактні дані та прив’язувати до пошти контактний номер телефону.

Питаємо в вінницькому відділі кіберполіції, чи в нас так само — поштові скриньки «мінерів» жили не більше 15-ти хвили? І керівник підрозділу Олександр Ульяненков відповідає:

— Так, плюс при реєстрації скриньок використовуються поштові сервіси, які технічно шифрують дані користувача та не зберігають історію. Також «мінерами» завжди використовується VPN-сервіси, які знаходяться в США, Нідерландах, Швеції і так далі.

Міну в окремих садках шукали по двічі    

В останньому випадку з пошуком мін евакуювали з 28-ми будівель, названих в листі, отриманому на поліцейську пошту, всього близько 9 тисяч людей. Таку цифру назвали правоохоронці. Від працівниці садочка, «замінованого» в той день і ще один раз раніше, редакція дізналася, як відбувалася в них процес виведення людей з приміщення під загрозою.

Вихователька розказала, що інформацію про можливість вибуху в садочку вони отримали під час тихої години, сплячих дітей піднімали, кутали в ковдри, та з плачем виводили на двір — в бесідки на території садочка.

— Ми сиділи з дітьми біля будівлі і думали, що буде, якщо дійсно рвоне. Хіба дітей захищає така евакуація? Одне діло дорослі, яких попросили вийти з торговельного центру, і вони пішли подалі від небезпеки. Ми ж не можемо нікуди піти з дітьми. Батьків обдзвонюємо, звісно, але вони не приїздять дітей забирати, — розказує жінка.  

А перевірка всіх об’єктів, перелічених «мінером» в листі минулої п’ятниці, тривала до вечора. Потім відділ комунікації повідомив на своєму сайті:    

«Станом на 21 годину усі потенційно небезпечні об’єкти перевірили вибухотехнічні групи поліції, кінологи зі службовими собаками. Інформація, викладена в повідомленні, не знайшла свого підтвердження».

— Як свідчить практика інших областей, то дуже часто надходять такі повідомлення від мешканців Росії або непідконтрольної території, — сказала речниця обласного главку Анна Олійник, розповідаючи, що слідство в кримінальному провадженні про погрозу терактом триває.  

 

Читайте також:

Шок, Скайпарк, Магігранд, Мегамол… У Вінниці знову шукають міни в торговельних центрах

Замінування «Ізумруду»: з приміщення евакуювали 70 людей

У Вінниці «замінували» університети та торговельний центр. Що відомо?

«Замінували» 28 об'єктів: з ТЦ та дитсадків евакуювали людей. Що відомо?

«Замінування» восьми торгових центрів та театру: вибухівки не виявлено

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (11)
  • Svetlana Nechiporuk

    У них вата в голове.Окупацию осуществила Раша.Украина свою территорию не может оккупировать.Думай-Те!
  • Michael

    Очень интересно.  Петю послали .р и, вдруг, началась вся эта клоунада. "Помста за Днр"? Вообще ниразу не false flag. Как вы, порохоботы, пришли на лжи, так и уходите.

    Metalka reply Michael

    просто сказочний дов...., видно що з 73%!!
  • The Evil Progger

    Лайфхак для СБУ та поліції. Приймати електронні листи тільки від почтових серверів, які можна перевірити на "довговічність", тобто відкидати всякі одноразові скриньки і т.п. І треба зробити так, щоб "мінери" знали про цей порядок, тобто у них не буде можливості прислати листа з одноразової скриньки. А хочеться ж! І доведеться слати зі звичайного імейла, який, на відміну від одноразового, можна і ТРЕБА відстежити і надерти комусь сраку.
  • Винничанин коренной

    Дайте запити до спецслужб країн де знаходяться VPN-сервери.

    Ноу reply Винничанин коренной

    Так сначала нужно найти ип, с которого был отправлены смс, + Почта удалена , что очень усложняетесь работу и в 3 чтобы подать запрос , нужны весомы доказательства + много времени , ну и не вариант что вам предоставляй информацию сервер на который обратятся, ну и это нужно узнать или это впн, тун, сокс, и т.д ну и может быть связка , пока все разгадают пройдёт год
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up